Spreekbeurt kip
Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de kip. Handig als je een kip wilt hebben, maar ook als je een spreekbeurt over de kip gaat houden!
Maak kennis met de kip
Hoe ziet een kip eruit?
In ons land leven heel veel verschillende kippenrassen. Zo heb je grote, rustige vleeskippen, die vrij gemakkelijk te houden zijn, zoals de brahma en de cochin. Echte legkippen zijn de leghorn, het Friese en Drentse hoen en de lakenvelder. Er zijn ook rassen die voor zowel vlees als eieren worden gehouden, zoals de barnevelder. Puur voor de sier worden oud-Nederlandse rassen gehouden, zoals de kraaikop, de brabanter en de Nederlandse uilebaard. Kippen kunnen 10 tot 15…Lees meer..
Verzorging van de kip
een verblijf voor de kip
Kippen kun je houden in een buitenren met daarin een droog, warm nachthok waar frisse lucht in kan. Voor kleine koppels zijn er kant-en-klare hokken te koop, maar als je er meer gaat houden, moet je een hok (laten) bouwen. Zorg voor minstens 1,5 vierkante meter oppervlak per dier, maar meer ruimte is natuurlijk beter!
Kippen kunnen slecht tegen hitte en tocht, zet het hok daarom op een beschutte plek. Gebruik op de bodem van het nachthok zaagsel, vlas, hennepstro,…Lees meer..
Is de kip een huisdier voor jou?
Ja, maar je moet wel goed weten hoe je deze dieren moet houden en verzorgen. Vraag je ouders je daarbij te helpen. Bedenk ook dat je kippen altijd met meer tegelijk moet houden en dat ze veel ruimte nodig hebben.
Wat wel en wat niet!
NIET … TL-verlichting in het nachthok gebruiken: doordat dit heel snel trilt, raken kippen ervan in de stress.
WEL… kippen tam maken door altijd rustig naar ze toe te gaan, altijd hetzelfde geluid te maken en ze op je hurken uit de hand te voeren.
NIET … zitstokken op verschillende hoogte aanbrengen, want dan gaan de kippen vechten om de hoogste plek.
WEL… met erg koud weer de kam en lellen van de kippen insmeren met vaseline, dan bevriezen ze niet.
Leuke weetjes over kippen
Een andere naam voor ‘kip’ is ‘hoen’. Kleine kippenrassen noemen we ook wel ‘krielkippen’. Een moederkip noemen we ‘kloek’.
De kip stamt af van het bankivahoen, ook wel rode kamhoen genoemd. Deze oerkip komt nog voor Zuid-Oost Azië.
In Nederland heb je wel 170 (kriel)kippenrassen. In totaal worden er in Nederland wel 350 miljoen kippen gehouden, vooral voor vlees en eieren.
Mensen houden al meer dan 5.000 jaar kippen.