Sluiten

Nog wat extra voorbereiding…

Alles thuis klaar?

Vooral voor vissen, reptielen en amfibieën is het belangrijk dat je het aquarium of terrarium in orde hebt voordat ze in huis komen. Deze diersoorten zijn namelijk heel gevoelig voor de omgeving waarin ze leven. Aquariumwater moet bijvoorbeeld helemaal op de juiste temperatuur zijn en niet te hard of te zuur – en zeker niet vies. En in een terrarium moeten de temperatuur en vochtigheid steeds goed in evenwicht zijn. Daarom moet een aquarium of terrarium minstens twee weken van tevoren klaar zijn – alsof de dieren er al in zitten.

Ook voor andere, ‘gewone’ dieren is het prettig dat je alle benodigdheden (hok, mand, voer, eten en dergelijke) in huis hebt als je ze gaat ophalen. Zo kunnen ze meteen na de (vaak angstige) reis bijkomen in een omgeving waarin ze zich lekker kunnen voelen.

Waar moet je verder nog op letten?

Aan het houden van sommige dieren worden extra eisen gesteld.

  • Sommige dieren zijn beschermd omdat er nog maar heel weinig van zijn. Ze mogen dan ook niet meer uit de vrije natuur worden gevangen. Voor deze dieren moet je speciale papieren hebben, waarmee je laat zien dat jouw dier niet uit het wild is gevangen: de zogenaamde CITES-papieren.
  • Sommige diersoorten moeten een identificatie en registratie hebben: koeien, varkens, schapen, geiten en paarden. Voor honden, katten en fretten die je meeneemt naar het buitenland is dit ook verplicht.
  • Als je naar het buitenland gaat, kan het in sommige landen verplicht zijn dat je dier is ingeënt tegen allerlei ziektes. Zoek dit van tevoren uit!
  • Het kan zijn dat er in jouw woonplaats een regel is dat andere mensen niet teveel last van je dier mogen hebben. Ook mag je soms geen gevaarlijke dieren houden. Verder zijn er vaak regels voor het uitlaten van je hond en het opruimen van poep, enzovoort. Vraag dit soort dingen na bij de gemeente!

Wat moet je en wat mag je?

Als eigenaar van een dier ben je verplicht om goed voor hem te zorgen. Het maakt niet uit wat voor dier het is: vis, vogel, rat of wandelende tak. Het zijn allemaal levende wezens die recht hebben op een goed leven. Deze ‘zorgplicht’ staat in de wet en als je je er niet aan houdt, kun je een straf krijgen! Bij de zorgplicht hoort dus ook dat je precies weet wat je dier nodig heeft en hoe je het beste voor hem kunt zorgen.

Lees meer over een huisdier kopen: Waar ga je een dier kopen?