Spreekbeurt Koreaanse vuurbuikpad
Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de Koreaanse vuurbuikpad. Handig als je een spreekbeurt over de Koreaanse vuurbuikpad gaat houden!
Maak kennis met de Koreaanse vuurbuikpad
Hoe ziet de Koreaanse vuurbuikpad eruit?
Koreaanse vuurbuikpad wordt 4 tot 6 centimeter groot. Zijn buik is fel roodoranje en de rest van zijn lichaam is meestal groen. Hij heeft zwarte vlekken over zijn hele lijf. De toppen van zijn vingers en tenen zijn ook weer oranjerood. Zijn huid is een beetje bobbelig, alleen zijn buik is glad en zacht. Deze pad scheidt gif af als hij zich bedreigd voelt. Het gif is voor mensen niet gevaarlijk, maar het irriteert de huid een beetje. De Koreaanse vuurbuikpad wordt 10 tot 15 jaar oud.
Hoe leeft de Koreaanse vuurbuikpad ?
De Koreaanse vuurbuikpad komt voor in China, Korea en Siberië. Hij leeft daar in moerassen, poelen en in de buurt van stromen en meertjes. Vuurbuikpadden leven in groepen en worden actief als het donker wordt. Meestal zitten ze in het water, met hun kop boven het oppervlak. Als de pad zich bedreigd voelt, zit hij met z’n kop naar achteren en z’n poten omhoog zodat je zijn felgekleurde buik ziet. Zo schrikt hij zijn tegenstanders af. Is dat niet genoeg, dan gaat hij op zijn rug liggen om zo veel mogelijk rood te laten zien en als dat ook niet lukt geeft hij een gifstof af. Meestal gaat zijn tegenstander er dan vandoor. De Koreaanse vuurbuikpad houdt een winterslaap van eind september tot eind april. Hij graaft zich dan in of kruipt met enkele soortgenoten in holle bomen of in hopen stenen of bladeren.
Voortplanting
Koreaanse vuurbuikpadden kunnen jongen krijgen als ze een jaar oud zijn. Mannetjes krijgen in de paartijd (mei-augustus) donkere kussentjes op hun duimen, waarmee zij een vrouwtjes beter vast kunnen houden. Om vrouwtjes te lokken kwaken ze, wat klinkt als een zacht ‘hoew-hoew’. Ze drijven kwakend in het water en omklemmen elk dier dat voorbijkomt. Als een mannetje een vrouwtje vast heeft, kan het enkele dagen duren voor ze eitjes begint te leggen. Dat doet ze in groepjes van 3 tot 45 eieren, en daar kan wel meer dan een week tussen zitten. De eitjes worden meteen na het leggen door het mannetje bevrucht. De larven komen na twee tot vijf dagen uit de eieren en blijven op de bodem liggen. Na twee tot drie dagen gaan ze zelf op zoek naar eten. Het duurt ongeveer twee maanden voor de larfjes zijn uitgegroeid tot echte padden van anderhalve centimeter lang.
Bijzonderheden over de Koreaanse vuurbuikpad
Deze padden zijn groepsdieren, dus kun je ze het beste in groepjes houden.
Je kunt beter gekweekte dieren nemen dan dieren die uit het wild zijn gevangen. Kweekdieren zijn minder gevoelig en zijn meestal in betere conditie.
Koreaanse vuurbuikpadden in het wild houden winterrust. Daarna wordt het tijd om te paren. Als je met je kikkers wilt kweken moet je de winterrust nadoen in het terrarium. Hoe je dat moet doen, kun je vragen aan iemand die veel van deze dieren afweet.
Het is slim om lid te worden van een terrariumvereniging. Je leert er heel veel over goede verzorging van je dieren.
Verzorging van de Koreaanse vuurbuikpad
een verblijf voor de Koreaanse vuurbuikpad
Voor een groepje van twee tot vier dieren heb je een glazen terrarium van 60 x 40 x 40 cm nodig. Zorg voor verse lucht met een rooster in het deksel. Het deksel moet goed dicht zitten, anders ontsnappen de kikkers. Zet het terrarium stevig op een zonnige plek, maar niet in de volle zon en niet op de tocht. Gebruik kamerplanten en varens of kunstplanten voor het landgedeelte. Onder stukken kurkschors kunnen de padden zich verstoppen. Doe zwarte folie op de zijwanden en de achterwand van het terrarium zodat ze zich beschut voelen. De bodembedekking moet vocht vasthouden, neem grotere stukken schors of kokosvezel. Doe daar een laag mos overheen om het vocht nog beter vast te houden.
Het watergedeelte neemt een derde tot de helft van het oppervlak in beslag. Het water mag 5 tot 10 cm diep zijn en moet een temperatuur van 23 tot 26 graden hebben. Zorg voor wat waterplanten en een paar stenen om op te rusten. Als je een pomp met filter gebruikt, blijft het water langer schoon.
