Sluiten

Spreekbeurt schorpioen

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de schorpioen. Handig als je een spreekbeurt over de schorpioen gaat houden!

Maak kennis met de schorpioen

Hoe ziet de schorpioen eruit?

Een schorpioen heeft een kopstuk en een achterlijf met een staart. Op de staart zit een gifstekel en aan zijn kop heeft hij twee grijpscharen. Hij heeft acht poten. Alle soorten schorpioenen zijn giftig en eten vlees. Je hebt ze in alle soorten en maten: van 1 centimeter tot wel 20 centimeter lang. Ook zijn er verschillen in kleur: schorpioenen uit woestijngebieden zijn vaak zandgeel, maar schorpioenen uit het regenwoud zijn vaak donkerder. Je hebt schorpioenen die twee jaar oud worden, maar je hebt er ook die wel zes jaar oud kunnen worden, en een paar soorten die de dertig kunnen halen!

Hoe leeft de schorpioen?

Schorpioenen vind je vooral in warme en zeer warme gebieden over de hele wereld. Meestal leven ze in spleten en holen, die ze soms zelf graven. Er zijn ook soorten die in bomen leven. Ze leven niet in groepen, maar in hun eentje. Ze kunnen heel goed in droge gebieden leven, omdat hun lichaam vocht lang vast kan houden. De dieren worden ’s nachts actief en kruipen overdag weg.

Voortplanting

Mannetjes schorpioenen zijn wat slanker, hebben wat langere borstels op hun buik en hebben vaak een dikkere gifstekel dan vrouwtjes. Het mannetje legt een zaadpakketje op de grond en zorgt dat het vrouwtje er overheen loopt. Op dat moment neemt ze het pakketje in zich op waardoor haar eitjes worden bevrucht. Ze broedt ze uit in haar lijf. Na ongeveer een jaar worden er acht tot 35 jongen geboren. De jongen kruipen meteen op hun moeders rug. Daar blijven ze twee weken, waarna ze uit elkaar gaan en zelfstandig worden.

Bijzonderheden over de schorpioen

Elke schorpioen is giftig, maar niet alle schorpioenen zijn gevaarlijk voor mensen. Vraag hierover advies aan de dierenspeciaalzaak. Houd er rekening mee dat een beet voor een kind gevaarlijker is dan voor een volwassene.

Schorpioenen vervellen meerdere keren. Dit is nodig om te kunnen groeien. In het eerste jaar vervellen ze vier tot zes keer. Na vier tot zeven vervellingen zijn ze volwassen.

Verzorging van de schorpioen

een verblijf voor de schorpioen

Een schorpioen heeft een terrarium nodig met een lengte van driemaal zijn lichaamslengte en een breedte van tweemaal zijn lichaamslengte. Zorg dat de bak hoog is zodat hij niet bij de bovenkant kan, gladde wanden heeft en een deksel, zodat hij er niet uit kan klimmen. Ze kunnen namelijk erg goed ontsnappen, bijvoorbeeld door op hun staart te steunen zodat ze hoger kunnen komen! Woestijnschorpioenen hebben een zanderige bodem nodig, schorpioenen uit het regenwoud hebben juist een vochtige bodem nodig, bijvoorbeeld turf. Het dier moet zich kunnen verstoppen, bijvoorbeeld onder een stuk kurk of boomschors. De temperatuur moet tussen de 24 en 30 graden zijn. Leg geen warmtematje onder het terrarium maar doe het tegen de zijkant, want een schorpioen die het te warm heeft gaat zich ingraven. De luchtvochtigheid voor dieren uit vochtige streken moet tussen 70 en 80 procent liggen. Zet hiervoor een bak water in het terrarium of sproei elke dag met wat lauw water. Voor een woestijnschorpioen hoef je maar aan een kant van het terrarium te sproeien.

wat eet een schorpioen

Schorpioenen eten vooral insecten, zoals krekels. Grote schorpioenen kunnen ook af en toe pasgeboren muisjes eten, maar niet te vaak want dan worden ze te dik. Voer je schorpioen een keer per week of per twee weken en geef een jong dier twee tot drie keer per week te eten. Hij eet het liefst levende insecten die hij zelf vangt. Voor kalk kun je de insecten bestrooien met calciumpoeder. Als je levende krekels voert, moet je kijken of ze binnen 24 uur worden opgegeten. Zo niet dan moeten ze weer gevangen worden en moet je het een paar dagen later nog een keer proberen, want een krekel met honger kan aan de schorpioen gaan eten! Zorg dat er altijd drinkwater is en doe dat in een zeer ondiepe bak. Anders kan de schorpioen er in verdrinken.

een schorpioen verzorgen

De schorpioenen moeten elke dag gecontroleerd worden om te zien of alles goed gaat. Etensresten moeten weggehaald worden en eens per jaar of iets vaker moet het hele verblijf worden schoongemaakt. Verder hoef je niet veel aan het terrarium te doen. Als je twijfelt over de gezondheid van de schorpioen, vraag dan om raad bij de dierenarts.

Is de schorpioen een huisdier voor jou?

Nee, een schorpioen is geen geschikt huisdier voor kinderen. Het zijn giftige dieren dus je kunt ze niet zomaar hanteren. Wie schorpioenen als huisdier wil hebben moet precies weten hoe je dit dier moet houden en verzorgen.

Wat wel en wat niet!

NIET… meerdere schorpioenen bij elkaar zetten, ze kunnen elkaar namelijk opeten.

WEL… de kamer waar je schorpioen zit goed afsluiten als je weggaat, ook de ramen. Als hij dan ontsnapt, weet je zeker dat hij nog in de kamer zit.

NIET… zelf oppakken! En ook een volwassene moet hem niet oppakken als het niet nodig is.

WEL… Als het toch nodig is de schorpioen te pakken, kan dat door een bakje over de schorpioen heen te zetten en het deksel er onderdoor te schuiven. Lukt dat niet, dan kan het met een lange pincet. Daarmee moet hij bij zijn staart worden gepakt, net voor de gifstekel. Zorg dat de schorpioen niet beschadigt door stukjes tochtstrip op de einden van de pincet te plakken.

Leuke weetjes over schorpioenen

De schorpioen is familie van de spin.

Schorpioenen kunnen trillingen voelen met de haren op hun grijpscharen.

Schorpioenenvrouwtjes zijn vaak erg agressief als ze jongen op hun rug hebben.