Sluiten

Konijnen koppelen

Konijnen zijn groepsdieren die het allerliefst met andere konijnen samen leven. Je kunt niet zomaar twee konijnen bij elkaar zetten, ze moeten langzaam aan elkaar wennen. In dit Handig-verhaal vertellen we hoe je een mannetje en een vrouwtje aan elkaar kunt laten wennen. Dat moet je nooit in je eentje doen, want ze kunnen soms gaan vechten.

Dit verhaal is dus NIET bedoeld zodat jij zelf je konijn kan gaan koppelen aan een maatje, want daarvoor moet je altijd je ouders om hulp vragen. Maar zo weet je wel alvast hoe jullie zoiets kunnen aanpakken en wat je kunt verwachten!

Hoe kom ik aan een maatje voor mijn konijn?

Er zijn verschillende manieren om aan een maatje voor je konijn te komen. Je kunt bijvoorbeeld een jong konijntje in de dierenwinkel of bij een fokker kopen, of je kunt een konijn bij een asiel of konijnenopvang kopen of van iemand die zijn eigen konijn wil verkopen.

Maar let op: als je een vrouwtje en een mannetje bij elkaar wilt zetten, moet je eerst zorgen dat in elk geval het mannetje onvruchtbaar (gecastreerd) is. Dat betekent dat hij geen jonkies meer kan maken! Anders heb je straks veel te veel konijnen en dat is niet de bedoeling. Heb je thuis een mannetje, dan moet je hem laten castreren bij de dierenarts, en daarna moet je nog tenminste vier weken wachten. Heb je thuis een vrouwtje, dan is het makkelijker om een mannetje te kopen dat al onvruchtbaar is gemaakt. Die vind je niet in de winkel, maar wel in een asiel.

Als je een jong konijntje bij een volwassen konijn wilt zetten, moet je extra goed opletten, want dat gaat niet altijd goed en dan raakt zo’n klein konijntje natuurlijk snel gewond.

Waar ga je koppelen?

Als je in een asiel een maatje voor jouw konijn gaat zoeken, dan mag je vaak je eigen konijn meenemen. Dat is handig, want dan kunnen de mensen van het asiel helpen om te kijken of jouw konijn en het nieuwe konijn elkaar aardig zullen gaan vinden.

Als je een konijntje ergens anders haalt, bijvoorbeeld uit de dierenwinkel, dan zal je zelf moeten kijken of ze elkaar leuk vinden. Daarvoor moet je veel geduld hebben en heel voorzichtig zijn. Zet ze niet zomaar bij elkaar want dan kunnen ze gaan vechten. Je moet het dus goed voorbereiden en dat altijd samen met je ouders doen!

Voorbereiden

Voor je de konijnen bij elkaar zet, moet je alles goed voorbereiden. Je moet zorgen dat je een goede plek uitzoekt voor de eerste kennismaking, en dat je alles bij de hand hebt. Hieronder lees je waar je allemaal aan moet denken.

Een goede plek uitzoeken

Om twee konijnen aan elkaar te laten wennen, moet je ze op een plek zetten waar ze geen van beiden eerder zijn geweest. Geen van de twee is daar dus de baas! Denk aan een badkamer, een ruime hal of een aparte kamer in huis. Je kunt ook een deel van een kamer afzetten met een losse ren. Pas op dat er geen hoekjes zijn waar de konijnen in kunnen kruipen, of waar het ene konijn het andere konijn in een hoek kan drijven zodat hij niet meer weg kan. En liever niet op je beste tapijt, want de kans is groot dat ze een plasje doen….

Is jouw konijn een buitenkonijn, dan kun je ook een ren in de tuin klaarzetten. Wel eentje met hekjes, en niet zo’n driehoekige ren. Want daar kun je zelf niet snel bij als ze zouden gaan vechten!

Zorg dat jullie er steeds bij blijven, zodat je de konijnen uit elkaar kunt halen als ze ruzie krijgen. En als je even weg moet, zet ze dan in aparte hokken, zodat ze elkaar niets kunnen doen.

Wat heb je nodig?

