Sluiten

Spreekbeurt degoe

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de degoe. Handig als je een degoe wilt hebben, maar ook als je een spreekbeurt over de degoe gaat houden!

Let op: Dit dier staat niet op de lijst met zoogdieren die je als huisdier mag houden volgens de wet. De lijst geldt vanaf 1 juli 2024. Na die datum mogen er geen degoes bijkomen in Nederland. Je mag er dus niet meer mee fokken. En je mag ze ook niet uit het buitenland halen. Degoes die vóór 1 juli 2024 al in Nederland waren, mogen blijven. Je mag ze ook nog kopen of verkopen, of aan iemand anders geven. Je moet wel kunnen bewijzen dat het dier al vóór 1 juli 2024 in Nederland was. Dat doe je bijvoorbeeld met een chipregistratie, een bewijs van aankoop, een rekening van de dierenarts of een foto van je degoe waar een datum op staat.

Maak kennis met de degoe

Hoe ziet de degoe eruit?

De degoe heeft van nature een korte, bruingrijze vacht, maar hij bestaat in verschillende kleuren, zoals blauw, grijs en wit. Hoe kouder het wordt, des te dikker zijn vacht. Met zijn behaarde staart meegerekend is een degoe 30 tot 35 centimeter lang. Een degoe weegt tussen de 175 en 300 gram en wordt vijf tot acht jaar oud.

Hoe leeft de degoe?

De degoe is een knaagdier dat van oorsprong leeft in de bergen van Chili (Zuid-Amerika). Ze leven daar in grote groepen. Ze zijnLees meer..

Verzorging van de degoe

een verblijf voor de degoe

Degoes kun je het beste houden in een grote glazen bak van minstens 100 x 50 x 100 centimeter. Maak verdiepingen in de kooi zodat de degoes kunnen klimmen. Maak ze niet te hoog, want als ze vallen kunnen ze zich pijn doen. Neem geen bak van kunststof of hout, die knagen ze kapot. Doe er een deksel op van stevig gaas, zodat ze niet kunnen ontsnappen. Een metalen kooi kan ook en heeft als voordeel dat er een opening aan de zijkant zit en je de degoes kunt pakken zonderLees meer..

Is de degoe een huisdier voor jou?

Ja, maar je moet wel zorgen dat je precies weet hoe je deze dieren moet houden en verzorgen. Vraag je ouders om je daar bij te helpen. Bedenk wel dat een degoe geen echte knuffelaar wordt, zoals bijvoorbeeld een cavia.

Wat wel en wat niet!

NIET… een degoe optillen aan zijn staart. Daardoor kan het vel loslaten en dan sterft de staart af en groeit niet meer aan. Pak hem liever op door hem met twee handen ‘op te scheppen’. Jonge dieren kunnen schrikken en van je hand afspringen.

WEL … alleen vrouwtjes samen houden, die kunnen het meestal goed met elkaar vinden.

NIET… suikerhoudende of al te vette voeding geven. Daar kan de degoe niet tegen. En van knaag- en likstenen kan hij blaasstenen krijgen, geef die dus ook niet.

WEL … altijdLees meer..

Leuke weetjes over de degoe

Degoes zijn super enthousiaste knagers en kunnen zelfs door plastic heen knagen dat speciaal voor knaagdieren is gemaakt!

Als een degoe oranje tanden heeft, betekent dit dat zijn gebit gezond is. Als ze wit worden is dat geen goed teken.

Als degoes te weinig knagen, kunnen ze tandproblemen krijgen omdat hun tanden onvoldoende slijten: ze krijgen ‘olifantstanden’. Soms kan dat komen doordat hun tanden verkeerd staan, dan is het vaak erfelijk.

In andere landen wordt de degoe soms ‘trompetstaartrat’ genoemd.