Sluiten

Spreekbeurt vissengroep pantsermeervallen

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van pantsermeervallen. Handig als je pantsermeervallen wilt hebben, maar ook als je een spreekbeurt over pantsermeervallen gaat houden!

Maak kennis met pantsermeervallen

Hoe zien pantsermeervallen eruit?

Pantsermeervallen hebben geen schubben, zoals de meeste vissen, maar aan elke kant van hun lijf twee rijen harde platen die hun lijf beschermen. Ze zijn plat van onderen, omdat ze op de bodem leven. Hun rug-  en borstvinnen hebben stevige stekels. Hun mondhoeken wijzen omlaag en bij hun bek hebben ze draden waarmee ze kunnen voelen. Pantsermeervallen worden 2 tot 24 centimeter lang. Je kunt de pantsermeervallen verdelen in twee groepen: de Corydoradinae (spreek uit: korriedoradienee) en de Callichthyinae (spreek uit: kalligtienee). De bekendste soort is de Corydoras.

Hoe leven pantsermeervallen?

Pantsermeervallen leven in Zuid-Amerika. Daar vind je ze in stromende riviertjes, maar ook in modderpoelen met stilstaand water. Ze kunnen zich dus heel goed aanpassen. De meeste pantsermeervallen zwemmen vooral op de bodem, waar ze hun eten zoeken. Ze leven meestal in scholen, soms met verschillende soorten bij elkaar. Ze zijn vooral ’s avonds en ‘s nachts actief, maar in het aquarium zie je dat sommige soorten ook overdag actief zijn.

Voortplanting

Vrouwtjes zijn wat groter en ronder dan de mannetjes. Ook is er verschil in de vorm van de buikvinnen: die zijn bij het vrouwtje afgerond en bij het mannetje meer puntig. De vissen uit de groep Corydoradinae leggen hun eitjes op rotsen, bladeren of tegen de ruit van het aquarium. Het vrouwtje kiest de plek, die ze van tevoren goed schoonmaakt. Ze legt in één keer ongeveer 30 bevruchte eieren en  herhaalt dat meerdere keren. De eitjes komen uit na 3 tot 6 dagen.
De vissen uit de andere groep, de Callichthyinae, leggen de eieren in een schuimnest aan het wateroppervlak. Het mannetje maakt het nest door lucht te happen en er met zijn speeksel belletjes mee te blazen, vaak onder een blad of met plantenrestjes die de belletjes bij elkaar houden. Het vrouwtje legt de bevruchte eitjes in het schuimnest. Het mannetje verzorgt en bewaakt de eitjes, die na 2 tot 6 dagen uitkomen. De jonge visjes leven de eerste dagen van het eten in het eitje, daarna gaan ze zelf eten zoeken.

Bijzonderheden over pantsermeervallen

Mensen willen deze vissen graag hebben omdat ze zo rustig zijn en omdat ze kunnen helpen het aquarium schoon te houden.

Pantsermeervallen eten voedselresten van de bodem, maar dat betekent niet dat je ze niet hoeft te voeren!

Pantsermeervallen zijn makkelijk te houden als je maar zorgt voor gezond water.

Pas bij het vangen van een Corydoras op dat je jezelf niet prikt aan zijn stekels. Doordat deze vissen een beetje gif afscheiden langs deze stekels, kan dit pijnlijk zijn. Het gif is niet gevaarlijk voor mensen

Verzorging van pantsermeervallen

een verblijf voor pantsermeervallen

Voor de kleine Corydoras soorten heb je een aquarium nodig van ongeveer 60 tot 80 centimeter lang. Voor de grotere Callichthyinae heb je een groter aquarium nodig van 150 centimeter lang. De pantsermeervallen leven in schooltjes (groepjes), neem er dan ook altijd meer van een soort: van de kleine soorten zeker 10, van de grote minstens 5.
Voor de meeste vissen uit deze groep moet de watertemperatuur tussen 22 en 25 graden liggen. Zorg dat de zuurgraad (pH) van het water ligt tussen 6 en 7. Omdat het bij de pantsermeervallen om veel verschillende soorten gaat, kunnen we niet in een verhaal alles vertellen. Vraag daarom advies over water, verlichting en temperatuur aan de aquariumwinkel.
Kies op de bodem zacht zand of kleine ronde kiezeltjes. De bodem mag niet scherp zijn omdat de vissen er in woelen en zich kunnen bezeren. Zorg voor genoeg planten waartussen de dieren zich kunnen verstoppen.