Zet een kartonnen doos of zoiets neer, zodat de konijnen zich voor elkaar kunnen verstoppen als ze dat willen. Zet ook bakjes hooi neer of leg hooi op de grond. Zo kunnen ze als afleiding wat eten, en samen eten helpt goed bij het koppelen. Je kunt ook een paar brokjes, een stukje groen of stukjes wortel neerleggen om ze een beetje af te leiden.

Zorg ook dat je de konijnen snel uit elkaar kunt halen als ze gaan vechten. Gebruik een schone plantenspuit met vers water om ze nat te spuiten zodat ze uit elkaar gaan. Daarna kun je ze met goede stevige handschoenen of een oude handdoek pakken. Dit is iets wat je beter door  een volwassene kunt laten doen!

Blijf altijd rustig en geduldig. Het koppelen van konijnen kost tijd!

De eerste ontmoeting: snuffelen, rennen, rijden

Vaak zullen de konijnen eerst wat rondsnuffelen, tot ze elkaar zien. Ze gaan dan naar elkaar toe, snuffelen aan elkaar en beginnen achter elkaar aan te rennen. Ook proberen ze bij elkaar op de rug te klimmen om ‘te rijden’. Soms gaan de konijnen daarbij om elkaar heen lopen: we noemen dat ‘vlinderen’. Pas op dat dit niet op vechten uitloopt!

Uit elkaar halen

Ook al ziet het er niet zo leuk uit, je moet de konijnen wel wat achter elkaar aan laten rennen en op elkaar laten klimmen. Op die manier spreken ze af wie de baas is, en dat moet nu eenmaal zo. Maar ze moeten natuurlijk niet vechten of elkaar bijten, dus let goed op en stop ze op tijd als het een beetje te wild wordt. Dan kun je ze wel afleiden met iets lekkers of een geluid. Gaat het echt te fel, dan kun je de plantenspuit gebruiken om ze nat te spuiten. Meestal zullen ze dan stoppen om zich te wassen.

Gaan ze echt vechten en willen ze steeds met hun oren naar achteren en hun staart omhoog op elkaar af, haal ze dan uit elkaar of laat je ouders dat doen (denk aan de dikke handschoenen zodat ze niet kunnen bijten!). Het zit er niet in dat dit een leuk koppel wordt.

Zo gaat ’t goed!

Het gaat goed als de konijnen af en toe even bij elkaar vandaan gaan, bijvoorbeeld om zich te wassen of wat te eten. Ook is het goed als ze elk aan een kant van de ren zitten en niet naar elkaar omkijken. Zo laten ze zien dat ze elkaar voldoende vertrouwen en niet steeds naar elkaar hoeven te kijken. Dat geldt ook voor languit liggen. Samen hooi of iets anders eten is ook een goed teken. En als ze elkaar gaan likken, is dat erg goed en zijn ze eigenlijk al een beetje gekoppeld.

Wennen

Als de eerste ontmoeting goed was, is dat een goed teken. Ben je naar een asiel gegaan, dan kun je nu de dieren mee naar huis nemen. Doe ze in twee aparte reismandjes zodat ze niet kunnen gaan vechten. Want ze zijn nog niet aan elkaar gekoppeld: ze moeten eerst goed aan elkaar wennen, en dat doe je thuis. Laat ze thuis eerst even tot rust komen, elk in een eigen hok.

Ook als je de konijnen thuis voor het eerst bij elkaar hebt gezet, bijvoorbeeld omdat je jouw konijn niet mee kon nemen, dan kun je ze het beste eerst weer even elk in een eigen hok zetten om weer rustig te worden. Je weet nu dat deze twee konijnen misschien wel vriendjes kunnen worden, maar het echte koppelen moet eigenlijk nog beginnen.

Er zijn drie mogelijkheden om daarna weer verder te gaan: meteen bij elkaar zetten, naast elkaar, of gescheiden wennen. Houd er rekening mee dat vrouwtjes hun leefgebied feller verdedigen dan mannetjes. Dus is je oude konijn een vrouwtje, dan zal het niet makkelijk worden. Andersom is het veel makkelijker: mannetjes vinden het vaak juist leuk als er vrouwtjes komen.

