Sluiten

Voerspelletjes voor konijnen en knaagdieren

Laat je knagers zoeken naar hun eten! Als ze niets te doen hebben, gaan konijnen en knaagdieren zich vervelen. En als ze zich vervelen gaan ze overal aan knagen of ruziemaken. Om dit te voorkomen kun je ze (een deel van) hun voer laten zoeken. Daardoor voelen ze zich beter. Want dit is wat ze in de natuur ook doen. Er is speciaal speelgoed waarmee je je knagers kunt laten zoeken naar eten: leuk en gezond!

Wat vindt jouw dier leuk?

Het speelgoed moet wel bij jouw dier passen. Niet elk dier kan alles. Kijk goed naar je dier: kan hij iets met zijn pootjes pakken, zoals een muis, of alleen met zijn mond, zoals een cavia? Kan hij ergens doorheen kruipen? Kan hij op zijn achterpoten staan? Hoe sterk is hij? Kies iets wat bij jouw dier past zodat het niet te moeilijk of te zwaar is.

Waar moet je op letten?

Het moet natuurlijk veilig zijn, dus let op de volgende dingen:
• Zorg dat het speelgoed niet kan omvallen en dat je dieren niet klem kunnen komen te zitten, bijvoorbeeld met hun tanden of poten.
• Blijf altijd in de buurt om te helpen als er iets misgaat (en natuurlijk omdat het leuk is om naar je dieren te kijken als ze spelen!)
• Gebruik alleen voer dat jouw dieren gewend zijn, anders kunnen ze er buikpijn van krijgen. Geef ook niet te veel voer, anders worden ze te dik. Gebruik een deel van hun gewone dagelijkse portie voor het spel.
• Begin met iets makkelijks, want als ze het voer wel ruiken maar er niet bij kunnen, vinden ze het niet leuk. Daarna kun je het steeds moeilijker maken.
• Zorg dat de dieren geen ruzie met elkaar krijgen en dat er voor ieder iets te eten valt. Maken jouw dieren weleens ruzie om voer, dan kun je dit soort spelletjes dus beter niet doen!

Voedselspeelgoed uit de winkel

In de dierenspeciaalzaak kun je allerlei voedselspeelgoed kopen. Bijvoorbeeld voerballen, waar je brokjes in kunt stoppen die eruit vallen als de dieren de bal rollen. Die zijn er speciaal voor dieren als konijnen en cavia’s. Je moet ze wel eerst leren hoe dat moet, anders lukt het niet. Leg de bal op de grond en leg er onderaan een brokje tegenaan. Als je knager het brokje wil pakken, duwt hij vanzelf tegen de bal. De bal rolt weg en hij kan bij het brokje. Door dit steeds te herhalen leert hij dat hij brokjes kan krijgen door de bal te rollen. Let op dat je dier niet aan het plastic van de bal knaagt.
Er zijn ook ballen gemaakt van wilgentakjes. Daar kun je zelf nog hooi in duwen. Of bollen van ijzerdraad waar je hooi of groente in kunt doen. Die kun je ophangen in de kooi. Pas wel goed op dat het dier niet met zijn kop door de tralies kan duwen, of met zijn tanden of poten in de bol kan blijven hangen. Haal de bal weg als je er niet bij bent om te zien of het goed gaat.

Zelf speelgoed maken

Als je zelf voedselspeelgoed maakt, denk er dan om dat je geen materialen gebruikt waar je knagers ziek van worden of zich aan kunnen bezeren. Dus gebruik geen giftige stoffen zoals verf, lijm of roestig metaal, geen scherpe dingen zoals satéprikkers en spijkers, en geen dingen die ze niet kunnen verteren zoals plastic of draden van wol of katoen, plakband of elastiek.

