Sluiten

Wat komt er bij kijken?

Het kost geld

Sommige huisdieren zijn heel duur, andere kosten bijna niks. Maar geld kost het altijd, want je moet voer kopen, je hebt een hok nodig en spulletjes om je dier te verzorgen. Voor een hond heb je bijvoorbeeld een mand, riem en speeltjes nodig. Vissen, reptielen en amfibieën hebben een aquarium of terrarium nodig met plantjes, speeltjes, en apparaten om het water en de temperatuur goed te houden. En konijnen hebben een ruim hok nodig met een ren waarin ze lekker kunnen spelen en graven. Al die dingen kosten geld. Vraag de dierenspeciaalzaak wat je nodig hebt.

Maar met spullen alleen ben je er nog niet. Een dier kan ziek worden en dan moet je met hem naar de dierenarts. Sommige dieren moeten ieder jaar naar de dierenarts voor controle. En dat kost geld.

Zeker als je een hond, kat of konijn neemt, is het slim om het dier te verzekeren. Als je dier dan een keer een ongeluk krijgt of geopereerd moet worden, betaalt de verzekering veel van de kosten. Een operatie en alle zorg daar omheen kan honderden euro’s kosten! Met een verzekering hoef je je daar geen zorgen over te maken.

Sommige dieren moet je opvoeden

Sommige dieren, zoals honden en katten, moeten in de eerste maanden van hun leven ‘socialiseren’, dat betekent wennen aan de wereld om hen heen: het gezin waarin ze wonen, bezoekers, andere dieren, verkeer op straat, rijden in de auto en ga zo maar door. Hier moet je al mee beginnen in de eerste weken van hun leven. Dus als het goed is, heeft de fokker van wie je het diertje koopt daar ook al aan gewerkt. Een hond of kat die niet goed gesocialiseerd is, kan zeer onhandelbaar worden!

Maar dan ben je er nog niet. Een jonge hond moet worden opgevoed. Je kunt dat doen op een puppycursus. Daar leert hij goed te luisteren en wat hij wel en niet mag doen, en jij leert hoe je met de pup moet omgaan. Een jong katje moet je ook leren dat hij op de kattenbak moet om te poepen en te plassen en dat hij niet op tafel mag.

Maar ook andere dieren moeten worden opgevoed, zoals fretten, paarden en papegaaien. Het socialiseren en opvoeden van een huisdier kost veel tijd, geduld en soms ook geld. Omdat dit heel belangrijk is voor de rest van het leven van het dier, is het verstandig om hierover heel veel informatie te zoeken en hulp te vragen van je ouders en mensen die er verstand van hebben!

Er komt een hoop kijken bij de verzorging

Sommige dieren zijn wat makkelijker te verzorgen dan andere, maar echt “gemakkelijke” dieren zijn er bijna niet. Zelfs bij vissen komt veel meer kijken dan je zo op het eerste gezicht denkt. Het water moet heel goed schoon en op temperatuur worden gehouden, en het aquarium moet heel zorgvuldig worden ingericht. Als je precies wilt weten wat er allemaal voor komt kijken, vraag dan raad aan iemand die er alles van weet: de dierenspeciaalzaak, de fokker of kweker.

Samen met een ander dier?

Als je al een ander huisdier hebt, is het slim om te kijken of het nieuwe dier daar bijpast. Heb je al een kat, dan is een vogel of muis misschien niet zo’n goed idee. Een tweede kat erbij lijkt misschien handiger, maar soms gaat ook dat met een gevechten en stress gepaard. Bij de meeste dieren moet je een nieuwe soortgenoot heel goed begeleiden, zoals bij konijnen. Omdat konijnen groepsdieren zijn, moet je die wel altijd met meer tegelijk houden! En er zijn ook dieren die van nature alleen leven en dus helemaal geen zin hebben in een soortgenoot erbij! Je leest hier meer over op deze website. Ook kun je om raad vragen bij de dierenspeciaalzaak.

Is het huis veilig?

Dieren die (af en toe) los in huis lopen, kunnen dingen beschadigen of kapotmaken. Dat kan voor jou en voor henzelf gevaarlijk zijn. Een konijn kan aan de snoeren van het licht of de TV knagen, dus moet je zorgen dat hij er niet bij kan. Fretten graven heel graag, dus moeten alle bloempotten met gaas worden afgedekt om te voorkomen dat ze worden uitgegraven. Heb je een hond of kat, dan kun je er op rekenen dat die hun tanden of nagels wel eens in de meubels willen zetten. Zijn er kamers waar ze niet in mogen, dan moet je die goed dicht houden. Allemaal dingen waar je op moet letten.

Oppas voor je dier?

Je moet er goed over nadenken wie er voor je dier kan zorgen als je van huis gaat en hem niet mee kunt nemen. Niet ieder dier kan mee op vakantie en in ziekenhuizen zijn dieren meestal niet welkom. Ook dit is belangrijk om over na te denken als je een dier kiest. De meeste mensen willen nog wel een poosje voor de kat zorgen, maar voor een cavia of konijn wordt het misschien al lastiger. En dan hebben we het nog niet eens over een hagedis, slang of vogelspin. Honden en katten kun je naar een pension brengen, maar dit kost geld. En niet alle dieren kunnen naar een pension. Meer informatie over dieren en vakantie vind je bij het stukje “Reizen en vakantie”.

Lees meer over een huisdier kopen: Nog wat extra voorbereiding