Sluiten

Dieren en warmte

Huisdieren hebben het vaak moeilijk als het ’s zomers (erg) warm wordt. Veel dieren kunnen bijvoorbeeld niet zoals mensen zweten om hun lichaam te koelen. Zo kan te veel hitte gevaarlijk en soms zelfs dodelijk zijn! In dit stuk geven we per diersoort wat tips om het ook voor hen leuk te houden in de zomer.

Honden

Een hond kan zijn warmte alleen kwijt door te hijgen. Hij heeft het dan ook snel warm. Laat hem dus nooit achter in de auto, een warme tent of caravan! Zorg dat hij altijd een koel plekje in de schaduw kan opzoeken en dat hij altijd vers drinkwater heeft. Ga lekker zwemmen met de hond, daar knapt hij van op! Bij de dierenspeciaalzaak kun je ook speciale matjes en halsbanden kopen om hem koel te houden: deze kun je vullen met koud water en blijven lang koel. Handig voor ritjes in de auto. Je hond mag er niet op kauwen, dus blijf erbij! Smeer honden met een dunne vacht in met zonnebrandcrème, zodat ze niet verbranden. Ga niet midden op de dag wandelen, maar doe dat ’s ochtends vroeg of ’s avonds als het wat koeler is. En ga zeker niet met je hond fietsen in de volle zon!

Katten

Katten zoeken vaak zelf een koel plekje als ze het te warm krijgen. Zorg in elk geval dat je kat schaduw heeft of naar binnen kan. Ook voor katten is het gevaarlijk om te lang in een heel warme auto of caravan te zitten.

Konijnen

Konijnen kunnen slecht tegen de warmte. Al vanaf 24 graden krijgen ze het moeilijk. Zet hun hok dus niet in de volle zon, maar in de schaduw! Je kunt zelf spullen maken om je konijnen te koelen: vul plastic flessen (niet tot de rand!) met water en leg ze in de vriezer. Als ze bevroren zijn, kun je ze in en doek wikkelen en in het hok leggen. Het konijn kan er dan tegenaan gaan liggen. Hetzelfde kun je doen met een steen of stoeptegel, daar kunnen ze bovenop gaan liggen. Om het hok te koelen kun je er een nat wit laken overheen leggen.

Knaagdieren

Ook knaagdieren zoals cavia’s, hamsters of ratten kunnen het flink warm krijgen. Deze dieren kun je net als konijnen ook koelen met bevroren plastic flessen (in een doek gewikkeld) of gekoelde stenen. Zitten ze in een plastic bodembak, dan kun je diepvrieselementen onder het hok (aan de buitenkant) leggen. Natuurlijk zet je het hok nooit in de volle zon maar in de schaduw!

Vogels

Vogelkooien mogen niet in de zon staan. Vogels die het lekker vinden om te badderen geef je regelmatig vers water. Warmte stijgt altijd op, dus zet vogelkooien die normaal hoog hangen nu liever op de grond. Daar is het koeler, maar pas wel op met tocht en wees voorzichtig met honden en katten of hele kleine kinderen! Vogels die buiten zitten in een volière of een kippenhok, kun je extra schaduw geven met een parasol of een nat wit laken.

Terrarium en aquarium

In het terrarium of aquarium wordt het niet zo snel te warm, maar zorg wel dat het niet in de volle zon staat!

Hobbydieren

Dieren die buiten lopen, zoals geiten, schapen of paarden, hebben ook graag schaduw. Zorg in elk geval altijd voor vers drinkwater. Schapen moeten uiteraard geschoren zijn als het erg warm wordt. Ga met een paard niet op het heetst van de dag rijden of trainen!