Sluiten

Dieren en vuurwerk

Het is heel normaal dat een dier angst heeft voor harde geluiden. Maar het ene dier is gevoeliger dan het andere. Wat dat betreft zijn er grote verschillen. Door allerlei vervelende ervaringen kunnen dieren extra bang worden. Niet alleen harde knallen zijn dan eng, maar ook sissen, fluiten en andere hoge tonen zien ze als gevaar. Voor deze dieren is vuurwerk op Oud & Nieuw iets vreselijks. Gelukkig is er wel iets aan te doen.

Honden en katten

Training volgen

Honden en katten kun je goed trainen om niet (of minder) bang te zijn voor vuurwerk. Voor honden zijn speciale trainingen op de hondenschool te volgen. Ze krijgen te maken met vuurwerkgeluiden gecombineerd met iets leuks of iets lekkers. Zo wordt lawaai iets prettigs. Om de geluiden te laten horen, speelt de trainer een CD met vuurwerkgeluid af. In het begin zacht, zodat het dier er niet van schrikt en lekker met z’n baas kan spelen of iets lekkers te eten krijgt. Ook werkt de school met lichtflitsen. Tijdens de trainingsperiode (een paar maanden)wordt het geluid steeds harder afgespeeld, tot het bijna net zo hard is als in het echt. Begin op tijd! Omdat het dier niet mag schrikken van echt vuurwerk voor hij eraan toe is, moet je de training ver voor Oud & Nieuw volgen, bijvoorbeeld in augustus.

Jong laten wennen

Jonge dieren wennen eerder aan nieuwe dingen dan oudere dieren. Het is dan ook slim om een hond of kat al heel jong aan vuurwerk te laten wennen, zodat hij het geluid normaal gaat vinden en er niet bang voor wordt. Ook dit moet je ver voor Oud & Nieuw doen. Je kunt hiervoor een CD met vuurwerkgeluiden gebruiken, samen met trekrotjes. Zet de cd zachtjes aan, en ga met het dier spelen. Zet dan de CD steeds iets harder maar nooit zo hard dat hij ervan schrikt. Geef hem na afloop van het spel iets lekkers. Met trekrotjes begin je voorzichtig: zorg dat iemand anders een heel eind verder een trekrotje laat knallen terwijl jij met het dier speelt. Als het dier zich er niks van aantrekt en vrolijk doorspeelt, kun je de volgende keer dichterbij gaan staan.

Nooit straffen voor angst

Wat je ook doet: straf het dier nooit voor zijn angst! Daarmee maak je het alleen nog maar enger en hij zal nog banger worden. Soms kan het lijken dat hij niet meer bang is, omdat hij bang is voor straf, maar van binnen voelt hij de angst nog net zo erg!

Je moet je dier kennen!

Wie z’n dier wil trainen om angst te overwinnen, moet zijn dier heel goed kennen. Je moet weten waar je op moet letten om te kunnen zien hoe hij zich voelt en weten wat hij echt niet aankan. Dan kun je daar rekening mee houden. Daarbij helpt het ook als je zorgt dat je meer over het ras weet, met de hond naar de hondenschool bent geweest, een gedragsdeskundige hebt gesproken en vooral heel veel naar je eigen hond hebt gekeken.

Medicijnen tegen angst

Je kunt honden en katten die bang zijn voor vuurwerk ook medicijnen geven waar ze rustig van worden. Dit is natuurlijk iets wat je aan je ouders moet overlaten. Er zijn allerlei medicijnen te koop, maar die moet je alleen in overleg met de dierenarts geven. Deze medicijnen kunnen namelijk ook schadelijk zijn voor het dier. Doe precies wat de dierenarts zegt, besluit niet zelf om meer of minder medicijn te geven.

Gebruik voor je huisdier nooit medicijnen die je zelf ook gebruikt. De hoeveelheden zijn anders en verschillen ook weer per diersoort. Ook kunnen er in medicijnen voor mensen stoffen zitten waar dieren niet tegen kunnen. Gebruik dus alleen medicijnen die de dierenarts heeft gegeven na onderzoek van het dier. Gebruik ook nooit zomaar een restje van een vorig jaar zonder het dier eerst te laten onderzoeken.

Andere dieren

Ook andere huisdieren, zoals konijnen, knaagdieren en vogels, kunnen bang zijn voor het knallen en sissen van vuurwerk. Ook deze dieren kunnen getraind worden om van hun angst af te komen, maar dat kan in een aantal gevallen wel moeilijk worden. Als je aan medicijnen denkt, moet je dit altijd in overleg met de dierenarts doen.
Zorg in elk geval dat de dieren tijdens Oud & Nieuw veilig zijn: dieren die normaal buiten staan zet je in een nachthok of in de stal, je dekt een hok of volière af met een dikke deken, om zo geluid en licht wat te dempen of je spant een net over de visvijver om te voorkomen dat er vuurwerk invalt dat het water vervuilt.