Spreekbeurt hond
Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de hond. Handig als je een hond wilt hebben, maar ook als je een spreekbeurt over de hond gaat houden!
Maak kennis met de hond
Hoe ziet een hond eruit?
Er zijn meer dan 350 verschillende hondenrassen, allemaal met hun eigen uiterlijk, karakter en gedrag. Honden worden gehouden als gezelschapsdier, maar ook als waakhond, jachthond, politiehond of als hulphond.
Bekende rassen zijn de Labrador Retriever, de Duitse Herdershond en de Golden Retriever. Ook kleinere honden, zoals de Cavalier King Charles Spaniël, de Dashond (je kent hem ook als Teckel) en de Chihuahua (spreek uit: tsjioewawa) worden in veel Nederlandse gezinnen gehouden. Daarnaast zijn er veel honden die geen rashond zijn, ook wel bastaards genoemd. Dat zijn kruisingen tussen verschillende rassen en die zijn natuurlijk nét zo lief als een rashond. Gemiddeld worden honden ongeveer tien jaar oud.
Hoe leeft de hond?
Honden stammen af van wolven. Wilde wolven leven in groepen (roedels) waarin ze samenleven en samenwerken. Zo’n roedel is eigenlijk een gezin: vader en moeder, hun oudere kinderen en de pasgeboren wolfjes. In het wild levende of zwervende honden leven ook in groepjes, maar dat is niet altijd allemaal familie.
Honden vertellen met lichaamstaal wat ze denken en voelen. Een hond die zijn kop hoog houdt, hoog op zijn poten staat, zijn oren naar voren heeft en zijn staart omhoog, voelt zich vaak stoer en zeker. Een hond die zich kleiner maakt, geeft juist aan dat een ander de baas is en dat hij geen ruzie wil. Kruipt hij helemaal in elkaar dan is hij heel bang.
Een hondenbaas moet goed leren kijken naar zijn hond. Hij moet zijn hond leiding geven, zodat de hond weet wat hij wel en niet kan doen, en hem helpen. Eigenlijk net zoals ouders hun kinderen leren hoe ze zich moeten gedragen, en dingen voor hen regelen. Mensen die een hond hebben moeten leren hoe ze met hun hond moeten omgaan en hoe ze hem iets kunnen leren. Daar zijn speciale hondenscholen voor.
Voortplanting
Een vrouwtjeshond (teefje) wordt tweemaal per jaar loops. Dan kan ze door een mannetjeshond (reu) bevrucht worden. De jongen, pups, worden na 63 dagen geboren, ze zijn dan doof en blind. De oren en ogen gaan na ongeveer tien dagen open en vanaf twee weken kunnen ze een beetje zien en horen. Na zes tot acht weken drinken ze bijna geen moedermelk meer. Volgens de wet moet een pup minstens 7 weken bij zijn moeder blijven. De meeste pups gaan op een leeftijd van ongeveer acht weken weg bij hun moeder, meestal naar een nieuwe baas.
Bijzonderheden over de hond
Veel honden zijn gefokt voor iets speciaals, bijvoorbeeld voor het hoeden van vee (Border Collie), de jacht (Foxterriër) of voor het trekken van een slee (Husky). Een jachthond, die het jagen in zijn bloed heeft, leer je niet makkelijk af om achter konijntjes aan te gaan. Net zoals een waakhond niet op zijn kleedje zal blijven liggen als er bezoek komt. Dat zijn dingen waar je rekening mee moet houden als je een hond neemt.
Kies een ras dat bij je past; sommige rassen zijn nu eenmaal niet geschikt voor beginners of voor een gezin met kleine kinderen. Rasverenigingen weten alles van de honden van hun ras. Zij kunnen je vertellen of zo’n hond geschikt voor je is.
Gemiddeld worden rashonden ongeveer tien jaar oud. Sommige grote rassen zijn met zeven jaar al oud, maar er zijn er ook die wel vijftien worden. Meestal worden kleine honden ouder dan grote.
Veel honden zijn lief en houden van kinderen, maar toch moet je altijd voorzichtig blijven. Want de ene hond is de andere niet! Ken jij de tien gouden regels al? Die vertellen hoe je veilig kunt omgaan met honden.
Verzorging van de hond
Een plekje voor de hond
Een hond is een huisgenoot, dus leeft hij in huis samen met jou en je andere huisgenoten. Wel wil een hond graag een eigen plekje in huis, waar hij languit kan liggen en slapen zonder gestoord te worden. Daarvoor geef je hem een mand of een groot kussen of een bench (een speciale kooi voor honden). Deze moet op een rustige plek uit de tocht staan. Uiteraard moet deze plek regelmatig schoongemaakt worden. Ga zelf nooit in de hondenmand zitten: die is alleen voor de hond!
