Sluiten

Pas op: giftig voor huisdieren

Veel stoffen in huis zijn giftig voor dieren. Dat betekent dat je dier er flink ziek van kan worden. Schoonmaakmiddelen, planten, medicijnen en andere stoffen kunnen gevaarlijk zijn. Maar ook dingen die mensen gewoon kunnen eten, zijn voor dieren soms gevaarlijk. Heeft je dier iets gegeten dat je niet vertrouwt, ga dan direct naar de dierenarts. Weet je waar hij van heeft gegeten? Houd dan de verpakking bij de hand om aan de dierenarts te laten zien.

Lekker voor mensen, maar giftig voor dieren

Chocolade

In chocolade zit een stof (theobromine) die giftig is voor honden, katten, paarden, papegaaien en fretten. In pure chocolade zit meer dan in melkchocolade, in witte chocolade zit bijna niets. Als een dier te veel van deze stof binnen heeft, gaat hij na een poosje overgeven, heeft buikpijn en diarree. Ook kan hij onrustig worden, veel drinken en veel plassen en heeft een snelle hartslag. Later gaat hij trillen, beven, wankelen op zijn poten en valt flauw. Er is geen medicijn tegen deze vergiftiging. Een dier kan er aan doodgaan! Denk je dat je dier chocolade heeft gegeten, ga dan direct naar de dierenarts.

Druiven en rozijnen

Druiven en rozijnen (dus ook krentenbollen!) kunnen giftig zijn voor honden, katten en fretten. Waarom dat zo is, weten we niet. Binnen een dag gaan dieren overgeven en krijgen diarree. Ze worden sloom, eten niet meer, hebben buikpijn, zitten te rillen en drinken veel. Als het echt mis is, kunnen dieren niet meer plassen en gaan dood. Denk je dat je dier krenten of rozijnen heeft gegeten, ga dan direct naar de dierenarts!

Avocado

Honden en katten krijgen wel last van avocado, vooral overgeven en buikpijn. Voor vissen, konijnen en knaagdieren zoals muizen, cavia’s en ratten is avocado echt gevaarlijk. Vogels zijn zelfs erg gevoelig voor avocado en kunnen er binnen 48 uur aan doodgaan. Eerst worden ze sloom, kunnen niet op hun stok blijven zitten, zien er ‘rommelig’ uit, eten niet meer en krijgen het benauwd (ademen met open snavel). Denk je dat je dier avocado heeft gegeten, ga dan direct naar de dierenarts!

Uien, sjalotjes, knoflook, bieslook en prei

Vooral honden en katten zijn erg gevoelig, maar ook paarden en koeien. Soms al binnen een dag, maar vaak pas een paar dagen na het eten kunnen gevoelige dieren ziek worden. Ze beginnen over te geven, krijgen diarree en eten niet goed. Ze worden sloom, zijn gauw moe, hebben rode tot roodbruine plas, een snelle hartslag en ademen heel snel. Denk je dat je dier uien of soortgelijke zaken heeft gegeten, ga dan direct naar de dierenarts!

Macadamianoten

Vooral honden kunnen niet tegen het eten van macadamianoten. Binnen 12 uur na het eten zakt de hond door zijn achterpoten, wordt sloom, moet overgeven, wankelt op zijn poten en wordt erg warm. Meestal is hij binnen een of twee dagen weer beter. Denk je dat je hond macadamianoten heeft gegeten, ga dan direct naar de dierenarts!

Xylitol

Xylitol is een zoetstof in snoep, kauwgom en tandpasta. Ook in ‘light’ producten wordt xylitol gebruikt. Bij honden veroorzaakt xylitol al na een halfuur overgeven, slapheid, stuiptrekkingen en bewusteloosheid. De hond kan eraan doodgaan. Zie je dat een hond het binnenkrijgt, geef hem dan meteen kleine beetjes normaal voer te eten. En bel heel snel de dierenarts!

