Sluiten

Spreekbeurt Griekse landschildpad

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de Griekse landschildpad. Handig als je een Griekse landschildpad wilt hebben, maar ook als je een spreekbeurt over de Griekse landschildpad gaat houden!

Maak kennis met de Griekse landschildpad

Hoe ziet de Griekse landschildpad eruit?

Griekse landschildpadden hebben een rond schild, dat bruin tot zwart met gele vlekken kan zijn. Hoe ouder de schildpad, des te donkerder het schild. De Griekse landschildpad wordt ongeveer 20 tot 30 centimeter en weegt dan tussen de 2 en 3 kilo. Als je hem goed verzorgt, kan de Griekse landschildpad wel 50 jaar oud worden.

Hoe leeft de Griekse landschildpad?

De Griekse landschildpad komt oorspronkelijk voor in Zuid- en Oost-Europa. Hij is vooral te vindenLees meer..

Verzorging van de Griekse landschildpad

een verblijf voor de Griekse landschildpad

Griekse landschildpadden hebben een groot, tochtvrij terrarium nodig. Voor een paartje heb je minstens drie vierkante meter oppervlakte nodig. De temperatuur in het terrarium moet overdag rond de 25 graden zijn en ’s nachts rond de 18. Gebruik overdag een warmtespot waaronder het tussen de 35 en 40 graden wordt. De schildpadden moeten kunnen zonnen, daarvoor heb je een UV-lamp nodig. Als bodembedekking kun je afwisselend gras, zand, schors en hout nemen.Lees meer..

Is de Griekse landschildpad een huisdier voor jou?

Ja, maar alleen samen met je ouders. Je moet wel goed weten hoe je hem moet houden en verzorgen. Schildpadden zijn geen knuffeldieren: ze kunnen hard bijten en je flink verwonden!

Wat wel en wat niet!

NIET… vastpakken als het niet nodig is. Als je dat toch doet, pas dan op voor zijn bek, want hij kan je hard bijten.

WEL… altijd je handen wassen als je met de schildpadden bezig bent geweest. Een terrarium zit vol bacteriën, ook die waar mensen ziek van kunnen worden.

NIET… appelpitten of avocado te eten geven, deze zijn giftig voor de schildpad. Ook veel zoet fruit is niet goed.

WEL… regelmatig de mest van je schildpad door de dierenarts laten onderzoeken op bijvoorbeeld wormen

Leuke weetjes over Griekse landschildpadden

In het wild houdt de Griekse landschildpad een winterslaap die wel vier maanden duurt, van november tot en met februari.

Bij jonge schildpadjes is het schild nog zacht. Als je ze moet oppakken, mag je dus niet hard knijpen!

Een handig rekensommetje voor het maken van een omheining voor de buitenren van je schildpadden is dat deze minstens tweemaal zo hoog moet zijn als de lengte van het schild van je grootste schildpad