Spreekbeurt discusvis
Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de discusvis. Handig als je een discusvis wilt hebben, maar ook als je een spreekbeurt over de discusvis gaat houden!
Maak kennis met de discusvis
Hoe ziet de discusvis eruit?
‘Discus’ betekent ‘schijf’. Discusvissen hebben hun naam te danken aan de bijzondere vorm van hun lichaam: een ronde, rechtop in het water zwemmende schijf. Ze komen voor in allerlei fantastische kleuren en kleurcombinaties en zijn ongeveer twintig centimeter lang. Discusvissen kunnen zeker tien jaar oud worden.
Hoe leeft de discusvis?
De discusvis leeft in Zuid-Amerika, in het gebied van de Amazone-rivier. Hij leeft in groepen, ook wel ‘scholen’ genoemd. In de vrije natuur zwemmen ze in warm, schemerig water dat langzaam stroomt tussen de wortels van bomen aan de oever van de Amazone. Dit water is zacht en een beetje zuur, precies het water dat deze vis prettig vindt.
Voortplanting
Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes kun je zien aan een bultje bij het achterwerk. Vrouwtjes hebben een rond en plat bultje, bij de mannetjes is het bultje puntig. Het vrouwtje legt 100 tot 250 eieren in een sliert. Daarna zwemt het mannetje eroverheen om ze te bevruchten. De jongen komen na twee tot drie dagen uit en worden dan door de ouders in de bek naar een andere plek gebracht. Daar blijven ze hangen aan een soort parapluutje terwijl ze door de ouders worden bewaakt. Weer twee dagen later zwemmen ze zelfstandig. Ze eten dan van een speciale afscheiding op de huid van hun ouders. Dat is een goedje dat hen voedt en beschermt. De jonge discusvisjes groeien snel. Na ongeveer drie maanden krijgen ze een echte discusvorm en wanneer ze twee jaar oud zijn kunnen ze zelf jongen krijgen.
Bijzonderheden over de discusvis
Discusvissen zijn niet makkelijk met andere vissen te houden. Als je dat toch wilt, kun je er het beste rustige, kleine vissen zoals kardinaaltetra’s bijzetten.
Het zijn groepsdieren, dus doe minstens vijf discusvissen bij elkaar. Dan kunnen ze in een school hen een weer zwemmen. Daarvoor hebben ze ruimte nodig, vooral in de middelste laag van het aquarium.
Een discusvis houdt van een rustige omgeving.
Verzorging van de discusvis
een verblijf voor de discusvis
Om discusvissen te houden heb je een aquarium nodig van minstens 150 cm lang, 50 cm breed en 50 cm hoog. Ze hebben pongeveer 40 tot 50 liter water per vis nodig! De temperatuur van het water moet tussen 28 en 30 graden liggen. Gebruik een verwarmingselement en een thermostaat om ervoor te zorgen dat de temperatuur ongeveer gelijk blijft.
Het water moet zacht en een beetje zuur zijn, vraag de dierenspeciaalzaak om advies. Het maakt veel uit waar de vissen vandaan komen: voor vissen uit het wild moet het water zuurder en zachter zijn dan als de vissen gekweekt zijn. Vraag dus aan de verkoper wat de vissen gewend zijn!
Discusvissen kunnen slecht tegen vies water, dus is ook een goed biologisch filter belangrijk. Het licht boven het aquarium mag niet te fel zijn, want daar houden discusvissen niet van. Planten zijn nodig om zich in te kunnen verstoppen, maar ook om het water gezond te houden. Zorg voor een bodem zonder scherpe randjes, zoals zand.
wat eet een discusvis
Discusvissen eten het liefst levende muggenlarven, watervlooien of droogvoer. Voer uit de diepvries kan ook, maar laat het wel eerst ontdooien voordat je het geeft. Ook kun je soms rauw vlees, zoals runderhart of kalkoenhart geven. Vries dat eerst in zodat er geen levende wormpjes in kunnen zitten. Ook dit moet je natuurlijk eerst ontdooien voor je het in het aquarium doet. Om de vissen gezond te houden, is het slim ze niet altijd hetzelfde voer te geven; discusvissen houden van afwisseling. Geef ze zo veel voer als ze in één tot twee minuten opeten, dan blijft het water schoon.
een discusvis verzorgen
Zorg dat het water schoon en gezond is. Van vervuild of ongeschikt water worden discusvissen snel ziek. Haal etensresten met een speciale zuiger of een schepnetje uit het water en haal losse plantenresten weg. Liggen er vaak restjes, voer dan minder. Kijk ook elke dag of de watertemperatuur goed is en of de vissen nog vrolijk rondzwemmen. Maak het filter regelmatig schoon. Het mechanische deel van het filter kun je uitspoelen in schoon (niet heet) kraanwater. Het biologische deel mag je alleen uitspoelen in oud aquariumwater, en nooit alles tegelijk.
Om te weten hoe vaak je water moet verversen, kun je het beste regelmatig het water testen. Meestal zul je minstens eens per week ongeveer een kwart van het water moeten verversen. Gebruik hiervoor altijd water op de juiste temperatuur. In de dierenspeciaalzaak zijn allerlei apparaten te koop waarmee je de waterkwaliteit kunt controleren. Gebruik geen schoonmaakmiddelen. Gebruik de emmer en het schepnetje die voor het aquarium bestemd zijn, niet voor andere huishoudelijke klusjes.
Is de discusvis een huisdier voor jou?
Nee, want het is moeilijk om goed voor deze dieren te zorgen. Je moet veel van discusvissen weten en ervaring met een aquarium hebben. Discusvissen zijn bijvoorbeeld heel gevoelig voor de kwaliteit van hun zwemwater. Je kunt natuurlijk wel helpen bij de verzorging!
Wat wel en wat niet!
NIET… het potje met droogvoer op de lichtkap van het aquarium zetten, want dan wordt het te warm en gaan de vitaminen eruit.
WEL … je handen wassen als je met het aquarium bezig bent geweest; de vissen kunnen ziekten bij zich dragen die ook mensen ziek kunnen maken. Maar ook: je handen van tevoren wassen met water, want vissen kunnen ook ziek worden van iets wat jij aan je handen hebt!
NIET… te veel eten geven. Wat ze per keer binnen twee minuten op kunnen eten is echt voldoende!
WEL … het aquarium heel goed schoonhouden, discusvissen zijn heel gevoelig voor vies water.
Leuke weetjes over discusvissen
De discusvis werd 170 jaar geleden, in 1840, in Zuid-Amerika ontdekt.
De discusvis poept en plast per dag zevenmaal zijn eigen lichaamsgewicht uit!
Pasgeboren discusvissen eten de eerste weken een afscheidingsproduct (een soort huidsmeer) van de huid van hun ouders.