Sluiten

Spreekbeurt nandoe

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de nandoe. Handig als je een spreekbeurt over de nandoe gaat houden!

Maak kennis met de nandoe

Hoe ziet de nandoe eruit?

De nandoe is een loopvogel met lange, sterke poten en grote donzige veren op zijn lichaam. Hij lijkt op de struisvogel, maar is een stuk kleiner. Een volwassen nandoe is ongeveer 120 tot 150 centimeter groot en weegt zo’n 25 kilo. Hij heeft drie tenen in plaats van twee bij de struisvogel en mannetjes en vrouwtjes lijken erg op elkaar. De veren zijn grijsbruin van kleur met een zwarte tekening aan de onderzijde van de hals en borst. De buik is altijd vaalwit en de staart is erg klein. Door fokken zijn ook hele witte nandoes ontstaan. Nandoes kunnen 15 tot 20 jaar oud worden.

Hoe leeft de nandoe?

De nandoe leeft oorspronkelijk op de grote grasvlakten van Zuid-Amerika, in landen als Brazilië, Argentinië, Bolivia en Paraguay. De dieren grazen daar samen met andere grote dieren en schuilen af en toe in het struikgewas. Ze leven in groepen van meerdere hennen met één haan. Nandoes kunnen niet vliegen, maar wel heel goed rennen. Als er een roofdier komt, gaan ze er in hoge vaart vandoor en zigzaggen heel snel om de vijand af te schudden. Met hun vleugels zorgen ze dat ze in evenwicht blijven. Nandoes zijn rustige, vredelievende dieren.

Voortplanting

Nandoe hennen kunnen jongen krijgen als ze twee jaar zijn. De hanen roepen de vrouwtjes door de veren op hun kop op te zetten, met de nek over hun rug te zwaaien en met de vleugels te klapperen. Ze maken daarbij een geluid dat lijkt op het ‘oehoe’ van een uil. Na het paren maakt de haan het nest: een kuiltje in het zand of het stro. In dit nest leggen ook de andere hennen hun eieren, dit gebeurt meestal in april. Iedere twee á drie dagen legt de hen een lichtgeel ei dat ongeveer 600 gram weegt. Het mannetje broedt de eieren in zes weken uit en zorgt de eerste zes weken voor de kuikens. De kuikens zijn geel-bruin gestreept en wegen, net uit het ei, ongeveer 400 gram. Na twee dagen hebben ze water nodig en vanaf de vierde dag gaan ze ook eten.

Bijzonderheden over de nandoe

Nandoes zijn vredelievende dieren, maar als ze hun eieren willen beschermen of zich bedreigd voelen, kunnen ze wel degelijk gevaarlijk zijn. Ze pikken en kunnen krabben met hun scherpe nagels.

Nandoes zijn groepsdieren en kunnen het beste in een groep gehouden worden. In het wild leven ze ook samen met andere dieren. In dierentuinen leven ze vaak samen met grote grazers of met andere loopvogels, zoals emoes.

Het kan zijn dat je een vergunning van de gemeente moet hebben om nandoes te mogen houden.

Verzorging van de nandoe

een verblijf voor de nandoe

Nandoes zijn groepsdieren en dus moet je ze met meer tegelijk houden, liefst in groepen van twee hennen en één haan. Als je zorgt voor een nachthok waarin ze kunnen schuilen, kun je ze het hele jaar buiten houden. Voor twee tot zes dieren heb je een nachthok nodig van minstens 15 vierkante meter oppervlak en anderhalve meter hoog. Als buitenverblijf voor drie nandoes heb je 450 vierkante meter nodig. Daar moet een hek omheen dat minstens anderhalve meter hoog is, om te voorkomen dat de dieren ontsnappen. In het nachthok gebruik je op de bodem stro, houtsnippers of zand, in het buitenverblijf gras en/of zand. Zorg dat er in het buitenverblijf ergens een dikke laag droog zand ligt, waarin de dieren een stofbad kunnen nemen.

wat eet een nandoe

Nandoes eten gras en ander groenvoer, zoals wortels, bladeren, zaden en kruiden, maar ook insecten, muizen, hagedissen, kikkers en andere kleine dieren.

Als je ze speciaal loopvogelvoer geeft, aangevuld met groenvoer, krijgen ze alle voeding die ze nodig hebben. Als extra kun je luzernebrokken, luzernehooi, grasbrokken, aardappels, appels, andijvie, sojaschroot, maïskorrels, tarwe of haver geven. Geef de dieren twee keer per dag eten en haal de resten na een paar uur weg. Zorg altijd voor voldoende vers drinkwater, een bakje met maagkiezel en een bakje met grit. Maagkiezel hebben alle vogels nodig om het voer te kunnen verteren en grit zorgt voor de nodige kalk (bijvoorbeeld nodig voor de eieren!).

een nandoe verzorgen

Haal elke dag de mest uit het binnen- en buitenhok. De bodembedekking in het binnenhok moet elke maand helemaal worden vervangen en mag nooit nat zijn.

Ververs dagelijks het water en was de waterbakken en voerbakken af.

Een gezonde nandoe is oplettend en heeft een mooi verenkleed. Als een dier zich anders gaat gedragen, doffe veren heeft, suf wordt, niet eet en apart gaat zitten, is er iets mis. Waarschuw dan de dierenarts.

Is de nandoe een huisdier voor jou?

Nee, nandoes zijn grote, sterke dieren die gevaarlijk kunnen zijn. Om veilig met deze vogel om te kunnen gaan, moet je sterk zijn, veel ervaring hebben en beschikken over veel ruimte. Daarom kan een nandoe niet door kinderen worden gehouden.

Wat wel en wat niet!

NIET… de vogels aan het schrikken maken. Nandoes zijn overgevoelig voor stress en kunnen daar ziek van worden. Zorg dat ze aan je wennen en kom steeds op vaste tijden en maak altijd dezelfde geluiden.

WEL … zorgen dat de nandoe langzaam went aan nieuwe voeding. Niet plotseling iets anders gaan voeren, daar kan hij niet tegen.

NIET… een nandoe oppakken om hem ergens anders naartoe te brengen. Laat hem zelf lopen en zorg samen met een helper dat je hem de juiste kant op drijft.

WEL … scherpe voorwerpen zoals glas, spijkers of ijzerdraad weghalen uit het hok. Nandoes zijn heel nieuwsgierig en kunnen glimmende spullen opeten en daar heel ziek van worden.

Leuke weetjes over de nandoe

Een nandoe is een alleseter: we noemen dat met een mooi woord ‘omnivoor’.

Na de struisvogel is de nandoe de snelste loopvogel ter wereld. Ze kunnen wel 60 kilometer per uur bereiken.

Nandoes zijn erg nieuwsgierig, ze onderzoeken glimmende voorwerpen door erin te pikken. Zo zijn ze dol op sieraden en brillen.