Gebruik daglichtlampen voor de planten en laat die 12 tot 14 uur per dag branden. ‘s Nachts gebruik je maanverlichting, een lampje van 15 Watt. De padden worden dan actief en gaan op jacht naar voedsel. Daglichtlampen geven genoeg warmte om het terrarium mee te verwarmen. Overdag moet het 20 tot 24 graden zijn, maar er moet wel een opwarmplek onder een lamp zijn waar het 24 tot 30 graden wordt. Dat kun je maken door een spotlamp op te hangen. Zorg dat de padden zich niet kunnen branden aan de warmtelampen, ze kunnen er ernstige brandwonden van oplopen. ’s Nachts mag de temperatuur dalen, maar niet onder 18 graden. Om de luchtvochtigheid kan op peil te houden kun je iedere avond met een plantenspuit sproeien.
wat eet een Koreaanse vuurbuikpad
Voer de Koreaanse vuurbuikpad met krekels en af en toe vliegen, meelwormen of regenwormen. Je kunt dit het beste doen als de hoofdverlichting uitgaat en de maanverlichting aan. Op dat moment gaan de padden jagen. Geef volwassen dieren twee tot drie keer per week voer, jonge dieren moet je iedere dag wat geven. Laat de prooidieren gewoon los in het terrarium, de pad vangt ze wel. Je kunt ook dode dieren geven, maar die moet je dan met een voertang bewegen omdat de pad ze anders niet pakt. Zorg altijd voor vers drinkwater. De pad heeft extra vitamine D3 nodig. Dat zit in poeder dat je een of twee maal per week over de voederdieren heen kunt strooien. Het is verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak, vraag daar hoe veel en hoe vaak de padden het poeder moeten krijgen. Om te zorgen dat de padden een mooie, rode buik houden, kun je de krekels voeren met rode en gele groente zoals wortel en paprika. Je kunt ook een klein beetje caroteenpoeder over de prooidieren strooien, dat je kunt kopen in de dierenspeciaalzaak.
een Koreaanse vuurbuikpad verzorgen
Houd het terrarium goed schoon. Haal iedere dag voedselresten en mest weg en ververs om de dag ongeveer een derde van het water. Een keer per twee weken moet al het water worden ververst. Als je een filter in het water hebt, ververs je eens per week een derde van het water en eens per vier weken al het water. Spoel dan wel het filter elke week uit. Maak een keer per maand het hele terrarium en alles wat er in staat schoon. Gebruik alleen warm water, schoonmaakmiddelen kunnen slecht zijn voor de huid van de padden. Als het toch niet anders kan, gebruik dan zachte schoonmaakmiddelen. Spoel heel goed na en maak alles goed droog. Door alles goed schoon te houden zorg je ook dat het gif dat de padden afgeven niet ophoopt. Was na het schoonmaken je handen om geen last van het gif te krijgen. Je padden moeten een levendige indruk maken. Twijfel je aan hun gezondheid, vraag dan om raad bij een deskundige dierenarts.
Is de Koreaanse vuurbuikpad een huisdier voor jou?
Nee, want het opzetten en onderhouden van een kikkerterrarium is best ingewikkeld. Je kunt wel je ouders helpen. Zorg dat je dan precies weet hoe je deze dieren goed kunt houden en verzorgen. Vuurbuikpadden zijn geen knuffeldieren!
Wat wel en wat niet!
NIET… levende prooidieren die niet zijn opgegeten in het terrarium laten. Haal ze eruit om te voorkomen dat ze rustende padden storen of beschadigen.
WEL… als je meelwormen geeft, alleen witte, net vervelde meelwormen kiezen want die zijn beter verteerbaar.
NIET… de padden pakken, anders beschadigt hun huid. Laat ze liever in een plastic bakje springen. Als het niet anders kan, dan moet je eerst heel goed je handen wassen met water, of handschoenen gebruiken. Niet met zeep wassen, want zeepresten beschadigen de paddenhuid! Na afloop was je natuurlijk wel je handen met zeep.
WEL… alleen zacht water zonder chloor gebruiken voor het sproeien en voor het waterbad. Je kunt chloor uit kraanwater halen door het water minstens 24 uur in een emmer te laten staan.
Leuke weetjes over de Koreaanse vuurbuikpad
Als de pad zich bedreigd voelt, gaat hij zitten, doet z’n kop naar achteren en houdt z’n poten omhoog zodat je zijn felgekleurde buik ziet. Dit wordt de ‘Unken-reflex’ genoemd.
De vuurbuikpad grijpt een prooi met zijn kaken en duwt hem met z’n voorpoten naar binnen. Geen enkele andere pad of kikker doet dit zo.
Pasgeboren padden zijn nog larven: het zijn ‘kikkervisjes’. Na ongeveer twee maanden worden ze echte padden. Dit heet ‘metamorfose’.