Spreekbeurt wallaby
Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de wallaby. Handig als je een spreekbeurt over de wallaby gaat houden!
Let op: De wallaby staat niet op de lijst met zoogdieren die je als huisdier mag houden volgens de wet. De lijst geldt vanaf 1 juli 2024. Na die datum mogen deze dieren er niet meer bijkomen in Nederland. Je mag er dus niet meer mee fokken. En je mag ze ook niet uit het buitenland halen. Dieren die vóór 1 juli 2024 al in Nederland waren, mogen blijven. Je mag ze ook nog kopen of verkopen, of aan iemand anders geven. Je moet wel kunnen bewijzen dat het dier al vóór 1 juli 2024 in Nederland was. Dat doe je bijvoorbeeld met een chipregistratie, een bewijs van aankoop, een rekening van de dierenarts of een foto van je dier waar een datum op staat.
Maak kennis met de wallaby
Hoe ziet de wallaby eruit?
De wallaby is een kangoeroe, en kangoeroes zijn buideldieren. De vier soorten wallaby's die in Nederland gehouden worden, zijn de Bennett-, de Parma-, de Tammar- en de zandwallaby. De Bennett- en zandwallaby zijn een stuk groter dan de andere twee, ze kunnen wel 80 tot 90 centimeter worden en 27 kilogram wegen. De twee kleinere soorten worden maar 50 tot 70 centimeter en wegen niet meer dan zeven kilo.
Wallaby’s worden tien tot vijftien jaar oud.
Hoe leeft de wallaby?
Verzorging van de wallaby
een verblijf voor de wallaby
Wallaby’s leven het liefst buiten. Daar hebben ze een flink stuk grasland met hier en daar wat zand nodig.
De meeste wallaby soorten wonen het liefst in hun eentje, maar zandwallaby’s leven in groepjes. Bij die dieren moet je er vanaf 1 juli 2024 dan dus wel voor zorgen dat ze geen jongen kunnen krijgen.
Voor vijf wallaby’s moet het buitenverblijf tweehonderd vierkante meter groot zijn. Het hek moet minstens twee meter hoog zijn, anders springen de dieren er overheen.…Lees meer..
Is de wallaby een huisdier voor jou?
Nee, een wallaby is geen geschikt huisdier voor kinderen. Het is namelijk niet gemakkelijk om goed voor een wallaby te zorgen, zeker omdat je ze niet goed kunt vastpakken. Ook heeft een wallaby erg veel ruimte nodig. Wie wallaby’s wil houden moet ervaring hebben met dieren en een groot terrein hebben.
Wat wel en wat niet!
NIET… het voer van de wallaby op de grond leggen, dan wordt het vies. Geef het liever in een voerbak of een ruif.
WEL… altijd je handen wassen als je de wallaby hebt verzorgd. Dieren kunnen bacteriën bij zich dragen waar mensen ziek van kunnen worden.
NIET… een wallaby bij de punt van zijn staart pakken, want die kan breken.
WEL… altijd een volwassene de wallaby laten pakken en dan ook alleen maar als het echt nodig is! Als je een wallaby vastpakt, kan hij daar namelijk veel stress van krijgen.
Leuke weetjes over wallaby's
Volwassen wallaby’s kunnen wel zeven meter ver springen.
Een wallabyjong noemen we een ‘joey’.
De eerste wallaby werd in 1629 ontdekt door de Belgische ontdekkingsreiziger Francisco Pelsaert.