Sluiten

Je huisdier laten chippen

Het is slim om een beschrijving van je huisdier te laten maken en hem een uniek nummer te geven: dat heet ‘identificeren’. De beschrijving, het nummer en de naam en adres van de eigenaar worden in een computer opgeslagen: dit heet ‘registreren’. Als het dier dan een keer zoek raakt en hij wordt gevonden, dan kan hij snel weer worden teruggebracht.

Wat is chippen?

Het unieke nummer van je huisdier zit in een microchip. Dat is een heel klein apparaatje, niet groter dan een rijstkorrel. Deze chip wordt met een injectienaald onder de huid van je hond of kat ingebracht, in de buurt van het linkerschouderblad of tussen de schouderbladen in. Bij andere diersoorten, zoals koi (sierkarpers), paarden en papegaaien gebeurt het op een andere plek. Bij paarden bijvoorbeeld in de halsspieren. Het inbrengen doet geen pijn. Je kunt het laten doen bij de dierenarts of het dierenasiel.

Welke dieren kun je laten chippen?

Behalve honden en katten kun je onder andere ook koi (sierkarpers), papegaaien, fretten, slangen en schildpadden laten chippen. Paarden, pony’s en honden moet je verplicht laten chippen.

Nummer registreren

De chip heeft een nummer van 15 cijfers. Het is uniek: alleen jouw dier heeft dit nummer. Met een speciaal apparaatje kan het asiel, de dierenambulance of de dierenarts dit nummer lezen. Hij houdt het apparaatje bij het schouderblad van de hond of kat en dan verschijnt het nummer. Dit nummer moet je samen met de naam en adresgegevens van het baasje aanmelden bij een organisatie die alles bijhoudt. Zulke organisaties worden portalen genoemd. Als het nummer en de gegevens van het baasje bij een portaal bekend zijn, dan is dit snel te controleren met de computer. Je kunt zelf ook thuis, via www.chipnummer.nl, kijken of alles goed in de computer staat. Als alles klopt, dan kunnen ze er bij gevonden dieren snel achter komen waar het dier thuishoort. Als je kat of hond bijvoorbeeld wegloopt en bij het asiel gebracht wordt, kunnen ze daar in de computer kijken wie zijn baasje is, zodat je huisdier snel weer thuis is. Zorg dus altijd dat jouw adresgegevens bekend zijn en geef bij verhuizing je nieuwe adres aan het portaal door!

Waarom is chippen verstandig?

Het is duidelijk: de baas van een dier met een chip wordt gemakkelijker gevonden dan die van een dier zonder chip. Sommige mensen denken dat een adreskokertje aan de halsband van hun dier voldoende is, of dat een merkteken (tatoeage) in het oor beter is. Maar een chip heeft een heleboel voordelen:

  • diervriendelijk en gemakkelijk af te lezen;
  • gaat een dierenleven lang mee;
  • je dier voelt de chip niet;
  • je kunt niet stiekem iets veranderen aan een chip: je kunt er niet bij en je kunt ook niet bij de computer van het portaal waar de gegevens in staan;
  • je dier kan de chip niet verliezen;
  • omdat hij onder de huid zit, is hij niet lelijk (zoals een tatoeage);
  • geschikt voor bijna alle diersoorten;
  • ook voor jonge dieren al mogelijk.

Heel soms verplaatst een chip zich een stukje door het lichaam van een dier. Niet erg, het dier heeft er geen last van en de chip blijft het gewoon doen!

Is chippen verplicht?

Om illegale hondenhandel beter aan te kunnen pakken heeft de minister besloten dat alle honden verplicht gechipt moeten zijn en dat de registratie van deze honden netjes bijgehouden moet worden. Zo kunnen controleurs beter illegale handelaren opsporen. Dat betekent dat pups geboren vanaf 1 april 2013 binnen 7 weken na de geboorte gechipt moeten worden en binnen 8 weken na de geboorte bij een portaal moet worden geregistreerd. Ook volwassen honden die uit het buitenland komen moeten gechipt zijn en binnen 2 weken nadat ze in Nederland zijn worden geregistreerd. Dat geldt niet voor honden die hier een paar weekjes op vakantie komen.

Voor dieren zoals varkens, geiten, koeien en schapen, is identificeren ook verplicht, maar dan met bijvoorbeeld oormerken.

Voor andere huisdieren geldt (nog) geen chipverplichting. Wel is chippen altijd verplicht voor honden, katten en fretten die meegaan naar het buitenland. Deze dieren moeten dan ook een dierenpaspoort krijgen. En voor alle honden die er na 1 november 2021 bijkomen in Nederland is behalve chippen zo’n dierenpaspoort ook verplicht.  

Ook al is chippen voor veel huisdieren niet verplicht, het kan wel heel verstandig zijn om het toch te doen. Zo zijn er ieder jaar heel veel katten die verdwalen. Door je kat te laten chippen, vindt je je dier eerder terug als hij vermist wordt. 

Wil je meer weten over chippen en registreren van huisdieren, dan kun je ook eens op de LICG website Chipjedier kijken.