Sluiten

Verdedigen van voer en speeltjes

Sommige honden beginnen meteen te grommen of zelfs te bijten als je in de buurt van hun voerbak of speeltje komt. Dat is niet fijn en het kan gevaarlijk zijn. Hier lees je waarom ze dat doen en hoe mensen een hond kunnen leren dat het niet nodig is om dan te grommen of bijten. We vertellen ook wat jij zelf het beste kunt doen.

Waarom verdedigt een hond zijn eten?

Het is heel normaal dat een hond het eten of speelgoed dat hij heeft, graag zelf wil houden. In de natuur probeert ook iedere hond een buit die hij heeft gevonden, te houden. Want stel je voor dat een hond steeds zijn eten weg moet geven aan elke andere hond die het graag wil hebben: dan zou hij dood gaan van de honger! De regel is dus: ‘wat je hebt, mag je proberen te houden’.

Dat kan door te grommen: de hond waarschuwt daarmee een andere hond en zegt: blijf van mijn buit af! En als die andere hond niet luistert, kan de eerste hond gaan bijten om te zorgen dat hij zijn eten niet kwijtraakt.

Zo denkt een hond bij jou thuis er soms ook over als iemand zijn kluif of speeltje probeert te pakken. Hij is bang om het kwijt te raken, en wil het verdedigen.

Het kan zijn dat hij heeft geleerd dat dit moest, omdat hij als jong pupje met broertjes en zusjes moest eten uit één bak. Als er dan een andere pup in de weg zat, hielp het om te grommen of te bijten.

Het kan ook dat iemand steeds zijn eten heeft afgepakt omdat mensen vonden dat de hond dat maar goed moest vinden. Dan heeft hij geleerd: mensen willen mijn eten stelen.

Het kan ook een beetje te maken hebben met het ras van de hond. Sommige rassen zullen sneller bang zijn dat je hun buit wilt afpakken en dan sneller gaan grommen of happen dan andere rassen.

Hoe zie je dat een hond iets wil verdedigen?

Als een hond het vervelend vindt als er iemand bij zijn eten of bij zijn speelgoed komt, dan kun je dat vaak aan hem zien. We vertelden al dat hij kan gaan grommen. Maar voordat hij gaat grommen, kun je het soms ook al zien. Hij geeft dan waarschuwingen met zijn lijf.

Vaak gaat de hond een beetje over zijn eten heen hangen met zijn kop. Zo kan iemand anders er niet zo goed bij. En als er dan iemand aankomt, gaat hij heel stil staan. Dan kijkt hij strak naar wie er aankomt. Hij kan dan ook een lip optrekken, of allemaal rimpels in zijn neus krijgen. En daarna gaat hij vaak grommen.

Sommige honden, die snel boos worden, gaan meteen al grommen en happen. Dan zie je niet zo veel waarschuwingen. Daarom moet je altijd voorzichtig doen als een hond eten of een buit heeft, vooral als kind.

Wat kunnen volwassenen eraan doen?

Het is belangrijk dat een pup leert dat hij zijn eten en zijn spullen niet hoeft te verdedigen. Hij moet weten dat niemand iets van hem wil afpakken. Dat moeten volwassen mensen hem leren. Als kind kun je hier niets aan doen, omdat dit te gevaarlijk kan zijn.

De fokker van pups kan zorgen dat alle pups voldoende en rustig kunnen eten, bijvoorbeeld door ze allemaal een eigen bakje te geven. Dan wennen ze er niet aan om voor hun eten te vechten.

En je ouders kunnen de pup leren dat het geen kwaad kan dat er iemand in de buurt van zijn voerbak komt. Niet door steeds de bak weg te pakken als hij eet, want dan leert hij juist dat mensen zijn eten stelen. Maar wel door hem bijvoorbeeld als hij aan het eten is, nog iets lekkers te geven uit hun hand. Dan leert hij dat er juist iets extra’s komt als er iemand in de buurt komt!

Dat kan ook met speelgoed of kluifjes. Je ouders kunnen de pup leren dat hij, als er iemand in de buurt komt terwijl hij zo’n buit heeft, ook nog een lekker brokje krijgt.

Bij deze oefeningen leert de pup dat de komst van een mens niet betekent dat hij iets kwijtraakt, maar dat hij er iets bij krijgt. Je ouders kunnen daar meer over lezen op onze algemene website.

Wat kunnen kinderen doen?

Voor kinderen zijn er twee hele belangrijke regels:

  • Kom nooit aan het eten of aan de kluif van de hond
  • Pak geen speeltje dat de hond in zijn bek heeft of dat vlak voor zijn poten ligt.

Hou je aan die regels, want anders kan het gebeuren dat een hond gaat bijten. Is een hond aan het eten, blijf dan maar even uit de buurt.

Alleen als je ouders al met de hond hebben geoefend, en als jullie hond het niet erg vindt als er iemand bij de etensbak of kluif komt, kun je als kind hier ook mee gaan oefenen. Dit kan alleen maar samen met je ouders! Probeer het nooit in je eentje, want dan kan het fout gaan. Want soms vindt een hond het wel goed dat een volwassene bij zijn eten komt, maar niet als een kind dat doet.

Doe geen trekspelletje met de hond. Hij kan denken dat je zijn speelgoed wilt afpakken en boos worden! Laat zulke spelletjes maar aan volwassenen over.

Afleren: zoek hulp!

Soms is een hond al wat ouder en heeft geleerd heeft dat hij zijn eten, kluif of speeltje met grommen en bijten moet verdedigen. Dat is af te leren: nooit door hem te straffen, maar wel door hem langzaam te trainen. Daarvoor kunnen je ouders het beste een gedragsdeskundige om advies vragen. Gaan ze het zelf proberen, dan lopen ze de kans om gebeten te worden...