Spreekbeurt pleco algeneter
Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de pleco algeneter. Handig als je een pleco algeneter wilt hebben, maar ook als je een spreekbeurt over de pleco algeneter gaat houden!
Maak kennis met de pleco algeneter
Hoe ziet de pleco algeneter eruit?
De pleco algeneter heeft harde beenplaten bovenop zijn kop en lichaam. Zijn buik is kaal en plat. Hij is bruin van kleur, vaak met strepen en vlekken. Het dier komt ook voor als albino (helemaal wit met rode ogen). Zijn bek is omlaag gebogen en heeft aan allebei de kanten een baarddraad. Met zijn lippen maakt hij een zuigschijf waarmee hij zich vast kan zuigen op platte vlakken. De pleco algeneter kan groot worden: in het aquarium wordt hij ongeveer 25 centimeter maar in het wild soms wel 50 centimeter lang. Hij wordt tien tot vijftien jaar oud.
Hoe leeft de pleco algeneter?
De pleco algeneter komt voor in Midden- en Zuid-Amerika. Hij leeft daar in zoet water, soms vermengd met zeewater (brak). Hij is vooral ‘s nachts actief. Hij eet algen, kleine waterplantjes en schaaldieren. De dieren hebben een eigen leefgebied (territorium) en verdedigen dit vaak feller als ze ouder worden. Tegenover soortgenoten kunnen ze onvriendelijk zijn, maar met andere soorten gaan ze vriendelijk om.
Voortplanting
Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is bijna niet te zien. Als de vrouwtjes eieren gaan leggen, zijn ze wat ronder. De mannetjes hebben wat dikkere, roze borstvinnen. In de natuur en in de kweekvijvers in Azië en Amerika maken ze een hol in de rivierbedding of zijwanden, of ze leggen hun eieren tussen rotsen of hout. Het mannetje bewaakt de eieren die na drie tot vijf dagen uitkomen.
Bijzonderheden over de pleco algeneter
Pleco algeneters zitten meestal op de bodem, tussen rotsen of hout, of tegen de wand van het aquarium.
Kienhout in je aquarium is nodig voor de pleco, want hij schraapt daar hout af om op te eten. Zo komt hij aan vezels, die goed zijn voor zijn darmen.
De pleco algeneter heeft een harde stekel aan zijn rugvin. Daarmee kan hij gaatjes maken in plastic zakken, let dus op bij het vervoeren van de vis.
Verzorging van de pleco algeneter
een verblijf voor de pleco algeneter
Omdat de pleco algeneter niet zo dol is op soortgenoten, kun je er maar het beste één van nemen. Andere vissoorten vinden ze prima. Omdat ze heel groot worden, heb je een flink aquarium nodig van minstens twee meter lang. Om de watertemperatuur tussen 21 en 28 graden te houden, gebruik je een verwarmingselement en een warmteregelaar (thermostaat). Het water moet een zuurgraad tussen 6 en 7 hebben en een hardheid tussen 1 en 20 DH. Om het water in goede conditie te houden, heb je een waterfilter nodig. Verlichting is ook nodig, niet voor de pleco algeneter zelf maar wel voor de planten en andere vissen. Planten zijn belangrijk: ze zorgen voor demping van het licht, zijn mooi, zorgen voor schuilplaatsen en helpen de waterkwaliteit goed te houden. Vissen voelen zich niet veilig in een aquarium waar je helemaal doorheen kunt kijken. Neem dus een aquarium met een achterwand en doe er planten in om tussen te schuilen.
wat eet een pleco algeneter
Pleco algeneters eten algen van hout en rotsen. Verder moeten ze zinkende voertabletten krijgen waar algen in zitten. Ook kun je groenvoer geven, zoals sla. Om het dier te helpen, kun je dit vastbinden aan stenen of kienhout, want anders gaat het drijven. Geef voor de afwisseling af en toe muggenlarven of watervlooien. Diepvriesvoer kan ook, maar laat dit wel eerst ontdooien. De pleco algeneter ruimt ook voerresten van andere vissen op. Voer hem liefst als het licht uit is, zodat zijn voer niet door de andere vissen wordt opgegeten. Laat niet het potje van het droogvoer op de lichtkap van het aquarium staan, anders wordt het te warm en gaan de vitaminen verloren.
een pleco algeneter verzorgen
Kijk elke dag even goed of je vissen nog gezond zijn en let dan vooral op de huid, de vinnen en hoe ze zwemmen. Houd ook de temperatuur van het water in de gaten. Haal elke dag met een schepnetje resten voer en dode planten uit het water. Maak regelmatig het waterfilter schoon en ververs om de week ongeveer een derde van het water. In de dierenspeciaalzaak kun je spulletjes kopen om de kwaliteit van het water te testen, bijvoorbeeld de zuurgraad en de hardheid. Het glas van het aquarium moet ook af en toe schoongemaakt worden. Dat kan met een krabber, filterwatten of een magneetveger. Gebruik schoonmaakspullen zoals emmertje en schepnetje alleen voor het aquarium en nergens anders voor.
Is de pleco algeneter een huisdier voor jou?
Ja, maar je moet wel je ouders vragen je daarbij te helpen. Zorg dat je weet hoe je deze dieren goed kunt houden en verzorgen. Zo heb je een flink aquarium nodig voor dit grote dier.
Wat wel en wat niet!
NIET… de watertemperatuur te veel en te snel laten veranderen, daar kunnen de vissen niet tegen.
WEL… voor een sterk filter van het water zorgen, want pleco algeneters eten veel en vervuilen het water dus ook erger dan kleinere vissen.
NIET… de vissen onnodig storen of laten schrikken, zodat ze geen stress krijgen. Laat de vissen zo veel mogelijk met rust en kom op vaste tijden langs om ze te voeren.
WEL… altijd je handen wassen nadat je met het aquarium bezig bent geweest. Vissen kunnen ziektes bij zich dragen waar mensen ook ziek van worden! Maar was ook je handen zonder zeep voor je ze in het aquarium steekt.
Leuke weetjes over de pleco algeneter
Een andere naam voor de pleco algeneter is zuignap-harnasmeerval. Op de Filippijnen wordt de pleco algeneter portiervis genoemd.
De pleco algeneter heeft bijzondere ogen, waarmee hij het daglicht overdag bijna helemaal kan weghouden. ’s Nachts, als hij actief is, laten zijn ogen juist zo veel mogelijk licht toe en kan hij beter zien.