Sluiten

Konijnen laten inenten

Er bestaan twee hele gevaarlijke, besmettelijke ziekten bij konijnen: Myxomatose en VHD. Om te zorgen dat je konijnen niet ziek worden, kun je ze laten inenten. Hier lees je meer over deze ziekten en hoe je zorgt dat jouw konijnen gezond blijven.

VHD

VHD is een dodelijke en heel besmettelijke ziekte bij konijnen. VHD is een afkorting van Viral Haemorrhagic Disease (mag je meteen weer vergeten hoor). Ze noemen het ook wel eens RHD. Als een konijn deze ziekte krijgt, gaat hij zeker dood.

Hoe krijgen konijnen de ziekte?

VHD wordt veroorzaakt door een virus. Het virus kan overgaan op een konijn als het in contact komt met een mens, dier of insect dat het virus draagt. Maar het virus kan ook via vervuilde bodembedekking, hooi, hokken, geplukt gras, of zelfs via schoenzolen worden overgebracht. Bijvoorbeeld als jij ergens hebt gewandeld waar wilde konijnen leven, en daarna met je schoenen loopt waar je konijnen ook lopen. Er zijn twee vormen van deze ziekte: type 1 en type 2. Maar ze zijn allebei gevaarlijk.

Hoe zie je dat een konijn VHD heeft?

Helaas kun je vaak bijna niet zien dat een konijn VHD heeft en is hij plotseling dood. Soms wordt hij eerst een beetje stil en eet niet meer, waarna hij sterft. Soms krijgt hij het benauwd, krijgt last van diarree en soms koorts. Snel daarna gaat hij dood. Daarbij kan hij met zijn lijf schokken, een bloedneus krijgen en schreeuwen. Heel soms duurt het een week of twee voor het konijn overlijdt, dan is hij eerst heel sloom en hij wordt mager. Maar meestal gaat het heel snel.

Wat kun je er aan doen?

Er zijn geen medicijnen tegen VHD. En vaak gaat het zo snel, dat je niets kunt doen.

Myxomatose

Myxomatose is een besmettelijke ziekte bij konijnen. Als konijnen het krijgen, gaan ze bijna altijd dood.

Hoe krijgen konijnen de ziekte?

De ziekte wordt verspreid door insecten, zoals muggen, vlooien en steekvliegen. Ook kunnen konijnen het van elkaar krijgen.

Hoe zie je dat een konijn myxomatose heeft?

Konijnen met myxomatose krijgen bulten. Eerst krijgen ze dikke plekken (zwellingen) rond hun ogen, hun mond en hun anus. Daarna komen er bulten op hun oren en rug en bij hun mond. Even later krijgen ze longontsteking, en dan gaan ze meestal dood.

Wat kun je er aan doen?

Helaas zijn er geen medicijnen tegen myxomatose. Het enige dat je kunt doen is ze goed te eten geven en een middeltje tegen pijn. Soms helpen antibiotica tegen longontsteking. Bijna altijd gaan konijnen dood aan myxomatose; heel soms kan een konijn beter worden.

Hoe kun je zorgen dat konijnen geen myxomatose of VHD krijgen?

Om te zorgen dat jouw konijnen deze ziektes niet krijgen, moet je op twee dingen letten. Je kunt zo goed mogelijk zorgen dat er geen ziekteverwekkers bij jouw konijn kunnen komen. En je kunt je konijnen laten inenten zodat ze zichzelf tegen de ziekte kunnen beschermen.

Besmetting voorkomen

Zorg dat je konijnen geen vlooien krijgen. Krijgen ze die toch, gebruik dan een goed anti-vlooienmiddel dat geschikt is voor konijnen. Vraag de dierenarts om advies. Houd muggen en vliegen weg. Dat kun je doen met een hor (een raam met heel fijn gaas) en door het hok heel goed schoon te houden. Gebruik geen spuitbus tegen insecten. Daar zit gif in waar konijnen ziek van kunnen worden!

Houd het konijnenhok goed schoon en zorg dat er geen wilde konijnen bij jouw konijnen kunnen komen. Pluk geen gras of planten voor je konijnen in een gebied waar ook wilde konijnen leven. En loop niet met je wandelschoenen bij het verblijf van jouw konijnen.

Inenten

Het allerbelangrijkste is om je konijnen te laten inenten tegen Myxomatose en tegen VHD type 1 en type 2. Daarvoor zijn twee inentingen:
Eentje tegen myxomatose en VHD type 1
Eentje tegen VHD type 2
Zorg dat jouw konijnen elk jaar allebei deze inentingen krijgen!

Je kunt je konijnen het beste in de lente laten inenten, want in de lente en zomer is de kans op besmetting het grootst. De prik tegen Myxomatose en VHD type 1 mag gegeven worden vanaf een leeftijd van 5 weken. De prik tegen VHD type 2 mag vanaf 10 weken. De inentingen beschermen konijnen een jaar lang. Dus ieder jaar herhalen!

De dierenarts zal het konijn van tevoren onderzoeken om te zien of inenten geen kwaad kan. Want als een konijn toevallig al ziek is, kan een inenting juist zorgen dat hij nog zieker wordt.
Als bijwerking kan er op de plek van de prik een bultje komen. Dat gaat vanzelf weer weg. Soms krijgen ze ook even een ietsje hogere temperatuur.

Denk je dat een konijn al VHD of myxomatose heeft? Ga dan niet zomaar naar de dierenarts toe maar vraag de dierenarts of hij bij jou kan komen, of maak een speciale afspraak. Anders breng je andere konijnen in gevaar die ook bij de dierenarts komen.