Sluiten

Een kat die naar doet

Katten kunnen wel eens nare dingen doen, zoals bijten of krabben. Soms is dat te begrijpen, bijvoorbeeld als een moederkat haar jonge kittens beschermt tegen vreemdelingen. Maar soms bijt of krabt een kat zonder dat je weet waarom... Toch is er meestal wel een oorzaak. Is die niet te vinden, dan kun je het beste advies vragen aan de dierenarts.

Omdat hij pijn heeft

Als je kat opeens boos wordt en gaat bijten als je hem aait, dan kan hij pijn hebben. Hij wil dan niet aangeraakt worden en kruipt weg. Blijft hij dat doen, ga dan met hem naar de dierenarts.

Omdat hij aaien niet leuk vindt

Soms ligt de kat bij je op schoot. Je aait hem, en opeens... pakt hij je hand vast met zijn voorpoten en begint met zijn achterpoten te krabben. Waarschijnlijk vindt hij (lang) aaien dan niet fijn. Hij wil misschien maar heel even worden geaaid, of alleen op zijn kop. Sommige katten willen helemaal niet worden geaaid en worden boos van elke aai.

Je kunt je kat laten wennen aan aaien. Ga dan op een rustige plek met hem zitten en aai hem steeds heel kort, zonder dat hij boos hoeft te worden. Opkomende boosheid kun je merken doordat hij met zijn staart gaat ‘kwispelen’ en niet meer ontspannen ligt of zit. Stop dan meteen met aaien. Geef je kat iets lekkers als je aait, dan leert hij dat aaien leuk is. Geef hem nooit straf als hij boos wordt, want dan vindt hij het daarna helemaal eng!

Omdat hij zich verveelt

Soms vallen (jonge) binnenkatten je ineens aan als je de kamer inloopt. Dat kan komen doordat hij binnen niet kan jagen en zich ‘verveelt’. Bij gebrek aan een echte prooi valt hij mensen aan. Je kunt hier iets aan doen door hem speeltjes te geven waar hij op kan ‘jagen’. Je kunt een speeltje aan een hengel vastmaken en hem daar achteraan laten jagen. Of geef hem zijn eten niet makkelijk op een schoteltje, maar verstopt het in huis en laat hem ernaar zoeken. Een tweede kat om mee te spelen is soms een oplossing, maar dan moeten de katten wel vriendjes worden! En als de kat (door een kattenluik) naar buiten kan, is het helemaal mooi!

Omdat hij opgewonden is

Soms valt een kat zijn baasje aan omdat hij buiten katten ziet waar hij mee wil vechten. Omdat hij niet naar buiten kan, valt hij mensen aan. Dat kan soms heel heftig zijn. Je kunt dat voorkomen door ervoor te zorgen dat hij de katten buiten niet ziet. Of je kunt proberen hem af te leiden met een speeltje aan een hengel als je ziet dat hij boos wordt. Als de kat heel heftig aanvalt, is het beter om uit de buurt te blijven en je ouders te vragen te helpen.

Omdat hij te hard speelt

Soms gaat het stoeien met een jonge kat te ver en gaat hij steeds harder bijten en krabben. Als dat gebeurt moet je helemaal geen aandacht meer aan hem besteden. Loop weg en laat hem alleen. Geef alleen aandacht als hij weer normaal doet. Om te zorgen dat je niet gewond raakt, kun je de kat ook met een speeltje aan een hengel laten spelen. Wel zo veilig!

Omdat hij niet geleerd heeft hoe het hoort

Katten die met de fles zijn grootgebracht (dus niet door een moederpoes), kunnen vaak naar doen. Dat komt doordat ze niet van hun moeder hebben geleerd hoe ze moeten spelen en wanneer ze op moeten houden. Een moederpoes leert kittens namelijk dat ze niet te hard moeten bijten of krabben. Dat doet ze bijvoorbeeld door weg te lopen of door een kitten te waarschuwen met een brom of blaas, of een tik met haar pootje. Een kat die met de fles is grootgebracht, heeft dit allemaal niet geleerd. De beste manier om hier mee om te gaan is om aardig voor de kat te zijn als hij leuk doet, en niet naar hem om te kijken als hij kwaad doet. Zorg ook dat er geen aanleiding voor hem is om kwaad te zijn.

Omdat hij onbekende katten niet leuk vindt

Komt er een nieuwe kat in huis, dan vindt de kat die er al woont dat meestal niet leuk. Hij zal willen vechten. Zorg dus dat ze rustig aan elkaar kunnen wennen, dan valt het meestal wel weer mee. Soms gaan katten die al langer samenwonen ineens met elkaar vechten. Meestal gaat dit wel weer over, maar als het ruzie blijft kan het wel nodig zijn om hulp te vragen. Er zijn mensen die kunnen helpen om dit soort problemen op te lossen. Als het helemaal niet lukt, dan is het soms nodig om voor een van de twee katten een nieuw huisje te vinden.