Sluiten

Spreekbeurt oostelijke modderschildpad

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de oostelijke modderschildpad. Handig als je een oostelijke modderschildpad wilt hebben, maar ook als je een spreekbeurt over de oostelijke modderschildpad gaat houden!

Maak kennis met de oostelijke modderschildpad 

Hoe ziet de oostelijke modderschildpad eruit?

De oostelijke modderschildpad heeft een geel tot geelbruin buikschild en geelbruin tot zwart rugschild. Zijn buikschild kan hij dichtklappen, om zich zo nog beter tegen gevaar te beschermen. Zijn schild kan dertien centimeter lang worden. Je hebt modderschildpadden met geeloranje vlekken op de kop en met twee lichtgele lijnen aan de zijkant van de kop. Als hij goed wordt verzorgd, kan een oostelijke modderschildpad 40 jaar worden.

Hoe leeft de oostelijke modderschildpad?

De oostelijke modderschildpad brengt veel tijd door in het water. Hij komt voornamelijk voor in het zuidoosten van de Verenigde Staten. Hij leeft daar in moerassen, modderige poelen en langzaam stromend water. Oostelijke modderschildpadden kunnen zich zowel op het land als in het water voortbewegen. De dieren zijn dag en nacht actief, vooral in de ochtend.

Voortplanting

Oostelijke modderschildpadden kunnen jongen krijgen als ze 4 tot 8 jaar oud zijn. Mannetjes hebben een langere, dikkere staart dan de vrouwtjes. Na de paring kan het vrouwtje het zaad van het mannetje bewaren, om pas maanden later haar eieren mee te bevruchten. Een vrouwtje kan meerdere keren per jaar eieren leggen, tussen de twee en negen stuks. Na drie tot zes maanden komen de eieren uit. De pasgeboren jongen zijn maar twee centimeter lang. In het eerste jaar groeien ze gemiddeld drie centimeter.

Bijzonderheden over de oostelijke modderschildpad

Schildpadden kunnen krabben en bijten. Denk daarom als je ze oppakt.

Je kunt het beste kiezen voor dieren die gekweekt zijn. Deze worden minder snel ziek dan dieren die uit het wild zijn gevangen, hebben minder last van stress en zijn daardoor gezonder.

Een gezonde schildpad heeft geen beschadigingen, is actief en kijkt helder en alert uit de ogen. Let daarop als je er een koopt.

Verzorging van de oostelijke modderschildpad

een verblijf voor de oostelijke modderschildpad

De oostelijke modderschildpad kun je het beste in zijn eentje houden (vooral mannetjes gaan vechten) in een tochtvrij terrarium van minstens 80 x 40 x 50 centimeter. Hij kan niet goed zwemmen, maar zit wel graag in het water. Je hebt dus een groot watergedeelte nodig. Maak het niet te diep (20 cm), zodat de schildpad altijd aan de oppervlakte kan komen om te ademen. Leg een paar takken of stenen neer waar hij op kan klimmen. Verder heeft hij een klein landgedeelte nodig, waar hij makkelijk op kan kruipen, dat geen scherpe randen heeft en goed droog is. Gebruik voor het water een goede pomp met filter. Het water mag op kamertemperatuur zijn en de lucht iets warmer. Gebruik een warmtelamp op het landgedeelte en een UV-B lamp zodat de schildpad vitamine D3 kan aanmaken. Zet het terrarium in een rustig gedeelte van de kamer.

wat eet een oostelijke modderschildpad

De oostelijke modderschildpad is een vleeseter, maar eet ook wel waterplanten. Je kunt hem vlees, vis, insecten, wormen en slakken geven, en wat schildpadvoer uit de dierenspeciaalzaak. Aanvullend kun je vitaminen toevoegen aan het eten. Met eierschalen en sepiaschelpen zorg je ervoor dat de schildpad voldoende kalk binnen krijgt. Geef het voer in het water, dat is voor deze schildpad de natuurlijke plek om te eten. Jonge schildpadden kun je iedere dag voeren, vanaf een halfjaar geef je drie tot vier keer per week. Dieren ouder dan twee jaar hebben genoeg aan tweemaal per week. Voer ’s ochtends, zodat de schildpad de hele dag heeft om het eten te verteren.

een oostelijke  modderschildpad verzorgen

Schildpadden maken een troep van hun terrarium, daarom zul je de boel regelmatig moeten schoonmaken. Zo houd je de schildpad gezond. Haal elke dag voedselresten en mest uit het terrarium. Vervang een keer per week de bodembedekking. Ververs regelmatig het water van het bad en spoel het filter uit. Gebruik geen schoonmaakmiddelen in het water, want dan wordt je schildpad ziek.
Let op, want de oostelijke modderschildpad heeft sterke kaken en kan hard bijten! Daarnaast kunnen schildpadden ook krabben.
Was altijd je handen als je met het terrarium bezig bent geweest, want er kunnen bacteriën inzitten waar jij ook ziek van kunt worden.
Een gezonde schildpad heeft geen beschadigingen, is actief en kijkt helder en alert uit zijn ogen. Als je denkt dat er iets niet in de haak is met hem, ga dan naar de dierenarts.

Is de oostelijke modderschildpad een huisdier voor jou?

Ja, maar alleen samen met je ouders! Je moet wel zorgen dat je precies weet hoe je deze dieren goed kunt houden en verzorgen.

Wat wel en wat niet!

NIET… vastpakken als het niet nodig is. Als het toch moet, pak ze dan heel voorzichtig aan het schild bij de achterpoten. Draai schildpadden nooit om, hierdoor komen hun organen zoals longen en darmen in de verdrukking.

WEL… lid worden van een schildpaddenvereniging. Daar kun je terecht met al je vragen, bijvoorbeeld waar je bij jou in de buurt een goede schildpaddendierenarts kunt vinden.

NIET… de schildpadden zich laten branden aan de warmtelampen! Doe de lampen uit als het buiten ook donker wordt, dan heeft de schildpad ook ‘dag en nacht’.

WEL… zorgen dat er altijd een plek in het terrarium is, waar het vrouwtje haar eieren in kan leggen. Als het vrouwtje haar eieren niet kwijt kan, kan ze ziek worden. Vraag de dierenarts om raad.

Leuke weetjes over de oostelijke modderschildpad

Actieve schildpadden hebben meer voer nodig dan rustige schildpadden. Maar als je ze te veel voer geeft kunnen ook schildpadden te dik worden!

Deze schildpadden ‘praten’ met elkaar door aanrakingen en trillingen, en kunnen goed zien en ruiken.

Er worden in Nederland wel 300.000 reptielen als huisdier gehouden.