Honden houden niet van een gladde vloer. Dan glijden ze uit en dat is slecht voor hun poten.
wat eet een hond
Bij de dierenwinkel kun je compleet hondenvoer kopen. Er zijn verschillende soorten voer: droogvoer, diner, nat voer en diepvriesvoer, maar ook voer voor honden van verschillende leeftijden en rassen. Welk voer en hoeveel een hond moet krijgen, hangt af van hoe groot hij is, zijn karakter maar bijvoorbeeld ook van hoeveel hij beweegt. Al deze dingen verschillen per ras. Voor honden is het belangrijk dat ze na het eten ongeveer twee uur rusten.
Je mag honden nooit botjes van gekookt of gebakken gevogelte (zoals kip) laten eten, en ook geen rauw varkensvlees. Daar kunnen ze erg ziek van worden. Chocola en druiven zijn giftig voor honden, nooit geven dus! Een hond moet altijd schoon water kunnen drinken.
een hond verzorgen
Elke hond heeft beweging en verzorging nodig, maar het ene ras houdt meer van rennen en springen dan het andere. Een volwassen hond moet minimaal vier keer per dag worden uitgelaten, zodat hij lekker kan spelen en rennen. De meeste honden houden van speeltjes en spelletjes. Ze hebben graag hun eigen speelgoed, bijvoorbeeld een balletje waarmee je de aandacht van de hond kunt trekken als dat nodig is.
Nagels knippen en borstelen hoort tot de regelmatige klusjes, en een hond met lang haar moet vaker geborsteld worden dan een kortharige.
Ook de tanden van de hond moeten verzorgd worden. Je kunt dat doen door bijvoorbeeld bullenpees te geven na hun maaltijd, harde brokken als voedsel, een kauwbot geven, maar het beste kun je hun tanden poetsen. Dat is geen klusje voor kinderen. De hond moet er ook langzaam aan wennen.
Een gezonde hond heeft een schoon gebit, heldere ogen, schone oren en een glanzende vacht. Een hond moet regelmatig behandeld worden tegen wormen en vlooien en gecontroleerd worden op teken.
Puppy’s en oude honden hebben extra zorg en aandacht nodig.
Is de hond een huisdier voor jou?
Ja, maar alleen samen met je ouders. Je moet wel weten dat niet elke hond bij elk gezin past. Er zijn meer dan 350 verschillende rassen! Sommige honden moeten heel veel rennen, sommige zijn heel waaks en blaffen heel veel, weer andere zijn jachthonden en willen steeds achter andere dieren aanjagen. Sommige honden zijn heel groot, andere weer heel klein, sommige honden makkelijk en andere weer moeilijk te houden. Je moet dus heel goed weten welke hond bij jou past! Kinderen kunnen niet zelfstandig voor een hond zorgen, maar als je oud genoeg bent, kun je natuurlijk wel helpen. Je ouders moeten er altijd bij zijn als je met de hond speelt.
Wat wel en wat niet!
NIET … boven op een hond gaan liggen om met hem te knuffelen. Een hond vindt dat helemaal niet leuk! Dat geldt ook voor een hond die je heel goed kent, bijvoorbeeld je eigen hond!
WEL… goed leren hoe je veilig met je hond kunt spelen. Zo moet je hem niet storen als hij lekker ligt te slapen of als hij eet. Bij hondencursussen kunnen honden én baasjes veel leren.
NIET … chocolade aan een hond geven. Dat is erg gevaarlijk voor hem!
WEL… je hond laten chippen én registreren zodat hij teruggebracht kan worden als hij wegloopt of verdwaalt. Als jouw hond na 1 april 2013 geboren is of als hij uit het buitenland komt, dan is dat zelfs verplicht. En als jij je hond koopt na 1 november 2021, dan moet hij ook een dierenpaspoort hebben.
NIET … onder een hond gaan liggen om met hem te spelen. Dan zitten zijn tanden veel te dicht bij jouw hoofd!
WEL… altijd je handen wassen als je met een hond hebt gespeeld en geen eten met hem delen. Honden kunnen ziektes bij zich dragen die mensen ook kunnen krijgen.
Leuke weetjes over honden
Greyhound -windhonden zijn de snelste honden ter wereld, ze kunnen snelheden halen van 70 km/uur en meer.
Sommige honden zijn heel trouw en slim. Labrador Archie nam zelfstandig de trein naar huis, nadat hij zijn baasje op het Schotse station Inverurie, bij Aberdeen, was kwijtgeraakt. De hond stapte in de trein en verliet deze twaalf minuten later op het juiste station. Een kaartje had hij overigens niet gekocht…
Honden hebben een hele goede neus, ze kunnen het zelfs ruiken als je iets in een koffer verstopt, bijvoorbeeld sigaretten. Daarom worden ze bij de douane gebruikt om smokkelaars te vinden.