Medicijnen

Medicijnen die voor mensen bedoeld zijn kunnen voor dieren erg gevaarlijk zijn. Geef daarom nooit je eigen medicijnen of pijnstillers aan een dier! Zorg ervoor dat medicijnen veilig opgeborgen zijn zodat je huisdier er niet bij kan.

Paracetamol

Paracetamol is voor honden, maar vooral voor katten erg giftig. Bij katten worden de kop en poten dik en ze krijgen het benauwd. Honden gaan overgeven, krijgen diarree en worden suffig. Bel direct de dierenarts als je hond of kat paracetamol heeft binnengekregen. Alleen door snelle behandeling is je hond of kat te redden.

Ibuprofen, aspirine enzovoorts

Bel onmiddellijk de dierenarts als je hond of kat ibuprofen of aspirine heeft opgegeten. Probeer erachter te komen hoeveel het dier ervan heeft gegeten. Hoe eerder de dierenarts iets kan doen, des te meer kans dat hij het dier kan redden.

Ontwormingsmiddel voor paarden en koeien

Net als andere dieren worden ook paarden en koeien behandeld tegen wormen. Een veelgebruikt middel daarbij is ivermectine. Dit middel is echter giftig voor honden. Als je hond paarden- of koeienpoep opeet waar dit middel in terecht is gekomen, kan hij erg ziek worden. Hij maakt heel veel speeksel in zijn bek, moet overgeven, wordt zwak, weet niet goed meer waar hij is en kan blind worden. Als je hond mest van paarden of koeien heeft gegeten en vervolgens ziek wordt, ga dan meteen naar de dierenarts!

Vlooienbestrijding voor honden

Honden en katten worden vaak behandeld tegen vlooien. Het is dan heel belangrijk dat je ieder dier met zijn eigen middel behandelt. Want in vlooienmiddelen voor honden zit vaak de stof permethrin. Dat middel is voor katten supergiftig en een kat kan er dood aan gaan! Als een kat per ongeluk behandeld wordt met een hondenmiddel met permethrin, moet je meteen met zeep of afwasmiddel de kat wassen. Natuurlijk moet je ook meteen naar de dierenarts!

Bestrijdingsmiddelen

Muizen- en rattengif

Zoals de naam al duidelijk zegt, is dit giftig voor knaagdieren. Maar dit gif is ook gevaarlijk voor honden en andere dieren. Heeft je dier het binnengekregen, dan kun je het nog redden door supersnel naar de dierenarts te gaan voor een tegengif. Hoe eerder hoe beter!  

Slakkengif

Slakkengif is erg giftig voor huisdieren zoals honden en katten. Als dieren het binnenkrijgen, gaan ze heel veel speeksel in de bek maken, gaan overgeven, worden onrustig en bewegen schokkend en trillen. Ook worden ze warm. Denk je dat je dier slakkengif heeft binnengekregen, bel dan snel de dierenarts! Alleen door snelle behandeling kan het dier worden gered.

Andere giftige stoffen 

Teflon (anti-aanbaklaag)

Koekenpannen, gourmetstellen, toastapparaten en tafelgrills zijn meestal voorzien van een anti-aanbaklaag. Daarin zit een stof die bij vogels ernstige benauwdheid kan veroorzaken als de anti-aanbaklaag oververhit raakt. Vogels kunnen er zelfs aan doodgaan! Gebruik deze apparaten dus niet in de buurt van vogels. Gaat het toch een keer mis en wordt je vogel benauwd, ga dan vliegensvlug naar de dierenarts!

Antivries en koelvloeistof voor de auto

Honden vinden antivries lekker ruiken en smaken, en kunnen er niet van afblijven. Katten kunnen door gemorste koelvloeistof lopen en daarna hun poten schoonlikken. Heeft een dier het binnengekregen, dan gaat het al snel overgeven, veel drinken en veel plassen. Ook wordt het sloom en loopt wankelend.  Denk je dat je dier antivries heeft binnengekregen, bel dan snel de dierenarts. Als je niets doet gaat hij dood!

