Sluiten

Madenziekte

Als je konijnen hebt, zorg dan dat je hun hok heel goed schoon houdt. Dat is natuurlijk altijd nodig, maar het is extra belangrijk in de zomer, want dan komen er vliegen op de poep en plas af. Ook groene en blauwe vliegen, en die leggen eitjes in de vacht van het konijn. Uit de eitjes komen maden (witte wormpjes). Die gaan knabbelen aan de huid en het vlees van het konijn en kunnen heel veel schade en pijn veroorzaken! Dat noemen we madenziekte.

Let op de vacht van het konijn!

Aan deze madenziekte kan een konijn doodgaan als je er niet op tijd iets aan doet. Daarom moet je regelmatig in zijn vacht kijken. Hangen er geen keutels in zijn vacht? Of zit er misschien plakpoep aan zijn poten of is het vies onder zijn staart? Controleer dat goed. Kijk bijvoorbeeld als je konijn languit ligt met zijn poten naar achteren, of laat hem op zijn achterpoten gaan staan met een snoepje zodat je onder zijn buik kunt kijken. Zit er viezigheid, dan moet je dat goed schoonmaken. Vraag je ouders om hulp want samen is het gemakkelijker.

Let ook op wondjes, gaatjes en of je misschien ook maden ziet. Kijk vooral goed aan zijn achterkant en bij zijn billen.

Ook als je konijn niet goed wil eten, sloom is of hard met zijn kiezen knarst, kan dat een teken zijn dat er iets aan de hand is. Controleer ook dan of hij wel goed schoon is en of je misschien kale of vieze plekken, kapotte huid of larven ziet.

Zie je wondjes of maden die rondkruipen, ga dan meteen met je konijn naar de dierenarts: niet wachten! Een konijn met madenziekte is altijd een spoedgeval en moet direct naar een dierenarts om hem nog te kunnen redden.

Alles goed schoonhouden

Om te zorgen dat vliegen niet op je konijnen afkomen, moet je regelmatig het hok verschonen. Gebruik een bodembedekking die goed vocht opneemt. Let goed op of je konijnen schoon zijn. Haal poep of andere viezigheid uit hun vacht.

Blindedarmkeutels

Kijk ook goed in het hok of er misschien blindedarmkeutels liggen. Dat zijn speciale keutels: ze zijn klein en zacht en ze glimmen. Vaak zitten ze in een trosje aan elkaar en ze ruiken heel sterk. Voor vliegen zijn ze dus heel aantrekkelijk!

Een konijn hoort die keutels op te eten, meteen vanuit zijn billen. Er zitten goede stoffen in die het konijn nodig heeft. Maar als een konijn te dik is, of oud en stram, dan kan hij er niet goed bij en blijven ze liggen. Ook als je konijn te veel brokjes krijgt, kunnen de blindedarmkeutels blijven liggen. Het konijn heeft dan geen trek meer. Zie je die keutels in het hok, haal ze dan snel weg. Bedenk waarom jouw konijn ze zelf niet heeft opgegeten. Is hij misschien te dik? Of geef je hem te veel brokjes? Zorg dan dat je hem minder brokjes voert en lekker veel hooi.

Ligt er zachte poep in het hok maar zijn het geen kleine, glimmende keutels? Misschien heeft je konijn dan last van zijn buik of geef je niet het goede voer. Vraag dan aan je dierenarts wat je kunt doen. Want op alle zachte poep komen vliegen af!

Smeerseltjes en spray

Bij de dierenarts of dierenspeciaalzaak kunnen je ouders smeerseltjes en spray kopen waar je je konijnen mee kunt behandelen, zodat ze geen madenziekte krijgen. Doe dat samen met je ouders en wees heel voorzichtig met deze middeltjes, zeker als er andere dieren in de buurt zijn. Voor sommige honden kan het gevaarlijk zijn als ze dit spul opeten. Gebruik geen anti-insectenspuitbus want die kan ook giftig zijn voor je konijnen!

Vliegen uit de buurt houden

Het hok en je konijnen schoon houden is dus heel belangrijk. Maar het kan slim zijn om ook te proberen om vliegen tegen te houden. Dat kan met een hor: een raam met heel fijn gaas erin, waar vliegen niet door kunnen. Ook kun je een klamboe (een soort gordijn van fijn gaas) gebruiken als het erg warm is.