Spreekbeurt vissengroep barbelen, danio's en rasbora's
Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van barbelen, danio's en rasbora's. Handig als je barbelen, danio's en rasbora's wilt hebben, maar ook als je een spreekbeurt over barbelen, danio's en rasbora's gaat houden!
Maak kennis met Barbelen, danio’s en rasbora’s
Hoe zien barbelen, danio’s en rasbora’s eruit?
Bij de groep barbelen, danio’s en rasbora’s horen een heleboel soorten vissen. Er zijn heel kleine soorten die niet meer dan 2 centimeter lang worden, en grote die wel 35 centimeter worden. De meeste soorten worden 4 tot 6 centimeter.
Er zijn ook verschillen in gedrag. Je hebt kleine, rustige barbelen, maar ook barbelen die keihard door het aquarium zwemmen en soms naar de vinnen van andere vissen bijten.
Deze vissen zijn allemaal familie van de karper. Net als de karper hebben de meeste ‘baarddraden’ naast hun mond. Met die draden kunnen ze voelen en de bodem afzoeken naar voedsel.
Bekende soorten zijn de sumatraan, de vuurstaartlabeo, de cherry-barbeel, de zebra-danio, de kegelvlek-barbeel en de dwerg-rasbora.
Hoe leven barbelen, danio’s en rasbora’s?
Barbelen, danio’s en rasbora’s zijn actieve vissen die in het wild meestal in scholen (groepen) leven. Ze eten planten, maar ook levende diertjes. De meeste soorten komen voor in Zuidoost-Azië en India en sommige in Afrika en Europa. Ze leven daar vaak in stromend water met waterplanten die het licht dempen.
Voortplanting
Je ziet weinig verschil tussen mannetjes en vrouwtjes. Mannetjes zijn vaak wat kleiner en slanker dan vrouwtjes, vrouwtjes hebben een wat rondere buik. Mannetjes hebben ook wat meer kleur, zeker in de paartijd.
Barbelen leggen hun eitjes tussen de planten of op de bodem van het aquarium en letten er dan niet meer op. Als je niet wilt dat de eitjes worden opgegeten, kun je ze beter apart houden. Als ze uit het ei komen, zijn de visjes ongeveer 3 millimeter lang. Ze groeien heel snel. Je kunt ze voeren met gemalen droogvoer of pekelkreeftjes.
Bijzonderheden over barbelen, danio’s en rasbora’s
Veel barbelen, danio’s en rasbora’s zijn vrij gemakkelijke en sterke vissen. Doordat ze heel actief zijn, valt er steeds iets te beleven in het aquarium.
Bij het opzetten, inrichten en onderhouden van een aquarium komt heel wat kijken. In het “Handig”-verhaal ‘Het tropisch zoetwateraquarium’ lees je hoe dat moet.
Dwerg-rasbora’s worden maar 2 tot 3 centimeter lang! Deze visjes kunnen in een nano-aquarium leven, dat is een klein aquarium. Maar ze zijn moeilijker te verzorgen dan andere vissen uit deze groep, daarom kun je ze beter aan volwassenen met ervaring overlaten.
Verzorging van barbelen, danio’s en rasbora’s
een verblijf voor barbelen, danio’s en rasbora’s
Je hebt een aquarium nodig dat past bij het aantal vissen, de soort en hoe groot ze zijn. Er moet een deksel op liggen, anders springen de vissen er makkelijk uit!
De meeste barbelen, danio’s en rasbora’s leven liefst in scholen, dus moet je er minstens acht houden die samen in een school kunnen zwemmen. Daar hebben ze wel ruimte voor nodig. Barbelen zwemmen vooral onderin en in het midden van het aquarium, rasbora’s in de middelste laag, en danio’s boven in de bak.
Behalve open zwemwater hebben de vissen ook veel planten nodig zodat ze zich kunnen verschuilen. Doe op de bodem zand, geen kiezels, want ze houden ervan om daar lekker in te wroeten.
Als je echt verschillende soorten vissen bij elkaar zet, moet je zorgen dat ze elkaar kunnen ontwijken en zich kunnen verstoppen. En drukke vissen, zoals sumatranen, moet je niet bij rustige vissen zetten en ook niet bij vissen met lange vinnen, want daar kunnen ze aan gaan bijten. Vraag een advies in de aquariumspeciaalzaak.
