Spreekbeurt vissengroep levendbarenden
Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van levendbarende vissen. Handig als je levendbarende vissen wilt hebben, maar ook als je een spreekbeurt over levendbarende vissen gaat houden!
Maak kennis met levendbarende vissen
Hoe zien levendbarende vissen eruit?
Bekende levendbarende vissen zijn de guppy, molly, platy en de zwaarddrager. Deze vissen heb je in allerlei kleuren, tekening en vorm van de vinnen. Andere soorten, die je wat minder vaak in het aquarium ziet, zijn het levendbarend snoekje, het muskietenvisje en de dwergtandkarper. De halfsnavelbekken hebben een lange snuit die lijkt op de snavel van een vogel.
Hoe leven levendbarende vissen?
Levendbarende vissen leggen geen eitjes in het water, maar krijgen jongen die levend uit het lichaam van de moeder komen – net als bij mensen. In de natuur vind je deze vissen meestal vlakbij de zee, zoals aan het einde van een rivier. Je vindt ze over de hele wereld, maar vooral in warme gebieden. Sommige levendbarende vissen vind je niet in de natuur. Dat komt doordat ze door mensen zijn gekweekt speciaal voor het aquarium. Sommige soorten zijn vreedzaam en rustig, andere zijn druk of agressief. Guppy’s, molly’s, platy’s en zwaarddragers zijn erg actief. De halfsnavelbekken zwemmen graag en hebben veel ruimte nodig. Ook springen ze af en toe boven het water uit.
Voortplanting
Het mannetje is meestal kleiner dan het vrouwtje. Bij de guppy’s hebben de mannetjes bovendien veel meer kleur dan de vrouwtjes. En bij de zwaarddrager hebben de mannetjes een zwaard en de vrouwtjes niet. De mannetjes zijn vaak erg druk en jagen achter de vrouwtjes aan om te paren.
Na de paring groeien de eitjes in het lichaam van de moeder uit tot kleine visjes.
Bijzonderheden over levendbarende vissen
Je hebt levendbarende vissen die in zoetwater leven, maar er zijn ook soorten die in brak (half zout) en zout water leven.
Vrouwtjes kunnen nog heel lang na de paring jongen krijgen.
Kies een aquarium met een achterwand en planten om in te schuilen. Vissen voelen zich niet prettig in een aquarium waar je helemaal doorheen kunt kijken.
In de dierenwinkel kun je medicijnen kopen om ziekten te behandelen. Bovendien kun je er ook terecht voor advies en vragen over ziekten. Er zijn ook dierenartsen die veel weten over vissen
Verzorging van levendbarende vissen
een verblijf voor levendbarende vissen
Vissen houd je in een aquarium. Hoe groot het aquarium moet zijn, hangt af van hoeveel vissen je erin doet en hoe groot die zijn. Neem bij levendbarende vissen altijd meer vrouwtjes dan mannetjes, omdat de mannetjes de vrouwtjes blijven opjagen om te paren. Het gaat het beste als je één mannetje per twee tot vier vrouwtjes hebt. Alle levendbarende vissen houden van planten en voldoende schuilplaatsen. Als je verschillende soorten vis bij elkaar doet, zorg dan eerst dat je zeker weet dat ze goed bij elkaar passen.
Als je kleinere vissen hebt, is het belangrijk ervoor te zorgen dat er in het aquarium per centimeter vis tenminste één liter water is. Het water moet tussen de 20 en 28 graden zijn, maar voor elke soort kan dat anders zijn. Gebruik een verwarmingselement en een thermostaat zodat de temperatuur niet schommelt. De zuurgraad moet meestal tussen 7 en 8 liggen en de hardheid meestal tussen 10 en 25 DH. Hoe warm het precies moet zijn voor jouw soort en wat voor water hij nodig heeft kun je het beste in de aquariumwinkel vragen Verder heb je een luchtpomp, een waterfilter en verlichting nodig.
Bij het opzetten, inrichten en onderhouden van een aquarium komt heel wat kijken. In het “Handig”-verhaal Het tropisch zoetwateraquarium lees je precies hoe je dat doet.
wat eten levendbarende vissen
Levendbarende vissen eten van alles: droogvoer, diepvriesvoer, gekookte groenten, Tubifex (piepkleine wormpjes), fruitvliegjes of watervlooien. Sommige soorten eten graag algen en weer andere eten graag levende kleine visjes. Net als bij mensen geldt dat het gezond is om gevarieerd te eten, dus niet steeds hetzelfde. De hoeveelheid voer die je per keer geeft, moeten de vissen in één minuut op kunnen eten. Zo houd je het water schoon.
levendbarende vissen verzorgen
Om je vissen gezond te houden is het erg belangrijk om te zorgen voor goede waterkwaliteit en goede voeding. Kijk elke dag even of de vissen nog gezond zijn en of ze vrolijk rondzwemmen. Zieke vissen hebben een lelijke huid, of zwemmen schommelend of scheef. Kijk meteen of de temperatuur van het water goed is. Haal losse planten en voerresten uit het water met een speciale zuiger of een schepnetje. Blijft er vaker voer in het water achter, geef dan wat minder voer. Maak het filter regelmatig schoon. Ververs elke twee weken ongeveer een derde van het water. Het verse water moet wel op de goede temperatuur zijn. Het is belangrijk om de waterkwaliteit goed te controleren.
In de dierenwinkel kun je spullen kopen waarmee je kunt meten of er geen verkeerde stoffen in het water zitten en of de zuurgraad goed is.
Af en toe moet het glas van het aquarium worden schoongemaakt met een krabber of een pluk filterwatten. Reserveer een emmer en een netje dat je alleen voor het aquarium gebruikt en niet voor andere werkjes in huis.
Zijn levendbarende vissen huisdieren voor jou?
Ja, maar zorg wel dat je weet hoe je de verschillende soorten levendbarende vissen moet houden en verzorgen. Sommige soorten zijn makkelijk te houden, andere juist heel moeilijk. Vraag je ouders je daarbij te helpen.
Wat doe je wel en wat doe je niet?
NIET… soorten vis bij elkaar zetten die elkaar lastig vallen.
WEL… altijd je handen wassen nadat je met het aquarium bezig bent geweest. Vissen kunnen ziektes bij zich dragen waar mensen ook ziek van worden. Maar was ook je handen, zonder zeep, voor je ze in het aquarium stopt.
NIET… nieuw gekochte vissen meteen bij de andere vissen zetten. Laat ze langzaam wennen aan hun nieuwe water in een aparte aquariumbak.
WEL… zorgen voor veel planten waartussen jonge visjes zich kunnen verstoppen, anders worden ze opgegeten, ook door hun eigen ouders.
NIET… de vissen onnodig verstoren of laten schrikken. Laat ze zo veel mogelijk met rust en verzorg ze op vaste tijden.
WEL… Voor je de vissen koopt, zorgen dat het aquarium al helemaal klaar staat. Een aquarium moet eerst goed op gang komen voor je er visjes in kunt zetten
Leuke weetjes over levendbarende vissen
Er zijn levendbarende visjes die ‘vieroogvissen’ worden genoemd: de anableps. Ze worden zo genoemd omdat hun ogen uit twee delen bestaan: een deel dat onder water kijkt en een deel dat boven water kijkt.
Het muskietenvisje is door mensen op allerlei plekken losgelaten omdat ze helpen tegen muggen die ziektes overbrengen: de visjes eten de muggenlarven op.
Levendbarende vissen zorgen helemaal niet voor hun pasgeboren jongen. Als je niet oppast, eten ze hen zelfs op!