Sluiten

Waar moet je op letten als je je huisdier op wilt halen?

Gezondheid

Het dier dat je kiest moet gezond zijn, maar dat is niet altijd makkelijk te zien. Als je zorgt dat je wat meer weet over een dier, weet je waar je op moet letten. Kijk bijvoorbeeld naar de huid, de vacht of de veren: zijn er geen beschadigingen en ziet het er gezond uit? De ogen, oren en neus horen netjes schoon te zijn. Het dier moet makkelijk ademhalen, zonder gepiep of gesnotter. Ook moet de poep er gezond uitzien. En beweegt het dier zich gemakkelijk? Bij honden, katten en sommige andere dieren moet je vragen of ze alle nodige inentingen en behandelingen tegen parasieten hebben gehad.

Gedrag

Een gezond dier moet oplettend zijn en reageren op zijn omgeving. Hoe hij dat doet, heeft te maken met de soort: een gezonde jonge cavia rent meestal weg, maar een hond of kat moet juist nieuwsgierig naar je toe komen. Bij dieren die goed op mensen moeten reageren, zoals honden, katten, fretten maar ook bijvoorbeeld papegaaien, moet je goed letten op hun gedrag. Reageren ze schichtig of bozig, dan kan het zijn dat ze niet goed gesocialiseerd zijn. Bij een goede socialisatie leert een dier al heel jong om te gaan met mensen, dieren, geluiden enzovoort. Een niet goed gesocialiseerd dier kan zich vreemd en moeilijk gedragen.

Leeftijd

Jonge honden en katten mogen pas na zeven weken bij hun moeder weggehaald worden. Dat staat zelfs in de wet. Ook zijn er rasverenigingen die voorschrijven dat jonge dieren extra lang bij hun moeder moeten blijven. Bij reptielen kun je beter een wat ouder dier kiezen, omdat jonge dieren een (veel) grotere kans hebben om dood te gaan dan de wat oudere dieren.

Huisvesting van het dier

Als je ziet hoe dieren er bij zitten in de winkel, bij de fokker of bij de kweker, heb je al een indruk of dit een goed adres is en of de dieren goed gezond zijn. Veel te volle en vieze hokken, of dode vissen in een aquarium, zeggen al veel over de manier waarop een handelaar met zijn dieren omgaat: hier kun je beter geen dieren kopen. Je weet dat puppy’s en kittens goed moeten wennen aan mensen om hen heen. Daarom is het een slecht teken als ze ergens achteraf in een schuurtje of kennel worden gehouden, en niet bij de fokker in huis.

De verkoper

Een goede fokker wil dat zijn dieren goed terechtkomen, ook al duurt het dan allemaal wat langer. Een fokker die alleen maar geld wil verdienen, probeert snel te verkopen. Hij zal proberen om jou (je ouders) snel te laten beslissen, bijvoorbeeld omdat er zogenaamd nog andere kopers zijn. Of hij wil de prijs wel verlagen als je het dier meteen meeneemt. Als dit gebeurt, moet je heel voorzichtig zijn. Als je twijfelt, is het beter om het niet doen!

Lees meer over een huisdier kopen: Meer informatie over huisdieren