Sluiten

Spreekbeurt kanarie

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de kanarie. Handig als je de kanarie wilt hebben, maar ook als je een spreekbeurt over de kanarie gaat houden!

Maak kennis met de kanarie

Hoe ziet de kanarie eruit?

Er zijn verschillende soorten kanaries: kleurkanaries, zangkanaries en postuurkanaries. Kleurkanaries worden op kleur en type gekweekt en dan zijn er bijna vierhonderd officiële kleuren mogelijk! Een volwassen kleurkanarie is ongeveer 13 centimeter lang. Alle kanariesoorten kunnen zingen, maar zangkanaries worden er speciaal voor gekweekt: ze zingen natuurlijk prachtig! Postuurkanaries worden voor hun bijzondere uiterlijk gekweekt en zijn vaak te zien op tentoonstellingen. Ze kunnen er heel anders uitzien dan een gewone kanarie. Soms zijn ze heel lang, wel 23 centimeter, maar er zijn ook kleintjes van maar 11 centimeter.

Hoe leeft de kanarie?

De wilde kanarie komt onder andere voor op de Canarische eilanden (zo komen ze aan hun naam!), de Azoren en Madeira. De wilde kanarie, die vooral geel-groenig van kleur is, werd rond 1478 door de Spanjaarden naar Europa gebracht. Daarna werd het een populair huisdier. De mannetjes zingen van nature om indruk te maken op een vrouwtje (ook wel ‘pop’ genoemd). Kanaries leven prima samen met andere vogels en zijn niet agressief. Alleen in de broedtijd, dan willen mannetjes nog wel eens om een pop vechten. Een tamme kanarie wordt ongeveer twaalf jaar oud.

Voortplanting

Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes hóór je eerder dan je het ziet: alleen de mannetjes zingen. Kanaries broeden het liefst in een open nestje, zoals een half open nestkastje of een korfje. Het popje bouwt een nest en legt elke dag een ei (lichtgroen met donkere spikkels), totdat ze er vier of vijf heeft. Het popje broedt er dertien tot veertien dagen op. Ongeveer twee weken na de geboorte vliegen de jongen uit. Ze worden dan nog enkele weken door het mannetje gevoerd, daarna zijn ze zelfstandig.

Bijzonderheden over de kanarie

Als je een kanarie wilt kopen, kun je dat het beste doen na de ruiperiode. Dat is de tijd dat ze nieuwe veren krijgen, in augustus of september.

Als je ze rustig benadert, wennen sommige kanaries goed aan je. Maar een kanarie wordt niet zo tam als bijvoorbeeld een parkiet of een papegaai.

Sommige kanarierassen, zoals de Norwich-kanarie, zijn erg rustig. Andere rassen zijn levendiger en beweeglijker.

Kanaries baden graag, dus zorg voor een vogelbadje.

Verzorging van de kanarie

een verblijf voor de kanarie

Kanaries kun je in een kooi in de woonkamer houden, maar ook in een volière buiten. Een goede combinatie is een mannetje met een vrouwtje samen, maar twee vrouwtjes kan ook.

De kooi moet zo groot zijn dat ze een stukje kunnen vliegen. Neem een kooi van tenminste 80 centimeter lang. Aan een hoge kooi heeft de kanarie niet zo veel want hij klimt niet. Een ronde kooi is ook niet goed want dan hebben de kanaries nergens een veilig hoekje. Zet de kooi op een lichte plek maar niet in de zon.

In een kooi moeten minstens twee zitstokken zijn. Een zitstok heeft de juiste dikte als de teentjes van de vogels bijna rond de stok passen. Het beste kun je zitstokken met verschillende diktes ophangen, die afwisseling is goed voor hun pootjes. Op de bodem van de kooi kun je een krant leggen of schelpenzand.