Zout en zout water

Het komt wel voor dat honden aan het strand te veel zout zeewater drinken. Als het inderdaad te veel is, gaan ze binnen een uur overgeven, krijgen diarree, beginnen te wankelen, krijgen rare schokken en vallen flauw. Is dit het geval, ga dan meteen naar de dierenarts! Om ervoor te zorgen dat je hond dit niet doet, laat je hem genoeg drinken van zoet water dat je zelf meeneemt!

Blauwalg

Als het langere tijd (erg) warm is geweest, komt er blauwalg in meertjes, sloten en vijvers. Je ziet dan een dikke blauw-groene (of rood-bruine) laag op en in het water. Daarin zit een giftige stof waar dieren heel ziek van kunnen worden als ze ervan drinken of erin zwemmen. Dieren gaan overgeven, krijgen diarree, worden steeds zwakker, beginnen te trillen, worden benauwd en overlijden. Laat je huisdier dus niet zwemmen in, of drinken uit water met blauwalgen. Op www.zwemwater.nl [link] kun je de kwaliteit van het water controleren.

Giftige planten

Een heleboel planten in en om het huis kunnen gevaarlijk zijn voor huisdieren. We noemen hieronder een aantal voorbeelden, maar er zijn nog veel meer planten die giftig kunnen zijn.

Kerstplanten: kerstster, hulst, maretak en kerstroos

Van de kerstster krijgen dieren meestal last van overgeven, geen eetlust en sloomheid. Het gaat vaak vanzelf over, maar toch kun je beter de dierenarts om raad vragen.

Van het eten van (veel) hulst krijgen dieren last van heel veel speeksel in de bek, overgeven, niet eten en diarree. Soms gaan dieren met de kop schudden en smakken. Het gaat meestal vanzelf over, maar toch kun je beter de dierenarts om raad vragen.

Na het eten van een beetje maretak gaan dieren overgeven en krijgen diarree. Eten ze er veel van dan kan je dier er aan overlijden. Het is dus beter geen maretak in huis te nemen als je huisdieren hebt.

De kerstroos beter ook niet: daar kunnen dieren van overgeven en diarree krijgen bij kleine beetjes. Maar ze worden ernstig ziek als ze er veel van eten: suf, verlamming en hartstoring.

Lelies

Lelies zijn voor katten erg giftig. Van één blaadje van de tijgerlelie kunnen ze al last van hun nieren krijgen. Wat je ziet is overgeven, heel veel speeksel in de bek, niet eten, sloomheid, veel plassen. Heeft je kat van een lelie gegeten, bel dan meteen de dierenarts.

Bolbloemen

Bolbloemen zoals narcis, krokus, amaryllis en tulp zijn giftig – vooral de bol. Zorg dat honden en katten de bollen niet kunnen opgraven en houd ze uit de buurt als de planten worden geplant. Ook de hyacint en het sneeuwklokje zijn giftig, maar minder gevaarlijk.

Kamerplanten, buitenplanten en paddenstoelen

Een heleboel planten en paddenstoelen in en om het huis en in het bos zijn giftig voor huisdieren. Bekijk een hele lijst van giftige planten en paddenstoelen op de algemene website van het LICG.  

Een adderbeet

Een hond kan tijdens een wandeling worden gebeten door een adder. Een adderbeet is giftig en moet behandeld worden. Door het gif kan de hond gaan trillen, overgeven, diarree en een snellere hartslag krijgen en hij kan bewusteloos raken. Een adder herken je aan een donkere zigzagstreep op zijn rug. Kijk snel waar de hond gebeten is. Doe zelf niets, maar ga zo snel mogelijk naar een dierenarts! Laat de hond zo weinig mogelijk bewegen (draag hem als dat kan). Er is tegengif, dus de hond kan gered worden.

Meer informatie

We hebben hier een heleboel giftige stoffen genoemd, maar er zijn er nog veel meer. Heeft je dier iets binnengekregen dat je niet vertrouwt, bel dan altijd de dierenarts.