Spreekbeurt vink
Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de vink. Handig als je een vink wilt hebben, maar ook als je een spreekbeurt over de vink gaat houden!
Maak kennis met de vink
Hoe ziet de vink eruit?
Een vink is tussen de 15 en 16 centimeter lang. Alleen het mannetje zingt en hij ziet er heel anders uit dan het vrouwtje (pop). Hij heeft een roodbruine rug, donkerbruine vleugels met twee witte banden en een zwarte staart met witte zijkanten. Zijn onderkant is wijnrood tot wit onderop de buik. De kop en nek zijn blauwgrijs met een zwart voorhoofd. Het vrouwtje en de jongen zijn helemaal bruin, met duidelijke vleugelstrepen. Ze hebben een donkere staart met witte zijkanten. Er zijn ook vinken in felle kleuren, zoals isabel, agaat, bruin, pastel, opaal en bont. In de vrije natuur worden vinken ongeveer acht jaar, maar in een volière worden ze veel ouder.
Hoe leeft de vink?
De vink is een trekvogel. Je komt hem tegen in een gebied dat strekt van Europa tot West-Siberië, in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en sommige eilanden in de Atlantische Oceaan. Vinken broeden in bossen, bomen, parken en tuinen. In de winter zie je ze soms in grote groepen op akkers of in de duinen. Vinken zijn erg gehecht aan de plek waar ze wonen: hun territorium. Ze beschermen die plek tegen indringers en vooral in de broedtijd is het nog wel eens vechten geblazen. Vinkenmannetjes en -vrouwtjes blijven hun hele leven bij elkaar.
Voortplanting
De broedperiode voor vinken duurt van half april tot juli. Het vrouwtje legt drie tot vier eitjes en na een broedtijd van elf tot dertien dagen komen de jongen uit het ei. Ze worden door beide ouders gevoerd. Als ze twaalf tot zeventien dagen oud zijn, vliegen de jonge vinken uit. Ze worden dan nog een week of drie gevoerd door de ouders, maar daarna jagen die hun jongen weg. Twee gezonde vinkenouders kunnen per jaar meerdere keren jongen krijgen en grootbrengen.
Bijzonderheden over de vink
Mensen houden vinken omdat ze mooi zijn om naar te kijken en omdat de mannetjes erg mooi kunnen zingen. Dat doen ze van februari tot in september, om de vrouwtjes te lokken.
Vinken komen in Nederland ook in het wild voor en zijn beschermd. Je mag ze dus niet vangen en alleen in gevangenschap kweken. Een gekweekte vink kun je herkennen aan zijn dichte pootring.
In de broedtijd kunnen vinkenmannetjes agressief zijn. Ze verdedigen hun territorium en vechten met elkaar om de vrouwtjes.
Verzorging van de vink
een verblijf voor de vink
Vinken kun je het beste houden in een overkapte buitenvolière. Liefst met planten erin, zodat ze zich kunnen verstoppen en kunnen schuilen tegen kou. Ze vinden het prettig als er verschillende dikke en dunne stokken, takken en twijgen zijn, waar ze op kunnen zitten. In de winter moet je oppassen dat de vogels niet op een ijzeren stang in slaap vallen, dan kunnen hun pootjes vastvriezen.
Het vrouwtje moet zich kunnen verschuilen voor het mannetje, bijvoorbeeld in struiken en planten. Het is verstandig om haar enkele dagen eerder dan het mannetje in de volière te zetten zodat ze de schuilhoekjes kent. Je kunt vinken samen houden met andere vogelsoorten, maar moet je er natuurlijk wel voor zorgen dat de volière niet te vol raakt, en dat de vogels een beetje met elkaar kunnen opschieten.
wat eet een vink
Vinken zijn zaadeters. Ze doen het prima op wildzangzaad, te koop bij de dierenspeciaalzaak. Ook lusten ze graag bessen, knoppen van vruchtbomen en kiemend zaad. Maar ze eten ook levend voer, zoals meelwormen en bladluis. Je kunt ze wat groenten en fruit geven, maar nooit avocado want dat is giftig voor vogels. Ook sla moet je niet geven, daar krijgen ze diarree van. Jonge vinken krijgen van hun ouders insecten, bijvoorbeeld buffaloworm. Vinken hebben altijd maagkiezel en grit nodig en vers drinkwater.
een vink verzorgen
De bodem van de volière moet elke twee tot drie weken helemaal worden schoongemaakt en de voer- en drinkbakjes elke week. Let in de winter op dat het water niet bevriest. Vinken kunnen ziek worden van tocht, verkeerde voeding of doordat ze met elkaar vechten. Als een vogel suf is, erg veel slaapt, mager wordt en vieze veertjes onder zijn staart heeft, is hij ziek en moet je naar de dierenarts.
Is de vink een huisdier voor jou?
Ja, maar je moet wel zorgen dat je weet hoe je vinken moet houden en verzorgen. Natuurlijk heb je altijd de hulp van je ouders nodig om goed voor de dieren te kunnen zorgen.
Wat wel en wat niet!
NIET… avocado voeren want dat is giftig voor vogels. Ook sla moet je niet geven, daar krijgen ze diarree van.
WEL… altijd op dezelfde manier tegen de vinken praten, dan wennen ze aan je en worden ze minder schuw en onrustig.
NIET… je plotseling anders gaan gedragen en kleden, daar kunnen de vinken van schrikken. Laat niet te vaak vreemden bij de vogels in de buurt.
WEL… een zieke vogel apart in een hok zetten tot hij beter is. Als je dat niet doet en het is besmettelijk, loop je het risico dat alle vogels ziek worden.
Leuke weetjes over vinken
De vink wordt ook wel ‘botvink’ genoemd.
Vinken in het wild worden ongeveer 8 jaar, maar in de volière worden ze veel ouder. De oudst bekende vink werd wel 27 jaar!
Een vink kan vliegend een snelheid tussen de 34 en 52 kilometer per uur halen.
Vinken doen soms mee aan zangwedstrijden voor vogels. Een soort ‘Idols’ dus…