Spelen met je kat
Katten vinden het geweldig leuk als je met ze speelt! Je kunt ze met spelen ook dingen leren, zelfs apporteren (dingen bij je terugbrengen die je hebt weggegooid) net als een hond! Spelen is ook goed voor de gezondheid van een kat. Ze bewegen er meer door en worden er blij van.
Soorten speeltjes
Wil je samen met de kat spelen, dan kun je een hengel of stok gebruiken. Aan het eind van de stok zit een touwtje, waar je wat veren of andere speeltjes aan kunt vastmaken. Die kun je met de stok heen en weer bewegen en je kat zal er vrolijk achteraan gaan. Katten zijn namelijk gek op jachtspelletjes. Door een hengel te gebruiken hoef je ook niet bang te zijn dat je kat per ongeluk in je vingers bijt of krabt.
Je hebt ook leuke speeltjes waar de kat zelf eten uit kan halen. De voerbal bijvoorbeeld, waar een lekker hapje uitkomt als de kat hem beweegt. Er zijn ook voerpuzzels die moeilijker zijn, dan moet je kat echt zijn best doen om bij het voer te komen. Zorg er wel voor dat je zijn normale portie voer gebruikt en dat je kat niet ineens veel meer eten krijgt. Dan wordt hij namelijk veel te dik.
Je kunt opwindmuizen, -spinnen en zelfs -kikkers kopen, die bewegen als je ze hebt opgewonden en waar de kat naar hartenlust achteraan kan jagen. Pas wel op dat je kat er niet iets afbijt om op te eten.
Je kunt ook zelf speelgoed maken. Een kat is vaak dol op papieren zakken: een zak gevuld met een beetje lucht kan ze soms uren bezighouden. Je kunt nog een klein, licht balletje in de zak erbij doen, waardoor de zak gaat rammelen. Stukjes lint of ballen van (aluminium)folie vinden katten ook ontzettend leuk. Wees wel voorzichtig: laat je kat nooit alleen met dit soort speeltjes en zorg dat de speeltjes groot genoeg zijn om niet ingeslikt te worden.
Leren apporteren
Niet alle katten leren snel apporteren (dingen bij je terugbrengen die je hebt weggegooid). Oosterse katten en Burmezen leren het vaak heel makkelijk, terwijl het bij andere katten soms veel langer kan duren. Apporteren is een prima manier om je kat een spannende uitdaging en lichaamsbeweging te geven. Vooral voor binnenkatten is dit heel belangrijk, want juist die beleven anders niet zo veel spannende dingen.
Eten verstoppen
Als je kat droge brokken krijgt, is het een leuk idee om hem wat te laten ‘jagen’ op zijn eten. In plaats van een bakje met brokken te geven, kun je de brokjes ook op verschillende plekken in de tuin of huiskamer verstoppen. Je kat moet er dan iets voor doen: goed ruiken, zoeken en ‘jagen’ op zijn prooi. Zo wordt zijn maaltijd een stuk spannender en leuker.
Spelletjes die je beter niet kunt doen
Ruwe jaag- en vechtspelletjes kun je beter niet doen. Als je een kitten naar je hand laat springen om hem vast te pakken en erin te bijten, is dat nog niet heel pijnlijk. Maar als hij groter wordt kan het heel pijnlijk worden! Je kat kan het dan ook doen als je het niet wilt. Dit gedrag afleren is moeilijk. Bijvoorbeeld een tik op zijn neus geven helpt niet, daardoor wordt het probleem alleen maar erger. Er moet dan vaak een kattendeskundige bij worden geroepen om dit af te leren. Je kunt er dus beter maar niet mee beginnen!