Spreekbeurt geit
Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de geit. Handig als je een geit wilt hebben, maar ook als je een spreekbeurt over de geit gaat houden!
Maak kennis met de geit
Hoe ziet een geit eruit?
Geiten zijn kleine hoefdieren die al lange tijd door de mens worden gehouden, tegenwoordig vooral voor de melk, of puur voor de hobby. Er zijn wel 200 geitenrassen: vleesrassen, melkgeiten, geiten die voor hun vacht gehouden worden en hobbygeiten. Het bekendste vleesras is de boergeit, de bekendste melkgeit is de Zwitserse saanengeit en de angora-geit wordt voor zijn wol gehouden. Verder heb je nog de bijzondere Nederlandse landgeit en natuurlijk de veel gehouden dwerggeit. Geiten worden ongeveer twaalf jaar oud.
Hoe leeft de geit?
Geiten stammen af van wilde berggeiten die leefden West-Azië. Het zijn groepsdieren die zich erg ongelukkig voelen zonder gezelschap van soortgenoten. Je kunt geiten in hetzelfde weiland houden met schapen, paarden of pony’s k. Geiten zijn over het algemeen vriendelijke dieren die gemakkelijk te hanteren zijn. Ze zijn speels en kunnen goed wennen aan menselijk gezelschap.
Voortplanting
Als een geit ongeveer een jaar oud is, kan ze jongen (lammeren) krijgen. Voor dwerggeiten is dat al met een half jaar. De paringstijd is van eind augustus tot maart, dan wordt de geit elke drie weken ‘rits’ – ze wil dan paren met een mannetjesgeit: de bok. Dit ‘rits’ zijn duurt ongeveer twee dagen. De lammeren (1 tot 3 per keer) worden na ongeveer vijf maanden geboren. Na enkele weken gaan ze al ruwvoer en brokken eten, na een maand of twee drinken ze meestal geen melk meer en kunnen ze eventueel bij de moeder weg.
Bijzonderheden over de geit
Geiten zijn groepsdieren, je moet er altijd twee of meer houden.
Hou er rekening mee dat geiten met hoorns deze hoorns ook echt gebruiken. Zeker bij grote geiten kan de dreun van hun gehoornde kop flink aankomen. Wees dus voorzichtig!
Geiten houden niet van koude, natte winters. Geen enkele geit voelt zich prettig bij extreem lage temperaturen en langdurige regen.
Alle geitenhouders moeten een UBN (Uniek Bedrijfsnummer) hebben. Geiten moeten verplicht geregistreerd worden. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld met een chip in combinatie met een oormerkje.
Verzorging van de geit
een verblijf voor de geit
Geiten houden niet van koud en nat weer. Zorg dus voor een droge, tochtvrije stal. Zorg in de zomer, als de dieren buiten lopen, dat ze beschutting hebben tegen de felle zon. Hoe meer ruimte de geiten hebben, des te prettiger ze het vinden. Een weide is dus echt nodig. Geiten zijn dol op klimmen, zorg daarom in de wei voor wat klautermogelijkheden. Al is het maar een oud tafeltje of een dikke boomstam waar ze op kunnen springen. Geiten ontsnappen makkelijk, zorg daarom voor een flink hek met fijn gaas, waar ze hun kop niet doorheen kunnen steken. Anders kunnen ze met hun hoorns blijven vastzitten.
wat eet een geit
Geiten zijn herkauwers en eten graag lopend. Tijdens het lopen pikken ze hier en daar een hapje gras, wat twijgjes, bladeren, takken en houtschors mee. Ze knabbelen liever dan dat ze echt eten. Geiten eten graag gras dat even heeft kunnen doorgroeien. Ook is het voor hun gezondheid belangrijk dat ze hooi hebben. Verder zijn ze dol op boomschors, takken, bladeren, riet en onkruid. Wees voorzichtig met giftige planten! Ook zijn geiten dol op geitenbrokjes, brood, wortelen of groenteafval. Daar moet je ze niet teveel van geven, want dat kan slecht zijn voor hun gezondheid. Zorg dat de geiten altijd vers drinkwater hebben!
een geit verzorgen
Doordat geiten in ons land vooral op gras en stro leven, worden hun hoeven vaak te lang. Dat maakt de dieren kreupel en is dan heel pijnlijk. Daarom moet je de hoeven regelmatig laten bekappen (knippen).
Verder is het belangrijk dat je de poep van de geiten een aantal keer per jaar laat controleren om te kijken of er geen wormen in zitten. Als dat het geval is, dan kan de dierenarts de geiten ontwormen. Om wormen te voorkomen is het goed de geiten regelmatig op een ander weitje te zetten.
Een gezonde geit is levenslustig en kijkt helder uit de ogen. Ze heeft altijd zin in wat lekkers en haar vacht glanst. Een geit die sloom wordt en apart gaat staan, kan iets mankeren. Waarschuw de dierenarts als je vermoedt dat een geit ziek is.
Er zijn meerdere ziektes die geiten kunnen krijgen en waar ook mensen erg ziek van kunnen worden. Als je ziek wordt van een dier, dan is die ziekte een zoönose. Een bekend voorbeeld is Q-koorts. Mensen kunnen er een soort griep van krijgen en zwangere vrouwen hebben kans dat er wat misgaat met de zwangerschap. Een geit met Q-koorts kan een miskraam krijgen, maar wordt er zelf niet ziek van.
Een andere ziekte van geiten (en schapen) waar ook mensen ziek van kunnen worden is ‘zere bekjes’. Hierbij krijgt de geit zweren rond zijn bekje en de spenen. Mensen krijgen last van knobbeltjes en daarna blaasjes op de vingers, handen of onderarmen.
Bij ‘bultenziekte’ krijgt een geit bulten met pus, dat noemen ze abcessen. Dit is een heel besmettelijke ziekte. Ook hier kunnen mensen ziek van worden.
Omdat er best veel ziektes zijn waar je als mens ook ziek van kunt worden, is het belangrijk om heel hygiënisch te werken en altijd goed je handen te wassen als je bij geiten geweest bent.
Is de geit een huisdier voor jou?
Ja, maar wel samen met je ouders. Je moet zorgen dat je precies weet hoe je geiten moet houden en verzorgen. Geiten kunnen soms een beetje opdringerig zijn en met hun kop duwen.
Wat wel en wat niet!
NIET…vergeten poep van geiten een paar keer per jaar te laten onderzoeken op wormen en hun hoeven te laten bekappen.
WEL … in de gaten houden dat je geiten niet te dik worden. Dat is eigenlijk nog ongezonder dan te mager.
NIET… een geit in haar eentje houden, daar wordt ze heel ongelukkig van.
WEL … voorzichtig zijn bij geiten met hoorns; soms nemen ze een aanloop en proberen je te ‘rammen’.
Leuke weetjes over geiten
De geit is één van de eerste diersoorten die door mensen tam werd gemaakt en in huis werd gehaald (‘gedomesticeerd’).
Geiten worden ook wel 'koe van de werkman' genoemd, omdat ze zich al met heel weinig voedsel kunnen redden. Dus werden zij vroeger vaak door arme mensen gehouden, in plaats van koeien.
Soms krijgen een schaap en een geit samen een jong. Dat jong noemen we ‘gaap’ of ‘scheit’.