Sluiten

Je dier gaat mee op vakantie

Als je besluit je huisdier mee te nemen, moet je er ook goed over nadenken of je dier het ook leuk vindt. Sommige dieren vinden het helemaal niet leuk om van huis te gaan. Als je het toch zeker weet, dan hebben we hier een paar dingen waar je aan moet denken.

Niet zomaar naar het buitenland

Als je naar het buitenland gaat, moet je natuurlijk weten of je dier daar welkom is en of er regels zijn voor huisdieren. Zo mogen sommige hondenrassen Frankrijk niet in, zoals de pitbull en de American Staffordshire terriër. En er zijn meer landen met zulke regels, dus zorg dat je van tevoren weet hoe het zit! Zorg verder dat je weet hoelang de reis duurt, hoe het weer daar is en of je dier daar wel tegen kan. Als je daarna besluit je dier mee te nemen, kun je dat nog niet zomaar doen.

Strenge regels

Sommige landen hebben strenge regels voor dieren die het land in komen. Dat is bijvoorbeeld om te voorkomen dat er ziektes worden verspreid. Voor honden, katten en fretten bestaan in Europa strenge regels. Ze moeten:

  • een EU-paspoort hebben, dat je kunt halen bij de dierenarts;
  • ingeënt zijn tegen hondsdolheid (minstens drie weken van tevoren);
  • gechipt zijn;
  • In sommige gevallen moet je dier een poos voor vertrek een verplicht een bloedtest krijgen. Hiervoor moet je contact opnemen met de dierenarts. Er zijn landen waarbij je met het regelen hiervan al een jaar voor vertrek moet beginnen!

Voor konijnen, knaagdieren, vogels en andere diersoorten is een briefje van de dierenarts dat ze gezond zijn, vaak voldoende. Maar ook hier ligt het weer aan het land waar je naar toe gaat – niet bij alle landen mag je dier mee. Vraag in elk geval altijd de dierenarts om raad!

Als je naar het buitenland gaat, laat je huisdier dan liefst inenten tegen álle dierziektes die daar voorkomen. Er zijn dierziektes bij die niet in Nederland voorkomen en waar je dier erg ziek van kan worden. Ook komen er dierziektes voor die mensen ook kunnen krijgen. Vraag hierover advies aan de dierenarts.

Op reis - wat moet er mee?

Verzorg je huisdier van tevoren, zodat hij helemaal klaar is voor de reis. Neem genoeg eigen voer mee, waar hij aan gewend is. Het komt heel vaak voor dat dieren last krijgen van voer waar ze niet aan gewend zijn.

Wat gaat er allemaal mee?

  • dierenpaspoort met inentingsbewijs, hondsdolheidverklaring en gezondheidsverklaring
  • kopie registratie van je dier met het chipnummer
  • eigen voer
  • water voor onderweg
  • speeltjes
  • tekenband en tekenpen
  • kokertje met het vakantieadres of jullie telefoonnummer (hang dit aan de halsband)
  • duidelijke foto van je dier
  • telefoonnummer dierenarts en van een dierenarts in de buurt van je vakantieadres
  • eet- en drinkbakken
  • mand en/of deken voor de hond
  • een kattenbak en vulling
  • EHBO-doos
  • Medicijnen als je dier dat nodig heeft
  • Muilkorf, dat is in sommige landen verplicht, maar misschien is jouw hond sowieso gewend aan een muilkorf
  • extra riem
  • borstel, shampoo enzovoort
  • hondenpoepschepje en - zakjes.

Onderweg

Auto

Zet je dier onderweg op een veilige plek, zeker niet voorin en zeker niet los in de auto! Voor honden heb je reiskennels, maar er zijn ook hondengordels. Laat de hond er van tevoren aan wennen. Een kat kun je het beste in een reiskooi houden. Daarin voelt hij zich veiliger en het voorkomt ongelukken.

Het mag niet te warm worden tijdens de rit, maar pas op voor tocht! Ook mag je dier zijn kop niet uit het raam steken; dit is gevaarlijk en hij kan er oog- of oorontsteking door krijgen. Stop regelmatig om je dier te laten drinken en te laten bewegen.

Vliegtuig

Wanneer je met het vliegtuig op vakantie gaat, moet je ruim van te voren met de vliegtuigmaatschappij afspreken dat je een huisdier mee wilt nemen. De vliegtuigmaatschappij kan je vervolgens vertellen wat je allemaal moet regelen voor de vliegreis.

Als je vliegt vanaf Schiphol met KLM, dan moet je je dier van tevoren afleveren bij het dierenhotel. Daar wordt hij opgevangen door ervaren dierenverzorgers. Tijdens de vlucht zit je dier in een apart gedeelte van het vliegtuig, maar heel soms mag je hem ook meenemen als ‘handbagage’. De vliegmaatschappij waar je mee vliegt, kan je hier meer over vertellen. In het vliegtuig moet de hond of kat meestal in een sky kennel, die je kunt kopen bij de wat grotere dierenspeciaalzaken.

Eigen boot

Veel honden vinden het heerlijk om met hun baas mee het water op te gaan. Laat hem dan eerst eens snuffelen aan boord. En maak een paar kleine tochtjes, om hem te laten wennen. Ga je de zee op, dan is er meer training nodig. De meeste honden kunnen zwemmen, maar als een hond overboord valt, is het niet makkelijk hem er snel weer uit te halen. Geef hem daarom een zwemvest. De hond blijft dan drijven en het handvat bovenop maakt het makkelijker om hem aan boord te tillen. Neem ook poepzakjes mee om poep netjes op te ruimen. Honden die zeeziek worden, kun je maar beter niet meenemen!

Aangekomen!

Hotel

Loopt je dier los rond in de hotelkamer, hang dan een ‘niet storen’-bordje op de deur. Laat de schoonmaker weten dat er een dier op de kamer is. Zo wordt de kans dat je dier per ongeluk ontsnapt kleiner. Kan of mag hij niet loslopen in de kamer, neem dan een bench of kooi mee.

Camping

Om je huisdier op een goede manier vast te zetten, maar hem toch wat ruimte te geven, kun je in de dierenspeciaalzaak aardige dingen kopen, zoals een ijzeren pin die je in de grond kunt draaien om de hond eraan vast te leggen. Ook zijn er tentjes te koop voor de hond.

Klimaat

Op je vakantiebestemming kan het vaak veel warmer zijn dan in Nederland. Temperaturen boven de 30°C kunnen voor een fret dodelijk zijn. Konijnen, degoes, chinchilla’s en cavia’s krijgen vanaf zo’n 24 graden al problemen, dus neem ze niet mee naar warme landen!

Kijk iedere dag of je dier zich goed voelt. Eet, drinkt, poept en plast hij normaal? Ziet hij er gezond uit? Hoe is zijn gedrag? Als je twijfelt, ga dan naar de plaatselijke dierenarts.

Dieren die wel mee kunnen, moet je beschermen: zorg voor schaduw, bijvoorbeeld met een parasol , en zorg dat er altijd vers drinkwater is. Bij de dierenspeciaalzaak kun je voor honden koelmatten kopen, die je ook in de auto heel goed kunt gebruiken! Als je dier toch oververhit raakt, koel hem dan af met koel (dus niet ijskoud) water of met natte doeken. Geef hem voorzichtig kleine beetjes te drinken en neem meteen contact op met een dierenarts.