Meteen bij elkaar

Als de eerste ontmoeting heel goed ging en de konijnen waren al aardig tegen elkaar, dan kun je ze bij elkaar laten zitten. Maar blijf er wel bij want het kan best dat ze toch nog even ruzie gaan maken!  Zorg er natuurlijk voor dat het hok groot genoeg is, zodat ze ook bij elkaar uit de buurt kunnen gaan.

Naast elkaar

Als de eerste ontmoeting niet echt heel goed ging, zet ze dan in aparte hokken naast elkaar of in één hok met gaas ertussen, zodat ze elkaar wel kunnen zien en ruiken. Pas op dat ze elkaar niet kunnen bijten door het gaas heen. Het kan helpen om het voer aan de kant te geven waar de hokken bijna tegen elkaar aan staan, zodat ze ‘samen eten’.

ls ze een beetje aan elkaar gewend zijn, dan kun je ze steeds even kort bij elkaar zetten in een ruimte waar ze anders niet komen, net als bij de eerste ontmoeting. Als het goed is, gaat dat steeds beter en zitten ze niet meer zo veel achter elkaar aan. Als ze samen eten en elkaar wel eens wassen dan is het helemaal goed en kunnen ze bij elkaar blijven.

Gescheiden wennen

Is je oude konijn een vrouwtje, dan kan ze heel boos worden als er een vreemd konijn zit in een hok dat naast haar eigen hok staat. Maak dan vooraf haar eigen hok heel goed schoon, zet haar in het andere, nieuwe hok op een andere plaats, en zet het nieuwe mannetje in het oude hok ernaast. Als je merkt dat de konijnen elkaar door de tralies proberen te bijten of steeds onrustig voor de tralies zitten, zet ze dan verder uit elkaar. Je kunt ze dan elke dag van hok wisselen: het vrouwtje komt in het hok van het mannetje, en het mannetje in het hok van het vrouwtje. Zo wennen ze aan elkaars geur.

Zijn ze daar een beetje aan gewend, dan zet je de hokken weer naast elkaar, en als ze dan lief tegen elkaar doen kun je ze weer steeds kort in een onbekende ruimte samen zetten, net als hierboven staat.

Hoe lang duurt het?

Het is moeilijk te zeggen hoe lang een koppeling duurt, omdat dit steeds weer anders is. Het kan in een paar dagen voor elkaar zijn, maar het kan ook een paar weken duren. Wees geduldig en wacht rustig af. Soms lukt het koppelen gewoon niet en blijven de konijnen met elkaar vechten. Dan kun je beter een ander konijn uitzoeken. Ook als het ene konijn steeds maar achter de ander aan blijft rennen en het andere konijn bang blijft, kun je beter een ander konijn proberen.

Samen in hetzelfde hok

Als de konijnen niet meer vechten, achter elkaar aan rennen of op elkaar rijden en de een likt de ander regelmatig, dan is het koppelen gelukt! Dan kunnen ze samen in het vaste konijnenhok worden gezet. Zorg er wel voor dat dit hok aanvoelt als een heel nieuw hok. Dus eerst heel goed schoonmaken en alle luchtjes en rommel van het oude konijn weghalen. Houd de konijnen nu ook weer goed in de gaten, want soms moeten ze in een nieuwe omgeving opnieuw uitmaken wie er de baas is. Dat kan op vechten uitdraaien, en dan moet je ze misschien weer uit elkaar halen.

Hulp bij het koppelen

Als je het koppelen te moeilijk vindt of als je er geen ruimte of tijd voor hebt, kun je het soms ook laten doen in een opvang. Als dat is gebeurd, wil dat nog niet zeggen dat je thuis niets meer hoeft te doen! Alleen de eerste (moeilijke) stappen zijn dan gezet. Thuis moet je dan verdergaan en moeten de dieren meestal nog in een aparte ruimte samen zijn voordat ze samen in het vaste hok kunnen.

Meer lezen

Heb je alles gelezen en wil je samen met je ouders een maatje voor je konijn gaan zoeken? Vraag dan je ouders of ze eerst nog het artikel over het koppelproces op de algemene pagina van het LICG lezen. Daar staat nog meer in over waar je op moet letten en hoe je het kunt doen.