Sluiten

Spreekbeurt groene boomkikker

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de groene boomkikker. Handig als je een spreekbeurt over de groene boomkikker gaat houden!

Maak kennis met de groene boomkikker

Hoe ziet de groene boomkikker eruit?

De groene boomkikker is grasgroen met op zijn zijkanten een witte tot goudgele streep van neus tot achterpoten. Zijn buik is korrelig wit en op zijn rug heeft hij witte of goudgele vlekjes. ’s Nachts is hij lichter, geelgroen van kleur. Zijn trommelvliezen (oren) zijn goed zichtbaar. Op zijn vingers en tenen heeft hij een soort zuignapjes, waardoor hij heel goed kan klimmen. De groene boomkikker wordt 2 tot 5 jaar oud.

Hoe leeft de groene boomkikker?

De groene boomkikker leeft in Noord-Amerika en komt veel voor in het Zuid-Oosten van de Verenigde Staten. Hij leeft in bomen en struiken, meestal in de buurt van water. De kikker wordt actief als het donker wordt. Overdag rust hij op een beschutte plek, het liefst op een groot plantenblad. Groene boomkikkers kunnen grote sprongen maken. Dit komt ook van pas bij het jagen: hij bespringt z’n prooi.

Voortplanting

Groene boomkikkers kunnen jongen krijgen als ze één tot twee jaar oud zijn. Vrouwtjes zijn groter dan mannetjes en hebben een witte keel. De mannetjes hebben een grijze, gerimpelde keelzak en een donkere kwaakblaas.
De paartijd duurt van mei tot september. Het mannetje lokt het vrouwtje door hard te kwaken. Als er een vrouwtje komt, springt hij op haar en houdt haar soms wel een paar dagen vast. Uiteindelijk gaat het vrouwtje met het mannetje op haar rug ondiep water in en legt daar ongeveer 400 eitjes. Die worden meteen door het mannetje bevrucht. Na vier tot veertien dagen komen er kikkervisjes uit de eieren. Weer twee maanden later zijn de kikkervisjes kikkers geworden en komen op het droge.

Bijzonderheden over de groene boomkikker

Door veranderingen in temperatuur, luchtvochtigheid of gezondheid kunnen deze boomkikkers van kleur veranderen.

In het voorjaar kwaken groene boomkikkers ook ’s nachts en dit kan wel zo’n vijf à zes weken aanhouden. Bedenk of je dat wilt en of de buren dat ook goed vinden!

Je kunt beter gekweekte dieren nemen dan dieren die uit het wild zijn gevangen. Kweekdieren zijn minder gevoelig en vaak in een veel betere conditie.

Het is slim om lid te worden van een terrariumvereniging. Je leert er heel veel over goede verzorging van je dieren.

Verzorging van de groene boomkikker 

een verblijf voor de groene boomkikker

Voor vier tot zes kikkers heb je een glazen terrarium van 50 x 50 x 100 centimeter nodig, extra hoog omdat ze moeten kunnen springen. Zorg voor verse lucht met een rooster in het deksel. Het deksel moet goed dicht zitten, anders ontsnappen de kikkers. Zorg dat het terrarium stevig staat op een zonnige plek (maar niet de hele dag in de felle zon!) en niet op de tocht. De kikkers zijn dol op grootbladige planten en takken om in te kunnen klimmen. Onder platen kurkschors kunnen ze zich verstoppen. Doe zwarte folie op de zijwanden en de achterwand van het terrarium zodat de kikkers zich beschut voelen. Bodembedekking moet vocht vasthouden, denk aan schorssnippers, hydrokorrels en turfmolm. Doe daar een laag mos overheen om het vocht nog beter vast te houden.