Een volière moet een tocht- en vorstvrij nachthok hebben. Er moeten meerdere dikke en dunne stokken, takken of twijgen aanwezig zijn. In de winter moet je oppassen dat de vogels in de volière niet op een ijzeren stang gaan slapen. Dan kunnen de pootjes bevriezen. Kanaries gaan graag in bad, zorg daarom voor een vogelbadje. Haal in de winter het badwater op tijd weg, zodat de vogel niet nat gaat slapen.

wat eet een kanarie

Er zijn speciale zaadmengsels voor kanaries verkrijgbaar in de dierenspeciaalzaak. Daarbij moet je ook eivoer geven waarin alle vitaminen en andere stoffen zitten die ze nodig hebben. Er bestaan ook pellets (voerstaafjes) voor kanaries, daarin zit alles wat ze nodig hebben. Kanaries vinden het ook lekker om onkruidzaden, onkruid (bijv. vogelmuur) of sla te eten. Let op: niet teveel sla, daar kunnen de vogels diarree van krijgen! Geef nooit avocado, want dat is giftig voor kanaries.

Om te voorkomen dat de kanarie alleen het lekkere (minder gezonde) voer eruit pikt en de rest laat liggen, moet je steeds de hoeveelheid voer geven die de vogel in één dag op kan. Zorg wel dat er altijd voer in het bakje zit, want een kanarie verhongert snel.

Kanaries moeten altijd grit en maagkiezel kunnen eten. Grit hebben ze nodig omdat er kalk in zit. Maagkiezel zijn kleine steentjes die de kanarie in zijn maag heeft. Daarmee maalt hij harde zaadjes kapot! Natuurlijk moet een kanarie ook schoon water kunnen drinken. Ververs het water daarom iedere dag of zelfs vaker als er viezigheid in komt!

een kanarie verzorgen

Verschoon regelmatig de kooi of volière. Haal de vogelpoep van de stokken en de bodem van de kooi. Haal elke dag het bovenste blad van de krant weg. Als je schelpenzand gebruikt dan moet je dat elke week helemaal verversen en elke dag even de vieze plekjes wegscheppen. Zorg elke dag voor schoon drinkwater en schoon badwater.

Een gezonde kanarie is levendig en kijkt helder uit zijn oogjes. Vogels die mager zijn, of die smerige veertjes onder hun staart hebben, kunnen ziek zijn. Een zieke vogel slaapt vaak met opgezette veren en zit in zijn slaap met twee poten op een stok. Kanaries kunnen ziek worden door bijvoorbeeld verkeerde voeding of infecties.

Is de kanarie een huisdier voor jou?

Ja, je kunt kanaries goed als huisdier houden, maar je moet wel zorgen dat je alles weet over goede verzorging, voeding en huisvesting. Ook is het belangrijk dat je ouders je helpen om goed voor je kanarie te zorgen.

Wat wel en wat niet!

WEL … eerst leren hoe je met deze vogeltjes om moet gaan.

NIET… los buiten laten vliegen, want de kans dat de kanarie niet meer terugkomt, is heel groot.

WEL … regelmatig de kooi en de volière schoonmaken.

NIET… chocolade of avocado voeren, daar wordt de kanarie ziek van.

WEL … een goede plek voor je kanarie uitzoeken zonder tocht, hitte of vocht en met genoeg licht.

NIET… je kanarie in de keuken houden, en al helemaal niet als de pannen een anti- aanbaklaag hebben. Er komen dan dampen vrij die giftig zijn voor vogels!

Leuke weetjes over de kanarie

Onderzoekers hebben ontdekt dat jonge kanaries die opgroeien zonder andere zingende kanaries, melodietjes van mensen kunnen aanleren.

Het kanarievrouwtje wordt ‘pop’ genoemd. Dit woord komt van het Latijnse ‘pupa’, wat ‘jong meisje’ betekent.

Mijnwerkers namen vroeger kanaries mee de mijn in, omdat kanaries heel gevoelig zijn voor giftig gas dat daar vrij kon komen. Al door een klein beetje gas gingen de kanaries dood, een teken voor de mijnwerkers om snel weg te wezen!