Sluiten

Spreekbeurt landheremietkreeft

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de landheremietkreeft. Handig als je een spreekbeurt over de landheremietkreeft gaat houden!

Maak kennis met de landheremietkreeft

Hoe ziet de landheremietkreeft eruit?

De landheremietkreeft is een kreeftachtige die een schelp draagt van een land- of zeeslak, om zijn kwetsbare zachte achterlijf te beschermen en om zoet of zout water in te bewaren. Hij heeft drie paar monddelen en kieuwen waarmee hij lucht kan ademen. Hij heeft verder nog een grote en een kleine schaar, vier looppoten, poten om in en uit zijn schelp te komen, en poten om de kieuwen en de binnenkant van de schelp mee schoon te maken. Aan zijn achterlijf heeft hij een aanhangsel waarmee hij zich vastzet in de schelp. Hij kan allerlei kleuren hebben. Landheremietkreeften worden ongeveer tien jaar oud.

Hoe leeft de landheremietkreeft ?

Landheremietkreeften komen voor in warme gebieden over de hele wereld. Ze leven in de buurt van de zee, omdat ze zout water nodig hebben om te overleven. Ze zijn vooral actief als het donker is en een deel van de dag, maar de rest van de dag liggen ze te slapen. Ze leven op de grond, maar klimmen ook graag in een boom of struik. Als ze moeten vervellen, maar ook bij stress, kruipen ze in de grond. Bij jonge dieren duurt dit ongeveer twee weken en bij volwassen dieren meer dan drie maanden. De kreeften leven in groepen van honderd of meer dieren.

Voortplanting

Aan het uiterlijk kun je zien of een landheremietkreeft een vrouwtje of mannetje is. Alleen het vrouwtje heeft 'pleopoden': aanhangsels aan het achterlijf waarmee ze haar eieren draagt. Bij het paren laat het mannetje zaadpakketjes achter aan de onderkant van het vrouwtje, waarmee zij de eitjes onder haar buik bevrucht. Daarna laat ze de eitjes los in zee en na enkele dagen komen zeer kleine larfjes uit de eitjes. In enkele weken groeien ze uit tot piepkleine kreeftjes en vervellen daarbij steeds. Na drie maanden zijn ze pas een paar millimeter groot en verhuizen naar het land. Daar zoeken ze meteen een passende schelp om hun achterlijf mee te beschermen. Doordat hij groeit maar zijn pantser niet meegroeit, moet de landheremietkreeft vervellen. Jonge dieren vervellen een keer per maand, volwassen dieren elke anderhalf jaar. Door het groeien zal hij steeds weer een nieuwe schelp moeten vinden.

Bijzonderheden over de landheremietkreeft

Kweken van landheremietkreeften in een terrarium lukt niet, daarvoor is de zee nodig.

Als je een landheremietkreeft koopt, let dan op dat hij geen poten of antenne mist en dat hij er levendig bij zit.

Een nieuwe kreeft heeft wat tijd nodig om te wennen. Het kan zijn dat hij zich ingraaft in de bodembedekking en daar een paar weken blijft zitten. Dat is niet ongewoon, dus raak niet in paniek daarvan!

