Sluiten

Honden ontmoeten

Vind jij honden leuk? Dan wil je ze vast gedag zeggen, en misschien aaien. Of vind jij honden juist niet leuk, of een beetje eng? Dan wil je dat ze je met rust laten. In dit verhaal kun je lezen wat je kunt doen als je een hond ontmoet.

Beleefd gedag zeggen

In hondentaal is het onbeleefd om recht op iemand af te lopen. Twee honden die elkaar niet kennen, lopen in een boogje naar elkaar toe. Dan gaan ze eerst snuffelen. Zo maken ze kennis. Pas daarna besluiten ze of ze samen willen spelen, of gewoon verder lopen. Soms willen ze uitmaken wie er de baas mag zijn en doen ze heel stoer tegen elkaar.

Als jij een hond wilt begroeten, is het ook niet beleefd om zomaar op de hond af te lopen en meteen te gaan aaien. Dat is ook niet zo gek. Hoe zou jij het vinden als een vreemde meneer of mevrouw op jou af zou komen en je zou gaan knuffelen?

Bovendien vindt niet elke hond kinderen leuk. Soms zijn ze geen kinderen gewend en vinden ze kinderen eng.

Eerst vragen

De goede manier om een hond gedag te zeggen, is om rustig naar de hond en zijn baasje toe te gaan. Ga niet naar de hond staren, dat vindt hij misschien eng. Bovendien is elkaar strak aankijken voor honden een teken dat er misschien ruzie komt.

Vraag nu eerst aan de baas van de hond of je de hond mag aaien. De baas van de hond weet of zijn hond kinderen leuk vindt. Hij weet of het veilig is. Als hij zegt dat het niet mag, dan moet je het dus niet doen!

Als de baas van de hond het goed vindt dat je zijn hond aait, moet je het ook nog even aan de hond zelf vragen. Niet met woorden natuurlijk: daar snapt de hond niks van. Steek rustig je hand naar de hond uit. Nu kan de hond, als hij dat wil, even rustig aan je snuffelen. Zo ruikt hij wie jij bent. Als hij blijft staan of naar je toe komt, dan kun je hem nu rustig aaien.

Dat doe je niet op zijn kop: dat vinden honden vaak niet leuk. Ze kunnen denken dat jij de baas wilt spelen. Beter kun je de hond onder zijn kin of op zijn borst aaien, of aan de zijkant van zijn nek. Dat vinden honden vaak fijn.

Als de hond zijn kop terugtrekt als jij je hand uitsteekt, of als hij de andere kant op kijkt, of achteruit stapt, of jou heel strak aankijkt en heel stil staat, dan vindt hij het niet leuk en wil hij niet dat je hem aait. Trek dan rustig je hand weer terug en loop door.

Als je honden eng vindt

Als je niet van honden houdt, of je vindt ze eng, dan wil je helemaal niet aaien. Je wilt het liefste dat de hond gewoon doorloopt en niet naar jou kijkt. Hoe kan je daarvoor zorgen?

Het is belangrijk dat je zelf niet de hond aankijkt. Dat is best moeilijk als je honden eng vindt. Want je wilt zien wat hij gaat doen. Maar als je naar een hond gaat staren, dan denkt hij dat je ruzie wilt. Twee honden die ruzie gaan maken, beginnen vaak door naar elkaar te staren. Dus dat kun je beter niet doen.

Wat wel kan, is langs de hond kijken. Of kijk naar zijn staart. Dan kun je toch een beetje zien wat de hond doet, maar kijk je niet recht in zijn ogen.

Loop zelf rustig door en kijk niet naar de hond. Als je dat wilt, kun je een klein boogje maken om de hond heen. Als jij rustig blijft en niet op de hond let, dan zal de hond ook niet zo snel naar jou toe komen.

Wat je in elk geval niet moet doen, is gaan rennen. Honden vinden het heel leuk om achter elkaar aan te rennen. En als jij gaat rennen, dan denkt hij dat je wil spelen. Dan rent hij achter je aan. Rustig blijven lopen dus, of stilstaan en wachten tot de hond voorbij is.

Ook moet je niet gaan gillen of met je armen zwaaien. Dan schrikt de hond en denkt hij dat jij iets engs van plan bent. Misschien gaat hij dan blaffen om je weg te jagen, of naar je happen. Blijf dus rustig en houd je armen langs je lichaam.

Als een hond op jou afkomt

Soms lopen honden los en komen ze op jou af.

Als een hond naar jou toe rent, blijf dan stil staan. Doe je armen over elkaar en doe alsof je een lantarenpaal bent. Kijk maar naar de lucht. Dan vindt de hond jou vast niet meer zo interessant. Niet gillen of hem wegduwen met je armen, want dan denkt hij dat het een leuk spelletje is. Dan gaat hij misschien tegen je op springen.

Ben je gevallen en komt er een hond op jou af die je eng vindt? Blijf dan zitten of liggen en rol jezelf op alsof je een steen bent: met je neus naar je knie en je armen om je hoofd. Wacht tot de baas van de hond hem weer komt halen.