Sluiten

Spreekbeurt goudvis

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de goudvis. Handig als je een goudvis wilt hebben, maar ook als je een spreekbeurt over de goudvis gaat houden!

Maak kennis met de goudvis

Hoe ziet de goudvis eruit?

Goudvissen komen in verschillende tinten oranje en in verschillende vormen voor. Voorbeelden zijn de shubunkin, sarassa, jikin, en allerlei sluierstaartgoudvissen zoals de telescoopooggoudvis, hemelkijker en leeuwenkop. Goudvissen met sluierstaarten hebben een andere verzorging nodig dan de gewone goudvissen.

Hoe leeft de goudvis?

In China werden goudvissen al heel lang geleden gekweekt, en tegenwoordig ook in Nederland. In de vrije natuur komen ze niet voor. Een goudvis kan in een aquarium leven, maar ook buiten in een vijver. Als het water diep genoeg is, ongeveer een meter, kan hij de winter in een vijver overleven. Goudvissen leven graag in groepen, maar dan moet er natuurlijk wel genoeg ruimte zijn. Ze leven rustig en vreedzaam en kunnen 15 tot 20 jaar oud worden. In een aquarium halen ze dat lang niet altijd.

Voortplanting

Goudvissen kunnen jongen krijgen als ze ongeveer twee jaar oud zijn. Het vrouwtje heeft in het paarseizoen een dikkere buik, de mannetjes vertonen ‘paaiuitslag’, witte stipjes op hun kieuwen en de borstvinnen. Het vrouwtje legt duizenden eitjes, geholpen door mannetjes die met hun kop tegen haar zijkant duwen. De mannetjes bevruchten de eitjes, die na ongeveer vijf dagen uitkomen. Goudvissen worden donker gekleurd geboren, het duurt een maand of acht voor ze oranje kleuren.

Bijzonderheden over de goudvis

Goudvissen kunnen ziek worden doordat het water vervuild is en bacteriën bevat. Om dat te voorkomen moet het water regelmatig worden ververst.

Een vissenkom is geen prettig huis voor een goudvis!

Laat nieuwe vissen langzaam wennen aan hun nieuwe omgeving, liefst door ze eerst een tijdje in een apart aquarium te houden.

Verzorging van de goudvis​

een verblijf voor de goudvis

Een vissenkom is geen prettig huis voor een goudvis! Door de ronde vorm kan er soms minder makkelijk zuurstof in het water komen, de vis heeft weinig ruimte om lekker heen en weer te zwemmen en door de ronde vorm ziet de goudvis alles wat van buiten komt alsof hij door een vergrootglas kijkt. Daardoor kan hij schrikken. Bij een aquarium kan er veel meer zuurstof in het water komen en dat is beter voor de vissen. Zorg voor voldoende ruimte: een goudvis moet minstens acht keer zijn lengte hebben om lekker te kunnen zwemmen.

De ideale watertemperatuur ligt tussen de 10 en 21 graden en mag niet te veel veranderen. Daar kunnen de vissen niet goed tegen. Sommige goudvissen, zoals sluierstaarten, hebben het water liever iets warmer. Omdat goudvissen enorme viespeuken zijn, is het nodig om een filter in het water te hangen. Zo'n filter houdt het water schoon. Het is verstandig regelmatig de waterkwaliteit te controleren met spullen die je bij de dierenspeciaalzaak kunt kopen. Goudvissen wroeten graag op de bodem van het aquarium. Zorg dan ook dat er bijvoorbeeld aquariumkiezels (van vijf tot acht millimeter) op de bodem liggen.

wat eet een goudvis​

Goudvissen eten insecten en planten. Ze vinden het prettig om af en toe iets nieuws te krijgen, daar worden ze levendiger van. Behalve speciale goudvisvlokken kun je watervlooien (levend, gedroogd of uit de diepvries), muggenlarven of tubifex (kleine wormpjes) geven. Goudvissen zijn dol op waterplanten, bijvoorbeeld waterpest. Haal het levende voedsel liever niet zelf uit de sloot, want dan kun je ziektes overbrengen.

Geef de vissen één keer per dag voer. Af en toe één of twee dagen overslaan is niet erg. Levend voer kan eenmaal per week gegeven worden.

Geef ze niet te veel! Geef ze voer dat ze in twee tot drie minuten op kunnen eten. Met te veel voedselresten vervuilt het water en dat is ongezond. Haal voedselresten dan ook met een schepnetje uit het water.

een goudvis verzorgen

Als je goudvissen hebt, moet je elke dag even kijken of ze gezond zijn. In een aquarium kun je het beste iedere veertien dagen een derde van het water verversen. Zorg er dan wel voor dat het verse water dezelfde temperatuur heeft als het water in het aquarium! Verschoon iedere maand het filter. Gebruik geen schoonmaakmiddelen! Gebruik spullen (emmer, schepnetje enzovoorts) die alleen voor het aquarium bestemd zijn en niet voor andere klusjes in huis.

Is de goudvis een huisdier voor jou?

Ja, maar je moet wel zorgen dat je alles weet over hoe je met een goudvis om moet gaan. Vraag je ouders om je te helpen met je aquarium. En… een goudvis hoort niet in een kom!

Wat wel en wat niet!

NIET… met je hand vissen uit het water halen, anders beschadig je hun schubben, vinnen en kieuwen.

WEL … vissen uit het water halen met een schepnetje en zo snel (maar voorzichtig) mogelijk overzetten naar ander water met dezelfde temperatuur.

NIET… scherpe voorwerpen in het aquarium zetten, daar kunnen de vissen zich aan verwonden.

WEL … waterplantjes in het aquarium zetten, dat vinden de vissen prettig en het is goed voor het water.

Leuke weetjes over goudvissen

De kleur van de oorspronkelijke goudvis was echt goudachtig. Tegenwoordig zijn ze oranje van kleur.

De grootste bekende goudvis was bijna 50 cm lang en woog 1,8 kilo!

De oudste goudvis ooit werd 49 jaar oud!

Goudvissen worden al 4.000 jaar geleden gekweekt in China.