Spreekbeurt vuurneon
Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de vuurneon. Handig als je een vuurneon wilt hebben, maar ook als je een spreekbeurt over de vuurneon gaat houden!
Maak kennis met de vuurneon
Hoe ziet de vuurneon eruit?
Vuurneons zijn ongeveer vier centimeter lang. Ze zijn bruingrijs tot zilverkleurig en hebben een rode lichtgevende streep over de lengte van hun lichaam. Ook het voorste deel van hun rugvin is rood. Er worden ook vuurneons gekweekt in andere kleuren, zoals de gouden vuurneon en een albino (wit met rode ogen). Vuurneons kunnen twee tot vier jaar oud worden.
Hoe leeft de vuurneon?
Vuurneons zijn familie van de karperzalm. De visjes leven in scholen (groepen) en leven in de Essequibo rivier in Guyana (Zuid-Amerika). In de natuur komen ze voor in warm en schemerig zoet water met veel waterplanten. Ze eten wormen, kreeftjes en kleine insecten, maar ook planten.
Voortplanting
Vuurneons kunnen jongen krijgen als ze zeven tot negen maanden oud zijn. De mannetjes zijn slanker dan de vrouwtjes, die een rondere buik hebben. Het vrouwtje legt per keer zo’n 120 tot 300 eieren. Ze legt ze tussen bladeren of boven Java-mos. De eieren mogen niet te fel verlicht worden. Vuurneons bewaken of verzorgen hun eieren niet. Na ongeveer een dag komen de eieren uit en weer vier dagen later zwemmen de jongen alweer vrij rond.
Bijzonderheden over de vuurneon
Vuurneons eten hun eigen eieren op. Om te zorgen dat dit niet gebeurt, kun je de volwassen dieren weghalen of een eierrooster gebruiken. Daar vallen alleen de eieren doorheen, de vissen kunnen er niet door.
De vuurneons zwemmen vooral in een schooltje als ze denken dat er een roofvis in de buurt is.
Verzorging van de vuurneon
een verblijf voor de vuurneon
Je hebt een aquarium nodig van minstens 60 centimeter. Vuurneons leven liefst in scholen, dus moet je er minstens vijf houden die in een school kunnen zwemmen. Ze hebben daarvoor open zwemwater nodig, vooral onderin en op de helft van het aquarium. Omdat het vriendelijke visjes zijn, kun je ze met andere (niet al te grote) vissen houden. Om de watertemperatuur tussen 24 en 28 graden te houden, gebruik je een verwarmingselement en een warmteregelaar (thermostaat). De zuurgraad moet tussen 6 en 7 liggen. De hardheid van het water moet zo rond 8 DH zijn. Met een waterfilter houd je het water schoon en je hebt ook verlichting nodig. Planten zijn belangrijk: ze zorgen voor demping van het licht, ze zijn mooi, zorgen voor schuilplaatsen en helpen de waterkwaliteit goed te houden. Gebruik donkere bodembedekking, dan kleuren de vissen het mooiste..
wat eet een vuurneon
Vuurneons eten droogvoer, diepvriesvoer en levend voer zoals watervlooien, tubifex (heel kleine wormpjes) of muggenlarven. Ze eten ook plantaardig voer. Laat diepvriesvoer wel eerst ontdooien. Geef liever twee of drie keer per dag een klein beetje voer dan ineens een heleboel: geef een portie die de vissen in één tot twee minuten opeten. Bewaar het potje droogvoer niet op de lichtkap van het aquarium, want dan wordt het te warm en gaan de vitaminen verloren.
een vuurneon verzorgen
Zorg dat het water schoon en gezond is. Haal voedsel- en plantenresten uit het water met een speciale zuiger of een schepnetje. Kijk elke dag of de temperatuur goed is en of de vissen nog vrolijk rondzwemmen. Maak het filter regelmatig schoon en vervang om de week ongeveer een derde van het water. Gebruik altijd water op de juiste temperatuur en gebruik een waterbehandelaar.
De ruiten van het aquarium kun je schoonhouden met een krabber, een pluk filterwatten of een magneetveger. Gebruik de emmer en het schepnetje voor het aquarium niet voor andere schoonmaakklussen.
Bij de dierenspeciaalzaak kun je middelen kopen om ziekten te behandelen. Ook kun je daar terecht voor advies en met vragen over ziekten.
Is de vuurneon een huisdier voor jou?
Ja, maar je moet wel zorgen dat je weet hoe je deze vissen moet houden en verzorgen en hoe je een aquarium moet onderhouden. Natuurlijk is het belangrijk dat je ouders helpen bij de verzorging.
Wat wel en wat niet!
NIET… fel licht gebruiken, daar houden deze vissen niet van. Drijfplantjes zorgen voor wat duisternis en helpen het water gezond te houden.
WEL… planten afspoelen voordat je ze in het aquarium zet, om zo parasieten te voorkomen.
NIET… vergeten een dichte achterwand te maken voor je aquarium. Een aquarium waar je doorheen kunt kijken, geeft vissen vaak een onveilig gevoel.
WEL… altijd je handen wassen als je met het aquarium bezig bent geweest. Vissen kunnen ziekten bij zich dragen die ook mensen ziek kunnen maken. Maar was ook je handen, zonder zeep, voor je ze in het aquarium doet.
Leuke weetjes over vuurneons
Vuurneons waarschuwen elkaar als er gevaar dreigt, door een paar keer achter elkaar snel hun vinnen uit te slaan en in te trekken. Dan weten de andere vuurneons dat er gevaar dreigt en het schrikt de vijand af.
Behalve door met hun vinnen te slaan, kunnen vuurneons elkaar ook waarschuwen door een alarmstofje af te scheiden dat de andere vissen als het ware kunnen ‘ruiken’.