Sluiten

Spreekbeurt kortstaartopossum

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de kortstaartopossum. Handig als je een spreekbeurt over de kortstaartopossum gaat houden!

Maak kennis met de kortstaartopossum

Hoe ziet een kortstaartopossum eruit?

Kortstaartopossums hebben een spits kopje, grote oren en zwarte kraaloogjes. Ze worden 15 tot 25 centimeter lang, de kale staart meegerekend. Ze wegen tussen de 60 en 150 gram, mannetjes zijn wat zwaarder dan vrouwtjes. De meeste kortstaartopossums zijn grijs, maar ze kunnen ook wat meer bruin, rood of wit in hun vacht hebben. De diertjes worden meestal ongeveer vier jaar, en maximaal acht jaar oud.

Hoe leeft de kortstaartopossum?

In het wild komen ze voor in Zuid-Amerika: Argentinië, Bolivia, Brazilië en Paraguay. Ze leven in spleten tussen de rotsen en bouwen daar een nestje. Ze leven alleen (solitair) en kunnen het niet goed vinden met soortgenoten. Het zijn nachtdieren, dus slapen ze bijna de hele dag en worden pas actief als het donker wordt. Kortstaartopossums ‘praten’ met elkaar in de vorm van geluid en geuren. Ze geven aan wat hun leefgebied (territorium) is, door met hun kop of hele lichaam langs dingen te wrijven. Dan ruiken andere dieren dat zij hier de baas zijn. Kortstaartopossums zijn prooidieren: dat betekent dat andere dieren op hen jagen. Daarom zijn ze een beetje schuw en verlegen.

Voortplanting

Als ze een halfjaar oud zijn, kunnen kortstaartopossums jongen krijgen. Een stelletje krijgt per jaar soms wel vier nestjes (met meestal zeven tot negen jongen). De jongen worden ongeveer veertien dagen na de paring geboren. Pasgeboren jongen zijn niet groter dan 1 cm en wegen ongeveer 100 milligram. Ze zijn kaal, blind en doof, en zijn volkomen hulpeloos. Meteen na de geboorte klimmen ze naar de tepels van hun moeder en zuigen zich vast. Na twee tot drie weken komen ze weer van de tepel af en al snel daarna kunnen ze horen en zien. Na ongeveer twee maanden kunnen ze voor zichzelf zorgen.

Bijzonderheden over de kortstaartopossum

Kortstaartopossums zijn nachtdieren en zijn overdag niet vaak te zien. Ze willen overdag dus ook een beetje rust hebben om zich heen!

De diertjes hebben een wit ‘propje’ in hun oren. Maak je geen zorgen, dit is de ‘tragus’, een huidflapje om de gehoorgang af te dekken.

Verzorging van de kortstaartopossum

een verblijf voor de kortstaartopossum

Je kunt de opossum houden in een terrarium, aquariumbak of kooi van minstens 50 cm lengte x 75 cm breedt x 80 cm hoogte, maar liever groter. Ze leven graag alleen, dus zet er geen andere dieren bij of in de buurt! Zet de kooi op een rustige plek. Op de bodem kun je houtsnippers of papiersnippers gebruiken. Het mag niet stoffig zijn want daar kunnen ze ziek van worden. Zet de kooi of bak niet in de volle zon, daar kan de opossum niet goed tegen. Een temperatuur tussen de 22 en 24 graden Celsius overdag vindt hij fijn. ’s Nachts mag het afkoelen tot 18 graden Celsius.

Verder moeten er schuilplekjes in het hok zijn, bijvoorbeeld een nestkastje, een bloempot van klei of een stuk regenpijp. Geef hem wat papier en stukjes stof, dan maakt hij daar een nest van. De opossum moet ook kunnen klimmen, dus zorg voor klimmateriaal of bijvoorbeeld een looprad. Pas wel op: geen rad met spijlen, want daar kan zijn staartje tussen komen!

wat eet een kortstaartopossum

Kortstaartopossums zijn alleseters. Ze hebben veel eiwitten en weinig vet nodig, geef ze bijvoorbeeld katten- of frettenbrokken. Daar zit ook genoeg kalk in voor de kortstaartopossum. Insecten lusten ze ook, denk aan krekels, sprinkhanen of meelwormen. Verder kun je ze een keer per week een paar kleine stukjes vlees geven, zoals rundvlees, kalkoen, ham of muizenvlees. Gekookt ei mag ook. Zacht fruit zoals banaan, druiven en meloen vinden ze ook lekker. Een kortstaartopossum droogt snel uit, dus zorg altijd voor voldoende vers water!

een kortstaartopossum verzorgen

Haal elke dag de restjes voer weg die kunnen rotten. De opossum is zindelijk, dat betekent dat hij altijd poept en plast in hetzelfde hoekje van het hok. Zet daar een toiletbakje neer, dan houd je de rest van het hok makkelijker schoon. Het toiletbakje verschoon je elke twee dagen. Natuurlijk moet je ook de rest van het hok regelmatig schoonmaken. Als hij een vette vacht krijgt, moet de opossum een zandbad kunnen nemen. Geef hem daarvoor chinchillazand, verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak.

Een gezonde kortstaartopossum is alert en nieuwsgierig en heeft heldere oogjes.
Verandert dit, dan kan hij ziek zijn. Als je twijfelt, vraag dan de dierenarts om raad.

Is de kortstaartopossum een huisdier voor jou?

Nee, maar je kunt natuurlijk wel je ouders helpen bij het verzorgen. Een kortstaartopossum is een nachtdier dat dus overdag meestal slaapt, dat is voor jou niet zo handig.

Wat wel en wat niet!

NIET… de opossum overdag wakker maken en meteen oppakken. Hij vindt dat niet leuk en kan bijten. Hij waarschuwt door zijn tanden te laten zien!

WEL… de kortstaartopossum rustig en geduldig benaderen. Maak een kommetje van je hand en schep het diertje zo op.

NIET… vergeten om altijd voor genoeg water te zorgen. Kortstaartopossums drogen heel snel uit, één dag zonder water is al dodelijk. Als je ziet dat hij trilt en slecht op zijn pootjes staat, moet je hem meteen een bakje water geven!

WEL… zorgen dat je terrarium of kooi goed is afgesloten, want opossums kunnen heel erg goed ontsnappen.

Leuke weetjes over de kortstaartopossum

Kortstaartopossums kunnen met hun staart dingen pakken.

Kortstaartopossums horen bij de buideldieren, maar… ze hebben geen echte buidel! Ze hebben alleen een huidplooi waarin de tepels liggen.

Kortstaartopossums kunnen slecht zien. Daardoor kunnen ze je handen voor eten aanzien en erin bijten!