Je hebt een waterbak nodig die een kwart van het bodemoppervlak inneemt en ongeveer 10 tot 15 centimeter diep is. Op de bodem doe je hydrokorrels of grind. De luchtvochtigheid kun je op peil houden door iedere avond te sproeien met een plantenspuit. Het terrarium moet 12 tot 14 uur per dag worden verlicht met daglichtlampen. Met een lampje van 15 Watt kun je ’s nachts maanlicht namaken, dan gaan de kikkers jagen. De daglichtlampen geven ook veel warmte af, vaak voldoende om het terrarium mee te verwarmen. De dagtemperatuur moet 22 tot 26 graden zijn, de nachttemperatuur mag wat lager maar minstens 18 graden. Zorg dat de kikkers zich niet kunnen branden aan de warmtelampen. Zo voorkom je ernstige brandwonden. Er moet altijd een bakje met vers drinkwater zijn.

wat eet een groene boomkikker

Groene boomkikkers eten krekels en vliegjes, maar ze lusten ook af en toe meelwormen (alleen de witte) en regenwormen. Geef volwassen kikkers een keer per dag te eten, jonge dieren meerdere keren per dag. Voer de kikkers als je de hoofdverlichting uitdoet en overgaat op nachtverlichting. Je kunt de insecten gewoon in het terrarium loslaten, de kikker vangt ze wel. Dode insecten kun je ook geven, maar die moet je met een voedertang bewegen zodat de kikker ze als prooi ziet. Zorg ook voor vers drinkwater. De boomkikker heeft extra vitamine D3 nodig. Dat zit in vitaminen- en mineralenpoeder dat je eenmaal per week over de voederdieren heen kunt strooien. Het is verkrijgbaar bij de terrariumspeciaalzaak. Vraag daar om meer advies hierover.

een groene boomkikker verzorgen

Houd het terrarium goed schoon. Haal iedere dag mest en voedselresten weg. Geef de kikkers tenminste om de dag schoon drinkwater en ververs het water van het waterbad elke week. Maak een aantal keer per jaar het hele terrarium schoon, ook de planten die er in staan. Als er schoonmaakmiddelen nodig zijn, spoel dan goed na en droog alles goed af om te voorkomen dat de gevoelige kikkerhuid beschadigt. Vraag aan de dierenspeciaalzaak welke schoonmaakmiddelen je het best kunt gebruiken. Je kikkers moeten er levendig bij zitten en hun huid moet vochtig en glanzend zijn. Twijfel je aan hun gezondheid, vraag dan om raad bij een deskundige dierenarts.

Is de groene boomkikker een huisdier voor jou?

Nee, maar je kunt wel je ouders helpen met de verzorging. Zorg dat je precies weet hoe je deze dieren goed kunt houden en wat ze nodig hebben. Boomkikkers zijn geen knuffeldieren!

Wat wel en wat niet!

NIET… levende prooidieren die niet zijn opgegeten in het terrarium laten. Haal ze eruit om te voorkomen dat ze rustende kikkers storen of beschadigen.

WEL… alleen zacht water zonder chloor gebruiken voor het sproeien en voor het waterbad. Je kunt chloor uit kraanwater halen door het water minstens 24 uur in een emmer te laten staan.

NIET… de kikkers pakken, anders beschadigt hun huid. Gebruik liever een bakje en laat ze daar in springen. Als het niet anders kan, dan eerst heel goed je handen wassen met water. Niet met zeep, want zeepresten beschadigen de kikkerhuid!

WEL…de insecten die je aan de kikkers te eten geeft, zelf eerst ook goed laten eten, dat vergroot de voedingswaarde. Krekels kun je hondenbrokjes en groente laten eten, vliegen geef je rozenbottelsiroop, en fruitvliegjes kun je fruit geven.

Leuke weetjes over groene boomkikkers

Groene boomkikkers gaan in winterrust bij als het kouder dan 16 graden wordt. Winterrust is geen winterslaap omdat ze dan niet slapen maar heel weinig bewegen.

Groene boomkikkers jagen ’s nachts, maar ook vlak na een regenbui komen ze tevoorschijn voor de jacht.

Jonge kikkers zijn eerst een soort visjes die alleen in het water kunnen leven. Pas na een paar maanden krijgen ze poten en verliezen hun staart. Dit heet ‘metamorfose’.