Verzorging van de landheremietkreeft

een verblijf voor de landheremietkreeft

Landheremietkreeften kun je in groepen van drie of meer dieren houden. Neem daarvoor een glazen terrarium van minstens 10 liter per kreeft maar liefst meer, met een glazen deksel waar genoeg verse lucht doorheen kan. Pas wel op dat de kreeftjes niet kunnen ontsnappen. Gebruik op de bodem een laag van aan de ene kant kwartszand en aan de andere kant kokosvezel, die zeker twee keer zo dik is als de hoogte van de grootste kreeft. Zo kunnen alle dieren zich goed ingraven om te vervellen en kunnen ze kiezen in welke bodem ze willen graven. De temperatuur moet overdag tussen de 22 en 28 graden zijn. Gebruik voor de verwarming een warmtemat onder de helft van het terrarium en voor verlichting TL-buizen. Pas wel op dat het niet te heet wordt in de bodem. Een spot of gloeilamp gebruiken kan ook, dat geeft warmte en licht. De verlichting mag twaalf uur per dag aan zijn. Landheremietkreeften hebben een luchtvochtigheid van 75 tot 85 procent nodig.
Met stukken hout, kurkschors en kunstplanten met grote bladeren zorg je voor schuilplaatsen, en met takken, kunstplanten of visnetten geef je ze klimgelegenheid. Uiteraard hebben de dieren schelpen nodig om hun achterlijf te beschermen en omdat ze groeien, hebben ze steeds nieuwe passende schelpen nodig. Zorg dat ze uit verschillende schelpen kunnen kiezen.

wat eet een landheremietkreeft

Landheremietkreeften eten groente, fruit, planten, granen en rijst, noten, insecten, vlees/vis, wier of zuivel. Er is ook kant-en-klaar voer te koop, maar dat is niet altijd even goed. Geef de dieren liefst 's avonds te eten en gooi de volgende ochtend al het niet opgegeten voedsel weg. Geef ook extra kalk, zoals eierschalen of gemalen oesterschalen, dat heeft de kreeft nodig om bij het vervellen een nieuw hard pantser te maken. Zet twee waterbakjes neer: één met zout en één met zoet water. Het zoute water moet je maken met speciaal zout voor zeeaquaria, niet met gewoon keukenzout! De bakjes moeten groot genoeg zijn voor de grootste kreeft om te kunnen baden, maar zorg er wel voor dat ze niet zo diep zijn dat de dieren erin kunnen verdrinken. Gebruik alleen water zonder chloor.

een landheremietkreeft verzorgen

Haal iedere dag voedselresten en mest weg en geef dan meteen schoon zoet en zout water. Maak elke maand het hele terrarium schoon en vervang dan ook de bodembedekking. Maar je moet niet na het vervellen het oude pantser weghalen: de kreeften eten dit weer op om de voedingsstoffen die erin zitten opnieuw te gebruiken.
Gebruik geen zeep of schoonmaakmiddelen, maar water zonder chloor. Losse onderdelen kun je uitkoken, dan dood je de schimmels en bacteriën. Je kreeften moeten een levendige indruk maken. Als je twijfelt aan hun gezondheid, vraag dan om raad bij iemand die er veel van af weet.

Is de landheremietkreeft een huisdier voor jou?

Nee, dit is geen dier dat je zonder de hulp van volwassenen kunt verzorgen. De landheremietkreeft is erg gevoelig en heeft een heel zorgvuldige verzorging nodig. Zorg dat je precies weet hoe je deze dieren moet houden en verzorgen.

Wat wel en wat niet!

NIET… proberen een landheremietkreeft uit zijn schelp te halen. Ze laten zichzelf nog liever uit elkaar trekken dan dat ze de schelp verlaten.

WEL… nieuwe dieren eerst drie tot vier weken apart zetten, anders kunnen ze de andere dieren ziek maken.

NIET…oppakken of storen als de kreeft aan het vervellen is. Hij is dan heel erg kwetsbaar!

WEL… alléén water zonder chloor gebruiken. De makkelijkste manier om chloor uit water te halen is om het 24 uur in een emmer te laten staan.

Leuke weetjes over de landheremietkreeft

Landheremietkreeften moeten vervellen om te kunnen groeien. Regelmatig kunnen ze een poot of schaar verliezen, maar die groeien weer aan bij de volgende vervelling.

Landheremietkreeften maken zelden geluid, maar soms, bijvoorbeeld bij ruzie, kunnen ze een hard tsjirpend geluid maken. Dit heet ‘striduleren’.

Een schelp past goed wanneer de kreeft zich er helemaal in kan verbergen en de ingang af kan sluiten met de grote klauw en één looppoot.