Bij het opzetten, inrichten en onderhouden van een aquarium komt heel wat kijken. In het “Handig”-verhaal Het tropisch zoetwateraquarium lees je precies hoe je dat doet.

wat eten pantsermeervallen

Pantsermeervallen zijn alleseters. Tabletvoer dat langzaam uit elkaar valt is prima, aangevuld met dierlijk, diepvries of levend voer zoals Tubifex (piepkleine wormpjes), watervlooien, pekelkreeftjes, muggenlarven, garnaaltjes of wormen. Net als bij mensen geldt dat het gezond is om gevarieerd te eten, dus niet steeds hetzelfde. Voer de pantsermeervallen liefst als het licht uit is. Het zijn nachtdieren en bovendien voorkom je zo dat andere vissen het voer wegkapen. Meestal eten de pantsermeervallen zelf alle voedselrestjes op, maar wat te lang blijft liggen moet je weghalen omdat anders het water vervuilt.

pantsermeervallen verzorgen

Om je vissen gezond te houden is het erg belangrijk om te zorgen voor goede waterkwaliteit en goede voeding. Kijk elke dag even of de vissen nog gezond zijn en of ze vrolijk rondzwemmen. Zieke vissen hebben een lelijke huid, of zwemmen schommelend of scheef. Neem meteen de watertemperatuur op.

Deze vissen eten voerrestjes vaak zelf op. Blijft er veel voer in het water achter, haal het dan uit het aquarium en geef wat minder voer. Maak het filter regelmatig schoon.

Vervang regelmatig een deel van het water: bij een kleine bak eens in de week of bij een groter aquarium eens in de twee weken. Test eerst het water zodat je weet of je veel of weinig water moet vervangen. Haal per keer minstens een tiende en maximaal de helft van het water uit het aquarium en doe er voorzichtig vers water bij. Gebruik daarvoor altijd water op de juiste temperatuur.

Het is belangrijk om de waterkwaliteit goed te controleren. In de dierenspeciaalzaak kun je spullen kopen waarmee je kunt testen of de zuurgraad goed is en of er geen verkeerde stoffen in het water zitten.

Af en toe moet het glas van het aquarium worden schoongemaakt met een pluk filterwatten.

Reserveer een emmer en een netje dat je alleen voor het aquarium gebruikt en niet voor andere werkjes in huis. Maak ze nooit schoon met schoonmaakmiddel, want dat kan giftig zijn voor de vissen. Je mag ze wel spoelen in azijn en daarna heel goed uitspoelen met water.

Zijn pantsermeervallen huisdieren voor jou?

Pantsermeervallen zijn makkelijk te houden, maar je moet natuurlijk wel weten hoe je een aquarium opzet, inricht en onderhoudt. En natuurlijk moet je weten of het vissen zijn die bij jou passen

Wat doe je wel en wat doe je niet?

NIET… Meteen vissen in een net gevuld aquarium doen. Een aquarium moet eerst een tijdje op gang komen voor er vissen in kunnen!

WEL… altijd je handen wassen nadat je met het aquarium bezig bent geweest. Vissen kunnen ziektes bij zich dragen waar mensen ook ziek van worden. Was ook je handen, zonder zeep, voor je ze in het aquarium doet.

NIET… nieuw gekochte vissen meteen bij de andere vissen zetten. Laat ze langzaam wennen aan hun nieuwe water in een aparte aquariumbak.

WEL… zorgen voor veel planten waartussen jonge visjes zich kunnen verstoppen, anders worden ze opgegeten, ook door hun eigen ouders. 

NIET… de vissen onnodig verstoren of laten schrikken. Laat ze zo veel mogelijk met rust en verzorg ze op vaste tijden.

WEL… voer geven dat naar de bodem zinkt, omdat pantsermeervallen op de bodem leven

Leuke weetjes over pantsermeervallen

Pantsermeervallen ademen niet alleen door hun kieuwen, maar ook door hun darmen. Daardoor kunnen ze ook leven in modderig water met weinig zuurstof.

Er zijn wel 200 soorten pantsermeervallen!

Corydoras vissen laten gif los als ze zich bedreigd voelen. Het gif is niet gevaarlijk voor mensen, maar kan wel pijnlijk zijn.