Sluiten

Past een huisdier bij mij?

Genoeg tijd?

Hoeveel tijd het houden van een huisdier kost, heeft te maken met het dier dat je kiest. Het is duidelijk dat een paard veel meer tijd kost dan een cavia. Kies je voor een hond die veel beweging nodig heeft, dan kost dat meer tijd dan een hond die minder beweging nodig heeft. En een kat met lang haar (dat regelmatig gekamd moet worden) kost meer tijd dan een kortharige kat. Denk hier goed over na en bedenk wat het beste bij jou past.

Voldoende ruimte?

Hoeveel ruimte je hebt, is heel belangrijk. Zo heeft een konijn meer ruimte nodig dan bijvoorbeeld een hamster. Maar dat niet alleen: een konijn voelt zich niet goed als hij in z’n eentje in een hok moet. Hij heeft behoefte aan gezelschap van een ander konijn, dus heb je ruimte nodig voor twee dieren. Bij dieren die in een aquarium of terrarium leven, moet je bedenken hoeveel je er gaat houden en van welke soort. Als je dat weet, kun je ook bedenken hoe groot het aquarium of terrarium moet worden. Verder moet je weten of de ruimte echt geschikt is voor je dier, maar ook voor jou! Een vogel in de keuken kan bijvoorbeeld niet, omdat kookdampen giftig kunnen zijn voor vogels. En een dier dat ’s nachts heel veel herrie maakt, kun je beter niet in je slaapkamer houden…

Wat vindt je familie?

Je vader, moeder, broertje of zusje moeten het ook goed met je huisdier kunnen vinden. Het kan alleen maar goed gaan, als iedereen het eens is met jouw keuze. Je moet er dus uitgebreid over praten met elkaar. Het dier moet welkom zijn! Als iemand in huis allergisch is voor dieren, dan is het verstandig om te laten testen of hij/zij ook allergisch is voor het dier dat jij wilt hebben. Iemand die aanleg heeft voor allergie, kan langzamerhand ook voor andere dieren allergisch worden! Vraag de huisarts om advies en lees meer over allergie in het stuk “Oei! Allergisch voor mijn huisdier!”.

Hou ook rekening met je omgeving!

Als je goede maatjes met de buren wilt blijven, is het ook fijn om te weten wat die ervan vinden. Een blaffende hond kan behoorlijk goed door de muren heen te horen zijn. Een kat die buiten komt, loopt al snel naar de tuin van de buren toe, tenzij je ervoor zorgt dat hij dat niet kan, bijvoorbeeld door je tuin goed af te sluiten.

Het kan ook zijn dat je een dier wilt dat ze eng vinden, bijvoorbeeld een slang of een vogelspin. Het is dan verstandig om goed uit te leggen wat je doet om het ook voor hen veilig te houden. Dan is iedereen gerustgesteld.

Alles weten over je dier

Om goed voor een dier te kunnen zorgen, moet je weten wat hij nodig heeft en hoe je hem moet verzorgen. Zorg dat je alles al weet voordat je het dier in huis haalt. Sommige dieren zijn erg moeilijk te houden, daar kun je beter maar niet aan beginnen. En twijfel je of een bepaald dier voor jou geschikt is, vraag dan raad aan iemand die al zo’n dier heeft. (Misschien kun je zelfs wel een dagje meekijken hoe de verzorging gaat?) Ook kun je een kijkje nemen op deze website. Hier vind je van tientallen dieren hoe ze leven, wat ze nodig hebben en hoe je ze verzorgt.

Lees meer over een huisdier kopen: Wat komt er bij kijken?