Spreekbeurt baardagame
Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de baardagame. Handig als je een baardagame wilt hebben, maar ook als je een spreekbeurt over de baardagame gaat houden!
Maak kennis met de baardagame
Hoe ziet de baardagame eruit?
De meeste baardagamen zijn lichtbruin tot grijs, maar er zijn ook gele, rood/oranje, rode en geheel witte dieren (albino’s). Ze kunnen hun lichaamskleur iets donkerder of lichter laten worden. Een volwassen dier wordt veertig tot vijftig centimeter groot. Hij heeft een driehoekige kop, een afgeplat lichaam met veel stekels en een stekelige huidplooi aan zijn keel. Dat is zijn ‘baard’. De stekels zien er enger uit dan ze zijn: als je een baardagame aanraakt, voelt hij best zacht aan. De dieren worden tot vijftien jaar oud.
Hoe leeft de baardagame ?
Baardagamen leven in Australië, waar je ze kunt vinden in de woestijn, maar ook in rotsachtige en beboste gebieden. Ze leven op de grond, maar kunnen ook klimmen. Het zijn koudbloedige dieren, die overdag actief zijn. Om de temperatuur van hun lichaam te regelen zijn ze afhankelijk van zon en schaduw. Ze kunnen hun temperatuur ook regelen door hun bek wijd open te houden, dan koelen ze af. Een opgewonden of boos mannetje zet zijn baard op, die dan zwart wordt. Vrouwtjes doen dit zelden. De baardagame houdt ieder jaar een rustperiode van ongeveer acht weken. In die periode is hij minder actief en eet hij nauwelijks. Baardagamen houden hun rust in de natuur vooral in de winter. Er is dan weinig voedsel te vinden. Daarom wordt de rust een winterrust genoemd.
Voortplanting
Baardagamen kunnen jongen krijgen als ze ongeveer één jaar oud zijn. Het vrouwtje graaft een ondiep hol en daarin legt ze tien tot dertig eieren, waar de jongen na 50 tot 75 dagen uitkomen. Ze zijn dan ongeveer tien centimeter groot. Het is moeilijk te zien of de jongen mannetjes of vrouwtjes zijn. Een mannetje heeft onder zijn staart twee bultjes, een vrouwtje heeft die niet. Ook hebben mannen een bredere kop en een zwaarder gebouwd lichaam.
Bijzonderheden over de baardagame
Je kunt het beste een dier van ongeveer drie maanden oud (of ouder) nemen, die is minder kwetsbaar dan een jonger dier.
Je kunt het beste één baardagame nemen, want van nature leven deze dieren ook alleen. Een mannetje is wat makkelijker te houden omdat ze geen eieren leggen. Een vrouwtje kan ook, maar dan moet je wel zorgen dat ze een goede plek kan vinden om eieren te leggen.
Een baardagame kan vrij tam gemaakt worden, maar het beste is om ze niet te vaak vast te pakken.
Baardagamen zijn geen knuffeldieren! Hoewel ze niet agressief zijn, kunnen ze wel bijten. Denk daarom!
Verzorging van de baardagame
een verblijf voor de baardagame
Een baardagame kan goed leven in een terrarium van minimaal 100 cm lang, 50 cm breed en 50 cm hoog. Zet hem op een rustige plaats waar geen tocht, maar wel frisse lucht komt. Doe er bijvoorbeeld boomstronken in, waarop hij kan liggen. Zorg voor schuilplaatsen en voldoende koele plekjes. Op de bodem gebruik je zand of kunstgras. Baardagamen gaan graag in bad, zorg daarom ook voor een waterbak waarin hij kan baden - maar niet verdrinken. Warmte is belangrijk, daarvoor gebruik je lichtspotjes die zorgen dat het overdag 32 tot 35 graden is in het warme gedeelte en ongeveer 25 graden in het ‘koele’ gedeelte van het terrarium. UVB-lampen heeft het dier nodig voor de aanmaak van vitamine D. ’s Nachts mag de temperatuur dalen tot ongeveer 20 graden. Tijdens de rustperiode mag de temperatuur in het terrarium langzaam lager worden, en het licht minder. Na de rust voer je dit weer langzaam op.
wat eet een baardagame
Baardagamen eten krekels, sprinkhanen, wormen, kleine knaagdieren zoals nestmuizen, fruit en groente. Ook kun je kattenvoer bijvoeren. Verse erwten, tuinbonen en avocado’s zijn giftig voor baardagamen, dus niet geven! Jonge dieren hebben elke dag voer nodig, volwassen dieren kun je meerdere keren per week wat geven. Bepoeder het voer met kalk- en vitaminen- en mineralensupplementen, anders kan hij ziek worden. Voer voor baardagamen en supplementen kun je kopen bij de dierenspeciaalzaak. Zorg voor een niet te grote en niet te diepe waterbak en ververs het drinkwater elke dag.
een baardagame verzorgen
Verschoon regelmatig het terrarium, haal etensresten weg en strooi vers zand. Om te voorkomen dat hij uitdroogt, moet je het dier regelmatig met water besproeien. Dat is vooral erg belangrijk als ze vervellen. Gezonde baardagamen zijn alert en kijken helder uit hun ogen. Ze zijn niet te dun, niet te dik en hebben een mooi rond buikje. Zieke agamen eten slecht, hebben ingevallen ogen, kromme, slappe of gezwollen poten, veel slijm in bek en neus en afwijkende ontlasting. Ga in al deze gevallen naar de dierenarts!
Is de baardagame een huisdier voor jou?
Ja, maar alleen als je dit dier samen met je ouders houdt en verzorgt. Voor een reptiel is hij vrij gemakkelijk te verzorgen. Maar je moet wel zorgen dat je weet wat hij nodig heeft en hoe je hem het beste kunt verzorgen. Laat je ouders je daarbij helpen! Denk erom dat hij kan groot worden, wel vijftig centimeter lang!
Wat wel en wat niet!
NIET… knuffelen met een baardagame. Hij kan bijten!
WEL … altijd je handen wassen na het oppakken of verzorgen van een baardagame, hij draagt bacteriën bij zich waar je ziek van kunt worden.
NIET… avocado, verse erwten of tuinbonen voeren, die zijn giftig voor agamen!
WEL … zorgen dat de temperatuur in het terrarium altijd voldoende hoog is.
Leuke weetjes over baardagamen
Een mannetjesbaardagame gaat ‘ja’-knikken met zijn kop als hij wil vrijen met een vrouwtje.
Baardagamen ‘zwaaien’ soms naar elkaar met een langzame zwaai met hun arm.
Een agame heeft zonlicht nodig om vitamine D aan te maken. Omdat hij binnen zit, kun je zonlicht vervangen door een UVB-lamp.