Spreekbeurt bruine anolis
Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de bruine anolis. Handig als je een bruine anolis wilt hebben, maar ook als je een spreekbeurt over de bruine anolis gaat houden!
Maak kennis met de bruine anolis
Hoe ziet de bruine anolis eruit?
Anolissen zijn slanke, klimmende hagedissen. De bruine anolis is inderdaad bruin, met donkere en lichte vlekjes op zijn lichaam. Vrouwtjes hebben een gele rugstreep en twee bruine strepen aan de zijkanten. De kop van de bruine anolis is kort en hooggebouwd. Aan de kop zit een grote keelwam (zak), met verschillende kleuren: van oranje-rood met gele rand tot geel met rode vlekjes. De bruine anolis wordt hoogstens 18 centimeter lang. De vrouwtjes blijven iets kleiner, zo’n 14 centimeter. De dieren worden drie tot vijf jaar oud.
Hoe leeft de bruine anolis?
De bruine anolis komt oorspronkelijk voor op Cuba en de Bahama’s, maar is later door mensen ook in bijvoorbeeld Florida, Jamaika,Yucatan,Belize en Puerto Rico ingevoerd. Het is een struikbewoner die dichtbij of op de grond leeft. De bruine anolis is overdag actief. Als een bruine anolis aangevallen wordt door een ander dier, kan hij zijn staart loslaten. Deze blijft bewegen, waardoor de aanvaller voor de gek wordt gehouden en de anolis kan ontsnappen. Er groeit een nieuwe staart aan, maar die kan wat kleiner zijn en een iets andere kleur hebben.
Voortplanting
Bruine anolissen kunnen jongen krijgen als ze een jaar oud zijn. Mannetjes zijn groter dan vrouwtjes, ze hebben een grotere keelwam en een dikkere staartwortel en hebben een donkere tekening op de rug, vaak in de vorm van een V. De paartijd is in de maanden mei tot september. Het mannetje trekt de aandacht van het vrouwtje door te zwaaien met zijn keelwam. Na de paring legt het vrouwtje elke één tot twee weken een ei. De eieren worden begraven in losse, vochtige grond, meestal vlakbij een plant. Na 40 tot 90 dagen komen ze uit. Jonge anolissen kunnen het niet goed met elkaar vinden, dus moeten ze snel uit elkaar worden gehaald.
Bijzonderheden over de bruine anolis
De bruine anolis houdt twee maanden winterrust. Dan eet hij minder en is hij minder actief.
Een bruine anolis kan soms proberen te bijten, bijvoorbeeld wanneer je hem op wilt pakken. Pak daarom alleen een anolis op als hij daaraan gewend is en als er iemand bij is. En blijf zelfs dan goed opletten! Beter is het om ze zo min mogelijk op te pakken.
De bruine anolis kan over de muur en over het plafond lopen, doordat hij zachte kleefkussentjes onder zijn tenen heeft.
Verzorging van de bruine anolis
een verblijf voor de bruine anolis
Anolissen kun je het beste als paartje (mannetje en vrouwtje) of alleen houden. Twee mannetjes bij elkaar gaan namelijk vechten! En als ze te weinig ruimte hebben, kunnen vrouwtjes ook erg hard met elkaar vechten.
Je hebt een terrarium van minstens 45 x 45 x 60 centimeter nodig. Geef de anolissen veel planten en klimtakken. Gebruik schors en kurk voor de achterwand en zijwanden. Op de bodem kun je een mengsel van turf en zand of bosgrond gebruiken. Daarop kun je weer planten plaatsen, zodat de dieren zich voor elkaar kunnen verbergen. Kokerplanten zoals bromelia’s zijn heel goed, omdat er water in de koker blijft staan. Daar kan de anolis van drinken en het is goed voor een vochtig klimaat. Het terrarium moet twaalf tot veertien uur per dag verlicht worden. Overdag moet de temperatuur tussen de 20 en 35 graden (onder een spot) liggen. De luchtvochtigheid moet 60 tot 80% zijn. ’s Nachts mag de temperatuur dalen tot 20 - 25 graden en is de luchtvochtigheid hoger: 80 tot 95%.
Tijdens de winterrust mag je de temperatuur van het terrarium laten zakken tot 20 - 24 graden. Het licht hoeft minder lang te schijnen (8 – 10 uur), je hoeft de anolis minder eten te geven en minder te sproeien. Na acht weken kun je weer langzaam aan naar de gewone behandeling terug gaan.
wat eet de bruine anolis
Een bruine anolis eet insecten en spinnetjes, aangevuld met zoete nektar en honingwater. Insecten die hij graag eet zijn kleine krekels, wasmotlarven, wormen, krulvliegen en pissebedden. Voor extra vitaminen en mineralen kun je in de dierenspeciaalzaak poeder kopen. Strooi dat over de insecten die je te eten geeft. Het is voldoende om ongeveer twee tot drie keer per week te voeren. Een bruine anolis drinkt door druppels van planten af te likken, daarom moet je iedere dag wat water over de planten sproeien. Zet daarnaast ook een ondiep waterbakje neer en geef elke dag schoon water.
een bruine anolis verzorgen
Het is belangrijk om het terrarium goed schoon te houden. Verwijder elke dag voedselresten en mest, voordat je de dieren opnieuw voert. Geef ook elke dag schoon drinkwater en sproei elke dag wat water in het terrarium. Vervang de bodembedekking een paar keer per jaar en maak dan meteen de rest van het terrarium schoon, ook de spullen die er in staan en liggen. Spoel wel altijd heel goed na als je een schoonmaakmiddel hebt gebruikt! Anolissen worden minder snel ziek in een schoon terrarium en als ze zo weinig mogelijk spanning hebben. Als de anolis zich vreemd gedraagt en bijvoorbeeld slecht eet, ga dan naar een dierenarts die verstand heeft van reptielen.
Is de bruine anolis een huisdier voor jou?
Ja, maar alleen als je ouders je daarbij helpen. Zorg dat je weet hoe je deze dieren goed kunt houden en verzorgen en hoe je een terrarium onderhoudt.
Wat wel en wat niet!
NIET… bij zijn staart pakken, want die laat dan los! Pak anolissen altijd voorzichtig van een tak, want als je dat te ruw doet kan hij zijn tenen bezeren.
WEL … zorgen dat de dieren niet tegen hete lampen aan kunnen lopen.
NIET… vergeten om altijd je handen te wassen nadat je met de dieren of het terrarium bezig bent geweest. Reptielen kunnen bacteriën overbrengen.
WEL … het terrarium op een rustige plaats zetten en rustig bewegen in de buurt van het terrarium.
Leuke weetjes over de bruine anolis
De bruine anolis kan van kleur veranderen, van bruin tot bleek grijs/bruin tot bijna helemaal zwart/bruin. Dat heeft te maken met hoe hij zich voelt. Als hij zich niet zo lekker voelt, wordt hij donkerder van kleur.
De bruine anolis gebruikt zijn fel gekleurde keelzak om andere anolissen mee af te schrikken en uit zijn territorium te verjagen.
Anolissen die uit het wild zijn gevangen, hebben vaak ziektes en parasieten. Ze zijn vaak kwetsbaarder in gevangenschap dan gekweekte dieren, die gewend zijn aan het leven in een terrarium.
Het is slim om lid te worden van een reptielenvereniging. Daar weten ze vaak heel veel over deze dieren en kunnen je met veel dingen helpen.