Sluiten

Spreekbeurt Aziatische huisgekko

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de Aziatische huisgekko. Handig als je een Aziatische huisgekko wilt hebben, maar ook als je een spreekbeurt over de Aziatische huisgekko gaat houden!

Maak kennis met de Aziatische huisgekko

Hoe ziet de Aziatische huisgekko eruit?

De Aziatische huisgekko wordt met zijn staart meegerekend ongeveer 14 centimeter lang. Hij is lichtbruin met donkere vlekken op zijn rug. Op zijn staart zitten kleine stekels en aan elke poot heeft deze gekko één teen die veel korter is dan de andere. Aziatische huisgekko’s kunnen minstens vijf jaar oud worden.

Hoe leeft de Aziatische huisgekko?

Aziatische huisgekko’s leven oorspronkelijk in bosachtig gebied in Zuid-Oost Azië. Ze zijn helemaal gewend aan het leven in de buurt van mensen. Zo maken ze slim gebruik van kunstlicht om insecten te vangen. Ze zijn daarom vaak welkom in huizen om bijvoorbeeld kakkerlakken te vangen. Aziatische huisgekko’s worden actief als het donker wordt en willen nog wel eens flinke herrie maken. De mannetjes verdedigen hun terrein (territorium) tegen andere gekkomannetjes.

Voortplanting

De Aziatische huisgekko kan zich het hele jaar door voortplanten. De vrouwtjes kunnen zaad van het mannetje opslaan en pas veel later gebruiken om eieren te bevruchten. Bij vrouwtjes die eieren dragen, kun je de eieren dwars door de huid zien zitten. Het vrouwtje legt twee eieren met harde schaal. Deze komen na 45 tot 70 dagen uit.

Bijzonderheden over de Aziatische huisgekko

Aziatische huisgekko’s komen over de hele wereld voor. Ze zijn per schip door mensen meegenomen vanuit warmere gebieden zoals Florida, Hawaii, Australië en Afrika.

Als je een gekko koopt, let dan op dat hij niet mager is, oplettend is en heldere ogen heeft. Hij mag geen tenen missen en moet een schone huid en neus hebben.

Gekko’s die uit het wild zijn gevangen, hebben vaak ziektes en parasieten. Ze zijn vaak kwetsbaarder in gevangenschap dan gekweekte dieren, die gewend zijn aan het leven in een terrarium.

Pak een gekko nooit bij zijn staart, want die laat dan los! Wees ook voorzichtig met zijn huid, die is erg gevoelig.
Het is slim om lid te worden van een reptielenvereniging. Daar weten ze vaak heel veel over deze dieren en kunnen je met veel dingen helpen.

Verzorging van de Aziatische huisgekko

een verblijf voor de Aziatische huisgekko

Voor een paartje Aziatische huisgekko’s heb je een terrarium van 50 x 40 x 50 centimeter nodig. Zorg dat er geen kieren zijn, want deze gekko’s kunnen heel goed ontsnappen. Er moet voldoende frisse lucht in kunnen, maar het mag niet tochten. Zorg dat het goed vochtig is. Neem dus bodembedekking die vocht vasthoudt: boomsnippers, rendiermos of potgrond. Besproei het terrarium regelmatig en zorg voor een luchtvochtigheid van ongeveer 75%. Geef de gekko’s klimtakken, platte stenen en schuilplaatsen zoals boomschors of planten. De temperatuur moet tussen 21 en 32 graden liggen. ‘s Nachts mag de temperatuur dalen naar 18 tot 21 graden. Er moeten altijd warmere en koudere gedeeltes zijn, zodat de dieren kunnen kiezen. Gebruik gloeilampen, spaarlampen of eventueel daglichtlampen en laat het licht twaalf uur per dag aanstaan. Gebruik een tijdklok voor het licht, zodat het op vaste tijden dag en nacht is. Let op dat de gekko niet tegen hete lampen aan kan lopen. Zorg voor een ondiep drinkbakje.

wat eet een Aziatische huisgekko

Voer de Aziatische huisgekko om de dag. Hij eet krekels, krulvliegen, buffalowormen, meelwormen of wasmotten. De dieren die je hem te eten geeft moeten kleiner zijn dan de kop van de gekko. Wissel het voer af, dan krijgt de gekko alle voedingsstoffen die hij nodig heeft. Aziatische huisgekko’s hebben extra kalk en vitamines nodig. Er is speciaal poeder waar dit in zit. Strooi dit over het voer heen. Strooi ook af en toe wat stukjes sepia of eischaal in het terrarium. Zorg altijd voor vers drinkwater. Soms drinken de gekko’s niet uit het bakje en halen ze vocht van de planten. Ook daarvoor is het belangrijk om regelmatig te sproeien.

een Aziatische huisgekko verzorgen

Het is belangrijk om het terrarium goed schoon te houden. Verwijder elke dag voedselresten en mest, voordat je de dieren opnieuw voert. Geef ook elke dag schoon drinkwater en sproei minstens om de dag wat water in het terrarium. Vervang de bodembedekking een paar keer per jaar en maak dan meteen de rest van het terrarium schoon, ook de spullen die er in staan en liggen. Spoel wel altijd heel goed na als je een schoonmaakmiddel hebt gebruikt!
Gekko’s worden minder snel ziek in een schoon terrarium en als ze zo weinig mogelijk spanning hebben. Als de gekko zich vreemd gedraagt en bijvoorbeeld slecht eet of diarree heeft, ga dan naar een dierenarts die verstand heeft van reptielen.

Is de Aziatische huisgekko een huisdier voor jou?

Ja, maar vraag wel je ouders je daarbij te helpen. Zorg dat je weet hoe je deze dieren goed kunt houden en verzorgen.

Wat wel en wat niet!

NIET… mannetjes bij elkaar houden, die gaan fanatiek vechten. Als je meerdere dieren neemt, kies dan een mannetje en een of meer vrouwtjes.

WEL… altijd je handen wassen nadat je met de dieren of het terrarium bezig bent geweest. Reptielen kunnen bacteriën overbrengen.

NIET… teveel vitamines geven, dat kan schadelijk zijn. Lees goed de gebruiksaanwijzing.

WEL… het terrarium op een rustige plaats zetten en rustig bewegen in de buurt van het terrarium.

Leuke weetjes over Aziatische huisgekko's

Aziatische huisgekko’s kunnen tegen de muur of zelfs ondersteboven over het plafond lopen!

Deze gekko’s worden ook wel ‘tjiktjak’ of tjitjak’ genoemd, wat lijkt op het harde geluid dat ze (meestal ’s nachts) maken.

Als de gekko wordt aangevallen door een roofdier, kan hij een deel van zijn staart loslaten om zo zijn aanvaller voor de gek te houden. Dit heet autotomie.