Veel gestelde vragen

Vraag het de expert

Heb je een vraag en staat jouw vraag er niet bij?

Heb je gekeken bij de spreekbeurten en kun je het daar ook niet vinden? Vraag het dan aan onze experts. Zij zullen jou zo snel mogelijk antwoord geven op je vraag.

Veelgestelde vragen

Vragen over de aanschaf

Vragen over het gedrag

Vragen over de gezondheid

Vragen over de verzorging

Vragen over de aanschaf

 • Waar kan ik het beste een huisdier kopen?

  Waar je het beste een huisdier kunt kopen, hangt af van het dier dat je wilt gaan kopen. Voor vissen kun je bijvoorbeeld vaak goed terecht bij de dieren- of aquariumspeciaalzaak, maar een hond of kat kun je er beter niet kopen. In de huisdierenbijsluiters van het betreffende dier lees je waar je bepaalde dieren het beste kunt kopen. Maar je leest er ook waar je bij het aanschaffen op moet letten.

 • Waar moet ik bij het aanschaffen van een huisdier op letten?

  Als je een dier gaat aanschaffen, moet je altijd kijken hoe het dier er uit ziet. Het dier moet een levendige indruk maken, schone ogen hebben en een mooie vacht of huid. Dat geldt ook voor de dieren waarmee hij een hok, kooi of bak zit. Zien deze dieren er niet gezond uit, dan kun je beter nog even verder kijken. In de huisdierenbijsluiters lees je nog veel meer over waar je op moet letten. Een pup moet bijvoorbeeld al direct na de geboorte in een huiselijke omgeving opgroeien, zodat hij went aan alles in en rondom het huis. En zo zijn er bij ieder dier specifieke punten waar je op moet letten.

 • Hoe weet ik hoe ik voor een huisdier moet zorgen?

  Als je van plan bent een huisdier te gaan aanschaffen, dan is het belangrijk dat je er van tevoren veel over leest. Alleen dan kun je bewust voor een dier kiezen en is de kans kleiner dat het dier in de praktijk toch tegenvalt. Op deze website lees je alles over wat er bij het aanschaffen en houden van dieren komt kijken. Maar voor informatie kun je ook terecht bij een liefhebbersvereniging, de dierenspeciaalzaak, het asiel of de opvang. Ook op internet vind je veel informatie. Houd er wel rekening mee dat niet alle informatie op internet klopt, dus wees kritisch als je gaat surfen.

 • Waar kan ik terecht voor meer informatie over een huisdier?

  Voor meer informatie kun je vaak terecht bij een liefhebbersvereniging, de dierenspeciaalzaak, het asiel of de opvang. Zoek je medische informatie, dan is de dierenarts natuurlijk het juiste adres. Zit je met een vraag en vind je nergens een bevredigend antwoord? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Dan proberen wij je verder op weg te helpen.

Vragen over het gedrag

 • Waar kan ik meer vinden over hondenbeten?

  Helemaal voorkomen dat je door een hond gebeten wordt, kun je niet. Maar door de tien gouden regels in acht te nemen en goed te kijken naar de lichaamstaal van een hond verklein je het risico wel. Speciaal over dit onderwerp heeft het LICG een themawebsite ingericht: www.minderhondenbeten.nl. Je vindt er niet alleen de tien gouden regels, maar ook lees je er wat je kunt doen als je gebeten bent door een hond.

Vragen over de gezondheid

 • Mijn huisdier is ziek. Wat moet ik doen?

  Als je huisdier ziek is, kun je het beste contact opnemen met je dierenarts. Het LICG beantwoordt geen medische vragen, omdat wij jouw dier niet kennen en niet kunnen zien. Je dierenarts kan dat wel. Heb je een bijzondere diersoort waarvan niet alle dierenartsen verstand hebben? Neem dan contact op met een liefhebbersvereniging. Zij kennen vaak wel een dierenarts die meer dan gemiddeld van deze diersoort weet.

 • Hoe lang moet ik wachten voordat ik naar de dierenarts ga?

  Als je denkt dat je dier (misschien) ziek is, kun je het beste direct contact opnemen met de dierenarts. Veel dieren zijn prooidieren en proberen hun ziekte zo lang mogelijk te verbergen. Als zij laten zien dat ze ziek zijn, lopen ze het risico dat ze opgegeten worden. Vandaar dat ze hun ziekte altijd zullen proberen te verbergen. Op het moment dat je ziet dat je dier ziek is, is het vaak ook ernstig ziek en moet je meteen in actie komen. Daarom is het advies om altijd direct naar de dierenarts te gaan als je vermoedt dat je dier niet in orde is.

 • Kan ik ziek worden van huisdieren?

  Van huisdieren kun je ziek worden. Allergie is daarvan een bekend voorbeeld. Maar dieren kunnen ook ziekteverwekkers bij zich dragen waar mensen ziek van kunnen worden. Dat noemen ze zoönosen. Voorbeelden daarvan zijn Salmonella en Q-koorts, maar ook papegaaienziekte. Daarom is het altijd belangrijk om, als je een dier hebt aangeraakt of zijn hok hebt verschoond, daarna goed je handen te wassen!

 • Wat kan ik doen om te voorkomen dat ik ziek van mijn dier word?

  Voorkomen dat je allergisch wordt voor huisdieren, kun je niet. Maar de kans op ziek worden door een zoönose kun je wel verkleinen door een goede hygiëne naar te streven. Dit betekent bijvoorbeeld het wassen van je handen als je een dier hebt aangeraakt.

Vragen over de verzorging

 • Waar kan ik een mooi verblijf voor mijn dier kopen?

  Voor een goed hok of een mooie kooi kun je vaak bij de dierenspeciaalzaak terecht. Ook bij tuincentra kun je soms verblijven voor huisdieren kopen. Kijk goed of het verblijf wel goed bij jouw diersoort past. Is het bijvoorbeeld wel groot genoeg, en is het veilig? Meer hierover vind je in de spreekbeurten en bijsluiters van het dier. Kun je niet vinden wat je zoekt? Neem dan eens contact op met een liefhebbersvereniging. Wie weet hebben zij een goed adresje voor je.

 • Ik wil mijn huisdier meenemen naar het buitenland. Kan dat?

  Afhankelijk wat voor huisdier je hebt, kunnen huisdieren mee naar het buitenland. Vaak zijn het vooral honden die mee gaan. Ga je naar het buitenland, dan moet je wel aan de regels van het buitenland voldoen. Voor veel dieren gelden speciale eisen zodra je met je dier de grens overgaat. Voor honden geldt dat in sommige landen bepaalde rassen verboden zijn.

 • Waar vind ik een oppas voor mijn huisdier als ik op vakantie ga?

  Je kunt je buren vragen om voor je dier te zorgen als je op vakantie gaat. Hou er wel rekening mee dat niet iedereen voor ieder dier zal willen zorgen. Voor een kat, vogel of vissen is het meestal geen probleem, maar het vinden van oppas voor een reptiel of amfibie kan lastiger zijn. Begin daar op tijd mee. Een andere oplossing kan het pension zijn. Dat moet je wel op tijd regelen! Meer daarover vind je bij reizen en vakantie.