Sluiten

Spreekbeurt wandelende tak

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de wandelende tak. Handig als je een wandelende tak wilt hebben, maar ook als je een spreekbeurt over de wandelende tak gaat houden!

Maak kennis met de wandelende tak

Hoe ziet de wandelende tak eruit?

Er zijn meer dan 2.000 soorten wandelende takken, allemaal met hun eigen grootte, kleur en lichaamsbouw. Sommigen worden maar een paar centimeter lang, anderen een halve meter! De meeste soorten lijken op een echte boomtak, waardoor ze niet opvallen bij hun vijanden. Er zijn ook takken die juist opvallend gekleurd zijn en lijken op giftige dieren, om zo hun vijanden af te schrikken. Sommige wandelende takken hebben vleugels.

Hoe leeft de wandelende tak?

De wandelende tak kom je over de hele wereld tegen. De meeste soorten leven in Zuidoost-Azië en in Zuid-Amerika, maar je vindt ze ook in Europa en Afrika. De meeste wandelende takken zijn nachtdieren: overdag zijn ze rustig en ’s nachts worden ze juist goed wakker. Een wandelende tak houdt zich graag verborgen, en verstoppen lukt meestal goed omdat hij er zo onopvallend uitziet. Er zijn soorten die maar een paar maanden leven, terwijl anderen wel een paar jaar oud kunnen worden. Vrouwtjes worden meestal ouder dan mannetjes.

Voortplanting

De mannetjes zijn vaak wat groter dan vrouwtjes. Het mannetje herken je aan de bult die hij aan de onderkant van zijn achterlijf heeft. Een vrouwtje legt per nacht één tot vijftien eieren en in totaal vijftig tot duizend (!) eitjes per periode. Ze kan bevruchte eitjes leggen, zonder dat ze gepaard heeft. Afhankelijk van de soort duurt het twee tot veertien maanden voordat de eitjes uitkomen. Pasgeboren wandelende takken noem je ‘nimfen’. Nimfen moeten vijf tot zes keer vervellen totdat ze volwassen zijn. Omdat het vrouwtje heel veel eitjes legt, is het beter om maar een klein deel van de eitjes te bewaren en de rest weg te gooien. De eitjes moet je apart, in een geschikt klimaat bewaren. Hoe dat precies gaat kun je in de dierenspeciaalzaak vragen!

Bijzonderheden over de wandelende tak

Sommige soorten wandelende takken doen alsof ze dood zijn als ze zich bedreigd voelen. Ze blijven doodstil liggen tot het gevaar weer weg is.

Sommige wandelende takken kunnen bijten en met hun poten knijpen. Meestal is dat niet echt gevaarlijk, maar leuk is het natuurlijk niet. Ben je gebeten of geknepen dan blijft daar soms een klein wondje van over.

Een wandelende tak krijgt meerdere malen in zijn leven een nieuw vel.

Verzorging van de wandelende tak

een verblijf voor de wandelende tak

Je kunt wandelende takken houden in een terrarium: een glazen bak met op de bodem zand gestrooid. Het terrarium moet minstens drie keer zo hoog en twee keer zo lang zijn als de grootste tak die erin woont. Wandelende takken zijn dol op klimmen. Daarom kun je een wand van kurk maken of wat boomtakken neerzetten. Sommige wandelende takken hebben een vochtige omgeving nodig, andere soorten juist weer een droge omgeving. De meeste wandelende takken kunnen leven in een temperatuur van 20 tot 28 graden. Vraag in de winkel wat het beste is voor jouw tak!

wat eet een wandelende tak

Wandelende takken eten planten. Bijna alle soorten eten graag braamblad. Jonge dieren kunnen soms de harde bladranden niet goed eten, knip die randjes er dan af. Wat jouw wandelende tak nog meer eet, kun je het beste in de dierenspeciaalzaak vragen. Planten voor wandelende takken kun je kopen of zoeken in de natuur, maar je kunt ze ook zelf kweken. Let er wel op dat de planten niet bespoten zijn met gif tegen insecten, daar kunnen de takken van doodgaan. Er moet altijd voldoende vers eten zijn. Je kunt daarvoor de voedselplanten in water zetten zodat ze langer vers blijven. Wandelende takken drinken niet veel. Als je het terrarium besproeit, hebben ze genoeg aan de druppeltjes die blijven liggen.

een wandelende tak verzorgen

Er zijn veel verschillende soorten wandelende takken. Hoe je ze moet verzorgen, hangt af van welke soort je hebt. Sommige takken houden van een droge omgeving, terwijl het voor andere juist vochtig moet zijn om gezond te blijven. Het is daarom erg belangrijk dat je bij de dierenspeciaalzaak navraagt welke soort het is en hoe jouw takken behandeld moeten worden.

Als je wandelende takken hebt die gewend zijn aan een vochtig klimaat, moet je het terrarium elke dag besproeien met een plantenspuit. Een paar keer in zijn leven wisselt de wandelende tak van vel. Het is belangrijk om het dier tijdens en net na het vervellen met rust te laten en zeker niet op te tillen. Je kunt daarmee zijn nieuwe huid beschadigen, en dan kan hij doodgaan.

Is de wandelende tak een huisdier voor jou?

Ja, kies het liefst voor de Indische wandelende tak. Deze soort is gemakkelijk te verzorgen. Dat geldt dus niet voor alle soorten, sommige zijn veel moeilijker te houden. Vraag daarom in de dierenwinkel welke verzorging jouw tak nodig heeft. Zorg altijd dat je zo veel mogelijk over je huisdier weet en vraag of je ouders je helpen!

Wat wel en wat niet!

NIET… oppakken als het niet nodig is. Als het wel nodig is, laat hem dan zelf op je hand of op een voorwerp lopen.

WEL … zorgen dat er altijd voldoende vers voedsel is.

NIET… in het water laten vallen, want dan verdrinkt hij!

WEL … de dieren met rust laten als ze aan het vervellen zijn, dan zijn ze namelijk heel erg kwetsbaar!

Leuke weetjes over wandelende takken

De grootste wandelende tak kan wel 55 cm lang worden!

Als een wandelende tak een pootje verliest, kan dit na een aantal vervellingen weer aangroeien. Maar als hij volwassen is, vervelt hij niet meer en groeit zijn pootje dus ook niet meer aan.

Een vrouwtje kan per keer wel tot duizend eitjes leggen!

Dat een wandelende tak precies op een echte boomtak lijkt, heet ‘camouflage’.