Sluiten

Spreekbeurt guppy

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de guppy. Handig als je een guppy wilt hebben, maar ook als je een spreekbeurt over de guppy gaat houden!

Maak kennis met de guppy

Hoe ziet de guppy eruit?

Guppy’s hebben allerlei kleuren en ze hebben vinnen en staarten in alle soorten en vormen. Zo bestaan er guppy's met een vlagstaart, onderzwaard, rondstaart of speerstaart. De mannetjes hebben vaak prachtig gekleurde staarten en vinnen. Vrouwtjes zijn meestal grijsbruin, maar soms hebben ze ook mooi gekleurde staarten. Een guppy is tussen de drie en zes centimeter lang. Vrouwtjes zijn groter dan mannetjes. Guppy’s worden niet zo oud, ze leven maar ongeveer een half tot twee jaar.

Hoe leeft de guppy?

Guppy’s komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Van nature leven ze in zoet water, maar ook wel in brak water. Brak water is een mengsel van zout en zoet water. Guppen zwemmen graag bovenin het water, dus een beetje aan het oppervlak, maar ze kunnen ook dieper. Ze eten graag insectenlarven. Guppy’s leven in groepen en maken geen ruzie met elkaar.

Voortplanting

Je kunt mannetjes en vrouwtjes gemakkelijk uit elkaar houden. Mannetjes hebben meer kleuren en ze zijn kleiner dan vrouwtjes. De zwangerschap duurt vier tot zes weken. Vrouwtjes kunnen na één paring meerdere keren jongen krijgen. Zwangere vrouwtjes kun je herkennen aan de donkere vlek op hun achterlijf. Het vrouwtje krijgt per keer wel tien tot zeventig jongen, die meteen voor zichzelf kunnen zorgen. Na twee tot drie maanden kunnen ze zelf alweer jongen krijgen. Heb je mannetjes en vrouwtjes bij elkaar, dan loop je de kans snel heel veel vissen te hebben.

Bijzonderheden over de guppy

Let er bij het kopen van guppen op dat ze uit schone bakken komen. Er mogen geen zieke of dode dieren in het aquarium zitten. Let erop dat ze een mooie schone huid hebben.

Guppy's zijn 'levendbarende' visjes. Dat betekent dat de vrouwtjes geen eieren leggen, maar levende jongen ter wereld brengen. Die kunnen meteen zwemmen en voor zichzelf zorgen.

Na één keer paren kan een guppenvrouwtje een paar keer jongen krijgen.

Verzorging van de guppy

een verblijf voor de gup

Guppy's hebben een aquarium nodig van minstens zestig centimeter lang. Neem altijd meer vrouwtjes dan mannetjes, omdat de mannetjes de vrouwtjes blijven opjagen om te paren. Eén mannetje per twee tot vijf vrouwtjes werkt het beste.

Je kunt kiezen voor een aquarium met alleen guppy’s, maar guppen zijn ook geschikt om samen met andere vissoorten te houden.

Bij het opzetten en inrichten van een aquarium komt heel wat kijken. Zorg ervoor dat de watertemperatuur constant tussen de 23 en 25 graden blijft. Om het water gezond en schoon te houden, heb je een luchtpomp, een waterfilter en verlichting nodig. Met een donkere bodem kun je de kleuren van de guppy’s goed zien. Zet planten in het aquarium, dat is goed voor het water, en de vissen kunnen zich erin verstoppen. Spoel de planten voor je ze in het aquarium zet wel eerst goed af vanwege mogelijke parasieten.

wat eet een guppy

Guppy’s eten allerlei soorten voer, zoals droogvoer, diepvriesvoer en levend voer. Denk bij levend voer aan watervlooien, tubifex (kleine wormpjes) of muggenlarven. Laat diepvriesvoer eerst ontdooien voordat je het aan je vissen geeft! Voor pasgeboren guppy’s kun je het droogvoer verkruimelen. Guppy’s eten ook graag algen en ander groenvoer. Geef voer dat de vissen in één tot twee minuten kunnen opeten. Geef liever twee of drie keer per dag een klein beetje dan ineens een heleboel!

een guppy verzorgen

Het allerbelangrijkst voor guppen is dat het water schoon en gezond is. Restjes voer en losse plantenresten moet je weghalen. Dat kan met een speciale zuiger of een schepnetje. Kijk elke dag of de watertemperatuur goed is en of de vissen nog vrolijk rondzwemmen.

Maak het filter regelmatig schoon en vervang om de week ongeveer een derde van het water. Zorg dat het nieuwe water net zo warm is als het oude water.

Het glas van het aquarium kun je schoonhouden met een krabber, een pluk filterwatten of een magneetveger. Gebruik geen schoonmaakmiddelen! En gebruik de emmer en het schepnetje die voor het aquarium bestemd zijn, niet voor andere huishoudelijke klusjes. Was je handen als je met het aquarium bezig bent geweest en pas op dat je geen water binnenkrijgt, want vissen kunnen ziekten hebben die ook mensen ziek kunnen maken.

Is de guppy een huisdier voor jou?

Ja, als je ervoor zorgt dat je het belangrijkste over guppy’s weet, kun je een guppy een goed leven geven. Vraag of je ouders je helpen bij het opzetten van je aquarium. Bedenk wel dat een guppy niet zo oud wordt, hooguit 2 jaar.

Wat wel en wat niet!

NIET… zoveel voer geven dat er resten in het water blijven liggen. Daarvan wordt het water vies en worden de vissen ziek.

WEL … zorgen voor gezond, schoon water en goede voeding.

NIET… soorten vissen bij elkaar zetten die elkaar lastigvallen.

WEL … de vissen zo veel mogelijk met rust laten en ze op dezelfde tijd voeren. Dan blijven ze rustig en worden ze minder gauw ziek.

NIET… een aquarium nemen waar je doorheen kunt kijken; dat geeft guppen vaak een onveilig gevoel. Kies liever een aquarium met een achterwand en zorg dat er planten in het aquarium zijn waarin ze zich kunnen verstoppen.

WEL … nieuwe vissen rustig laten wennen aan het nieuwe water. Als je ze bij vissen wilt doen die je al hebt, kun je nieuwe vissen beter eerst in een aparte bak zetten om te zien of ze gezond zijn.

Leuke weetjes over guppy's

Guppy’s worden ook wel ‘miljoenvisjes’ genoemd. Dat wordt gezegd omdat ze zo gemakkelijk veel jongen krijgen.

Guppy’s zorgen niet voor hun jonkies. Integendeel, je moet zelfs oppassen dat ze hun jongen niet opeten!

De guppy is genoemd naar dominee Robert J.L. Guppy die dit visje gevonden heeft.