Sluiten

vissengroep Barbelen, danio's en rasbora's

Zijn dit huisdieren voor jou?

Ja, maar je hebt wel de hulp van je ouders nodig. Zo moet je een aquarium kopen en inrichten en daar komt heel veel bij kijken. Behalve dwergrasbora’s zijn deze aquariumvisjes niet moeilijk te houden.

Leuke weetjes

Barbelen zijn genoemd naar de baarddraden die hij naast zijn bek heeft. ‘Barba’ betekent ‘baard’ in het Latijn.

Veel van deze vissen leven graag in groepjes, maar een paar, zoals de zwart-rode vuurstaartlabeo, willen juist geen soortgenoten om zich heen.

Als je vissen gaat kopen moet je opletten dat ze uit schone bakken komen. Er mogen geen zieke of dode dieren in de bak zitten. Kies actieve vissen met een mooie schone huid. 

Maak kennis met Barbelen, danio’s en rasbora’s

Hoe zien ze eruit?

Barbelen, danio’s en rasbora’s zijn visgroepen met soorten die in lengte verschillen van 1 tot 35 centimeter. De meest gehouden soorten worden 4 tot 6 centimeter lang. Bekende soorten zijn de sumatraan, de vuurstaartlabeo, de cherrybarbeel, de zebra-danio en de kegelvlekbarbeel. Er bestaan ook hele kleine rasbora’s: de dwergrasbora’s of microrasbora’s worden maar één tot twee centimeter lang.

Al deze vissoorten zijn familie van elkaar en van de karper. Karperachtigen hebben heel vaak baarddraden naast de mond.

Hoe leven zij?

Barbelen, danio’s en rasbora’s zijn actieve vissen die in het wild meestal in scholen leven: groepen visjes die samen rondzwemmen. De meeste soorten komen voor in Zuidoost-Azië en India en sommige in Afrika en Europa. Ze leven daar vaak in stromend water met waterplanten die het licht dempen. In scholen zoeken zij voedsel, waarbij ze de bodem aftasten met hun baarddraden en hun mond wat laten uitstulpen (het ziet eruit alsof ze kusjes geven!).

Voortplanting

Mannetjes zijn meestal wat kleiner en slanker, vrouwtjes hebben een wat rondere buik. Mannetjes hebben meestal wat meer kleur dan de vrouwtjes, zeker in het voortplantingsseizoen. Barbelen leggen hun eitjes tussen de planten of op de bodem van het aquarium en kijken er dan niet meer naar om. Als je de volwassen vissen niet weghaalt bij de eitjes, kunnen ze die opeten! De jongen die uit de eitjes komen zijn heel klein: ongeveer 3 millimeter lang. Het zijn vaak veel jongen per keer, die erg hard groeien. Ze hebben heel klein voer nodig.

Bijzonderheden over barbelen, danio’s en rasbora’s  

Deze vissoorten zijn vrij makkelijk te houden. De enige soort waarvoor je wel veel aandacht en zorg nodig hebt, zijn de dwergrasbora’s die bijvoorbeeld heel gevoelig zijn voor de kwaliteit van het water.

Barbelen en danio’s zijn vaak erg actief en ze bijten nog wel eens aan lange vinnen van andere vissen. Zet ze dus niet bij langzame vissen met mooie siervinnen!

Barbelen zwemmen vooral in de onderste laag van het aquarium, rasbora’s vaak in de middelste laag en danio’s vooral boven in de bak.

Verzorging

Huisvesting

Bij het opzetten, inrichten en onderhouden van een aquarium komt heel wat kijken. In het ‘Handig’ verhaal over ‘het tropisch zoetwateraquarium’ lees je hoe dat moet.
Houd barbelen, danio’s en rasbora’s in groepjes van minstens vijf tot acht soortgenoten, zodat zij een ‘school’ kunnen worden. Een schooltje van deze vissen kan vaak ook met andere soorten gehouden worden. Zorg ervoor dat het aquarium groot genoeg is. Het liefst leven ze in een bak met veel planten, maar er moeten ook open stukken zijn waar ze vrij kunnen zwemmen. Het bodemmateriaal moet zacht zijn, omdat sommige soorten graag wroeten. Voor de meeste soorten ligt de ideale watertemperatuur tussen de 20 en 25 graden. Dek de bovenkant van het aquarium goed af, sommige van deze vissen kunnen goed springen!

Voeding

Barbelen, danio’s en rasbora’s zijn alleseters. Geef ze dus plantaardig en dierlijk voedsel: droogvoer of diepvriesvoer, maar het is ook goed om ze af en toe levend voer te geven. Denk aan tubifex (kleine wormpjes), fruitvliegjes, regenworm, watervlooien, pekelkreeftjes en garnaaltjes. Ook gekookte groenten of alg-tabletten vinden ze vaak lekker. De zeer kleine dwergrasbora soorten hebben speciaal, zeer fijn voedsel nodig.

Verzorging

Kijk elke dag even goed of je vissen nog gezond zijn en let dan vooral op de huid, de vinnen en hoe ze zwemmen. Houd ook de temperatuur van het water in de gaten. Zie je restjes voer, haal die dan weg met een speciale zuiger. Haal elke week losse plantendelen uit het water. Maak regelmatig het waterfilter schoon en ververs om de week ongeveer een derde van het water. In de dierenspeciaalzaak kun je spulletjes kopen om de kwaliteit van het water te testen, bijvoorbeeld de zuurgraad en de hardheid. Het glas van het aquarium moet ook af en toe schoongemaakt worden. Dat kan met een krabber, filterwatten of een magneetveger. Gebruik schoonmaakspullen zoals emmertje en schepnetje alleen voor het aquarium en nergens anders voor.

Wat doe je wel en wat doe je niet?

NIET… soorten vissen bij elkaar zetten die elkaar lastigvallen.

WEL… altijd je handen wassen nadat je met het aquarium bezig bent geweest. Vissen kunnen ziektes bij zich dragen waar mensen ook ziek van worden. 

NIET… de vissen onnodig storen of laten schrikken. Ga zo veel mogelijk op vaste tijden naar ze toe, daar wennen ze aan.  

WEL… planten en een achterwandje plaatsen in het aquarium. Een aquarium waar je doorheen kunt kijken en waarin je niet kunt schuilen, geeft veel vissen een onveilig gevoel.

NIET… fel licht gebruiken in het aquarium, daar houden de vissen niet van.

WEL… drijfplantjes in het aquarium doen. Daarmee zorg je voor een wat donkere omgeving en dat vinden de vissen prettig.