Huisdier als vriend
In heel veel gezinnen worden huisdieren gehouden. Mensen zien hun huisdier ook steeds meer als vriend of als lid van het gezin. Over de omgang van mensen met dieren gaat dit stuk.
Geschiedenislesje
Al twaalfduizend jaar geleden hielpen honden mensen bij het jagen. Later, toen mensen koeien en schapen gingen houden, werden het herdershonden en waakhonden. En katten hielpen muizen weg te houden bij eten dat mensen bewaarden. Paarden werden vierduizend jaar geleden gebruikt als trekdier en een paar eeuwen later ook om op te rijden.
Behalve dat dieren mensen hielpen, vonden mensen dieren ook steeds leuker als gezelschap. Bij de oude Egyptenaren werden katten vereerd en honden werden gezien als vriend en gids. Bij de Grieken, Romeinen en Chinezen waren dieren ook heel belangrijk. Ze werden steeds meer in het gezin opgenomen omdat het vrienden werden en leuk om mee te spelen. Ook werden dieren gebruikt in de sport.
Tegenwoordig horen huisdieren er helemaal bij. Niet alleen honden en katten, maar ook vogels, konijnen, knaagdieren, paarden, vissen en zelfs reptielen en amfibieën.
Huisdieren in onze tijd
Meer dan de helft van de Nederlandse gezinnen heeft een huisdier. In totaal leven er in ons land wel zo’n 30 miljoen huisdieren! Bijvoorbeeld zo’n 10 miljoen vissen, 3 miljoen katten, 2 miljoen honden en 1 miljoen konijnen. Heel veel mensen zien hun huisdier als een speciale vriend of een lid van het gezin. Vaak praten mensen ook tegen hun huisdier. Doe jij dat ook?
Huisdier: goed voor je gezondheid?
Huisdieren kunnen goed zijn voor je gezondheid. Zo moeten mensen die een hond of paard hebben, regelmatig in beweging komen en vaker buiten in de frisse lucht komen. En als je moet zorgen voor een dier (spelen, hok schoonmaken enzovoort) krijg je ook meer beweging.
Huisdieren kunnen soms ook niet zo goed zijn voor je gezondheid. Sommige mensen zijn allergisch voor dieren. Ook kun je worden gekrabd, gebeten, gestoken of getrapt door een dier. Daarom moet je altijd goed weten wat je wel en juist niet kunt doen met een dier. En dieren kunnen ziekten overbrengen. Was daarom altijd je handen als je met een dier bezig bent geweest!
Vrolijk worden van een dier
Veel mensen zien hun huisdier als een vriend. Een dier houdt je gezelschap, is blij als je er bent en het is altijd eerlijk. Het enige dat je hoeft terug te geven is liefde en aandacht. Als je je eenzaam voelt, is het fijn als je een huisdier hebt dat je gezelschap houdt. En het is fijn om te merken dat een dier afhankelijk van je is en blij is als je voor hem zorgt. Soms is het fijn om een hond te hebben om je veilig te voelen: hij beschermt je als er gevaar dreigt. Mensen met een hond hebben eerder contact met andere hondeneigenaren en dat kan heel prettig zijn.
Huisdieren die helpen
Sommige dieren worden speciaal opgeleid om mensen te helpen. Zo zijn er ‘hulphonden’ die mensen helpen die gehandicapt zijn. Of blindengeleidehonden, die mensen de weg wijzen die slecht kunnen zien. En ook zijn er zogenaamde ‘aai-projecten’: dan gaan mensen met huisdieren op bezoek bij oude mensen in verzorgingstehuizen om ze op te vrolijken. De dieren mogen dan geaaid worden.
Minder leuke dingen
Er zitten ook minder leuke kanten aan het hebben van een dier. Je kunt niet zomaar op vakantie, je moet eerst zorgen dat er goed voor je dier wordt gezorgd als je er niet bent. Je moet dieren uitlaten, verschonen, verzorgen enzovoort en daar heb je niet altijd zin in! Je kunt ook wel verdrietig worden om een huisdier. Bijvoorbeeld als hij ziek wordt. Of nog erger: als hij doodgaat.
Dier als mens behandelen?
Dieren zijn anders dan mensen, en elke diersoort is ook weer anders dan andere soorten. Dieren vinden vaak andere dingen prettig dan mensen. Daarom is het geen goed idee om dieren te behandelen alsof het mensen zijn.
Een hond als mens aankleden en de hele dag dragen vinden mensen soms leuk, maar de hond vindt het maar niks. Hij rent liever rond met andere honden en maakt zich lekker vies. En de kat mee op vakantie is meestal ook geen goed plan. Katten blijven veel liever in hun eigen huis met een oppas!
Ook kun je wel eens iets heel verkeerds denken van het gedrag van een dier. Een hond die zijn kop wegdraait als hij een standje krijgt, is niet brutaal maar juist heel braaf. Als je dat niet begrijpt, gaat het verkeerd. En een paard dat ergens ineens niet meer langs wil lopen, doet dat niet om vervelend te doen, maar waarschijnlijk omdat hij het eng vindt.
Wil je écht goed voor je dier zorgen, dan moet je heel goed weten wat hij nodig heeft, hoe hij het liefst leeft. Je moet zijn ‘taal’ leren begrijpen. Dat kun je doen door heel veel te lezen over jouw dier, en vragen te stellen aan deskundige mensen of aan de dierenspeciaalzaak. En natuurlijk moet je heel veel aandacht aan hem besteden om hem zo goed mogelijk te leren kennen.
Teveel liefde
Soms zijn mensen zo dol op dieren, dat ze er veel te veel in huis halen. Daar kunnen de dieren grote stress van krijgen. Ook lukt het schoonhouden vaak niet meer en kunnen mensen al het nodige voer niet meer betalen. Dan is het voor de dieren niet leuk meer!
Soms kunnen mensen geen afscheid nemen van een dier waar ze door gebrek aan tijd of geld niet meer voor kunnen zorgen. Ook vinden ze het soms moeilijk om een dier dat heel erg ziek is en pijn lijdt, te laten inslapen. Ze wachten dan te lang en maken het leed voor het dier alleen maar erger.
Wel of geen huisdier?
De beslissing om wel of geen huisdier te nemen is niet eenvoudig. Je moet er heel goed over nadenken. Heb je genoeg tijd, geld, ruimte en energie om het ook voor het dier leuk te maken? Kun je de verzorging aan en is het dier dat je wilt hebben een dier dat echt bij jou past?
Om dat te weten moeten jij en je ouders alles weten over het dier dat er te weten is: je moet er alles over lezen in boeken en op internet, vragen stellen aan deskundigen of aan mensen die al zo’n dier hebben. Als je samen met je ouders daar goed de tijd voor neemt en jullie een goede keuze maken, dan hebben jij en je huisdier daarna heel veel plezier van elkaar en worden jullie echte vrienden!