Hooi-pakketje

Hiervoor heb je nodig: een paar dunne staafjes wortel en een schijfje wortel met een gaatje erin, een flinke pluk hooi en een stuk niet-geverfde raffia draad (dat zijn hele dunne repen van een blad van een palmboom. Het ziet er een beetje uit als stro).
Neem een stuk raffia draad en leg dat uitgestrekt neer. Leg in het midden een pluk hooi erop. Leg daar een staafje wortel op. Vouw het hooi over de wortel. Knoop er het stuk raffia draad omheen. Doe een paar kleine stukjes wortel tussen het raffia touw. Vouw nu nog meer hooi om het pakje heen en knoop daar het stuk raffia draad weer omheen. Rijg het schijfje wortel met het gat erin aan de raffia draad en knoop het nog eens vast om het pakje heen. Klaar!

Hooi-rolletje

Hiervoor heb je lege wc-rolletjes, hooi, wortel of andere groenten nodig die jouw dieren gewend zijn. Snijd wat staafjes wortel en neem een WC-rolletje. Stop er een pluk hooi in en wat wortelstaafjes. Zorg dat het hooi aan allebei de kanten wat uitsteekt. Je knagers kunnen aan de slag! Pas wel op met kleine dieren die in het rolletje vast kunnen komen te zitten. Wil je het wat makkelijker maken dan kun je het rolletje in de lengte openknippen voor je er hooi in stopt.

‘Koekhappen’

Hiervoor heb je ruw sisal touw, raffiadraden, diverse groenten en hooi nodig. Snijd dunne wortelschijfjes en maak er een gat in. Neem een stuk touw en hang dat bovenin het hok van de ene naar de andere kant van het hok. Knoop nu aan het touw een paar raffiadraden die naar beneden hangen, waar je de schijfjes wortel, andere stukjes groenten of plukjes hooi aan vast kunt maken. Je kunt ook slablaadjes met wasknijpers aan het touw vastmaken. Hang de groente niet te hoog, want dan wordt het snel te moeilijk. Kijk maar wat jouw knagers kunnen, en let op dat ze niet omvallen!

Grabbelbak

Hiervoor heb je een lage kartonnen doos (of bijvoorbeeld het deksel van een schoenendoos), oude kranten, stukjes wortel en voerbrokjes nodig. Maak proppen van de kranten (hoe kleiner je knager, hoe kleiner de proppen) en leg die in de doos. Strooi daartussen wat stukjes wortel of brokjes. Je kunt ook repen maken van de krant. Laat je knager het lekkers zoeken, maar laat hem de krant niet opeten!
Je kunt dit ook doen met stofvrij hooi of ander strooisel waartussen je brokjes verstopt. Zo kun je zelfs alle brokjes van een dag geven zodat je knagers net als in de natuur hun eten bij elkaar moeten zoeken. Voor muizen of hamsters, die goed klimmen en graven, kun je de laag hooi of strooisel wat dikker maken en de bak wat hoger. Het hooi of strooisel mag niet scherp zijn want dan kan het in de ogen van je dier prikken als hij zijn kop er helemaal in moet duwen.

Doosje met lekkers

Hiervoor heb je een klein kartonnen doosje (bijvoorbeeld van thee), brokjes of wortel, en andere groenten en/of hooi nodig. Maak gaten in het doosje en stop er dan kleine stukjes wortel en voerbrokjes in. Daarna doe je het doosje weer dicht. Je knagers kunnen met het doosje gooien zodat het eten eruit valt. Ook kun je het doosje vullen met groente en hooi: dan moeten ze proberen het doosje open te krijgen of kapot te maken om bij het lekkers te komen.

Boomstam

Hiervoor heb je een stukje verse boomstam nodig (bijvoorbeeld van een berk of wilg), voerbrokjes en een volwassene met een boormachine. Het stukje stam mag niet zacht of schimmelig zijn. Je kunt daarom het beste wilgen-knaagstokken voor papegaaien gebruiken, die kun je kopen in de dierenspeciaalzaak. Heb je zelf een stam van een berk of wilg gevonden, maak het stammetje dan eerst heel goed schoon en droog. Vraag of een volwassene er met een dikke boor gaatjes in wil maken. Stop in elk gaatje een brokje. Voor muizen en ratten is het spannend om de brokjes uit de gaatjes te peuteren. Ze knagen ook graag aan het hout: als je een wilgen-knaagstok hebt gebruikt, dan mag dat. Als je droogvoer neemt, kun je het stammetje steeds opnieuw gebruiken.