Voor de meeste soorten is de beste watertemperatuur 21 tot 26 graden. Vraag aan de aquariumspeciaalzaak wat de beste kwaliteit van het water is (zuurgraad en hardheid en temperatuur) voor de soorten vissen die jij kiest.
wat eten barbelen, danio’s en rasbora’s
Barbelen, danio’s en rasbora’s zijn alleseters. Je kunt ze droogvoer of diepvriesvoer geven, maar het is goed om ze ook af en toe levend voer te geven: tubifex (piepkleine wormpjes), fruitvliegjes, regenworm, watervlooien, pekelkreeftjes en garnaaltjes. Ook gekookte groenten of algentabletten vinden de meeste vissen lekker. De dwerg-rasbora heeft speciaal, zeer fijn voedsel nodig. Je moet de vissen niet te veel ineens geven. Als ze al het voer in één minuut kunnen opeten, is het goed. Er mogen geen voerresten blijven liggen.
barbelen, danio’s en rasbora’s verzorgen
Kijk elke dag of de temperatuur goed is en of de vissen nog vrolijk rondzwemmen. Vissen die raar zwemmen, een kapotte of doffe huid hebben, kunnen ziek zijn! Zorg dat het water schoon is. Sommige giftige stofjes kun je niet zien, maar kunnen wel in het water zitten. In de dierenwinkel kun je testjes kopen waarmee je kunt kijken of het water nog gezond is voor de vissen. Doe dat regelmatig. Haal voedsel- en plantenresten uit het water met een speciale zuiger of een schepnetje. Maak het filter regelmatig schoon.
Het is belangrijk om eens in de week of bij een groot aquarium eens in de twee weken een deel van het water te vervangen. Test eerst het water zodat je weet of je veel of weinig water moet vervangen. Haal per keer minstens een tiende en maximaal de helft van het water uit het aquarium en doe er voorzichtig vers water bij. Gebruik daarvoor altijd water op de juiste temperatuur.
De ruiten van het aquarium kun je het beste schoonhouden met een pluk filterwatten. Gebruik de emmer en het schepnetje voor het aquarium niet voor andere schoonmaakklussen in huis. Maak ze nooit schoon met schoonmaakmiddel, want dat kan giftig zijn voor de vissen. Je mag ze wel spoelen in azijn en daarna heel goed uitspoelen met water.
Bij de aquariumwinkel kun je middelen kopen om zieke vissen te behandelen. Ook kun je daar terecht voor advies en met vragen over ziekten.
Zijn barbelen, danio’s en rasbora’s huisdieren voor jou?
Ja, maar je hebt wel de hulp van je ouders nodig. Zo moet je een aquarium kopen en inrichten en daar komt heel veel bij kijken. Behalve dwergrasbora’s zijn deze aquariumvisjes niet moeilijk te houden.
Wat doe je wel en wat doe je niet?
NIET… bij een nieuw aquarium meteen heel veel vissen er in doen. Het aquarium moet eerst op gang komen en de filters moeten gaan werken. Even rustig wachten dus, en daarna met een paar visjes beginnen.
WEL… planten afspoelen voordat je ze in het aquarium zet, om zo parasieten te voorkomen. Parasieten zijn lastige beestjes die jouw vissen ziek kunnen maken, zoals luizen of wormen.
NIET… het potje droogvoer op de lichtkap van het aquarium zetten, want dan wordt het te warm en gaan de vitaminen verloren.
WEL… altijd je handen wassen als je met het aquarium bezig bent geweest. Vissen kunnen ziekten bij zich dragen die ook mensen ziek kunnen maken.
NIET… vergeten een dichte achterwand te maken voor je aquarium. Een aquarium waar je doorheen kunt kijken, geeft vissen vaak een onveilig gevoel.
WEL… zorgen dat de vissen rustig blijven door ze zoveel mogelijk met rust te laten en alles altijd op dezelfde tijd en dezelfde manier te doen.
Leuke weetjes over barbelen, danio’s en rasbora’s
De barbeel is genoemd naar de baarddraden naast zijn mond. ‘Barba’ betekent in het Latijn ‘baard’.
Bij het eten van de bodem kunnen deze vissen hun mond een stukje uitstulpen.
Een handig rekensommetje om te weten of je genoeg water gebruikt, is dat je tenminste een liter water per centimeter vis moet nemen. Dus met vijf visjes van vier centimeter heb je 5 x 4 = 20 liter water nodig!