Buikpijn bij konijnen
Soms wil je konijn niet eten en heeft het buikpijn. Duurt dat langer dan ongeveer twee uur en wil je konijn zelfs geen dingen eten die hij anders heel lekker vindt, dan moet je de dierenarts bellen!
In dit stuk lees je alles over buikpijn, waar je op moet letten, waardoor buikpijn wordt veroorzaakt, en wat je moet doen om te zorgen dat je konijn geen last van zijn buik krijgt. Zorg in elk geval dat een konijn altijd hooi kan eten, dat is belangrijk.
Konijnendarmen
In de buik van een konijn zitten darmen, net als bij mensen. Dit zijn een soort lange buizen waarin het voedsel wordt afgebroken in hele kleine stukjes. Daarna kan het door het lichaam worden opgenomen. Voor een konijn is het heel belangrijk dat zijn darmen het goed doen. Gaan ze langzamer bewegen of zelfs stil liggen, dan wordt het konijn ziek. Dat kan gebeuren als je konijn verkeerd voer heeft gegeten, last van zijn tanden of kiezen heeft, last heeft van stress (heel bang of zenuwachtig is) of als hij te weinig beweging krijgt.
Waar krijgt je konijn buikpijn van?
Er zijn verschillende redenen waarom een konijn buikpijn kan krijgen. Hieronder lees je de belangrijkste oorzaken van buikpijn bij konijnen.
Verkeerd voer
Konijnen moeten voer eten met veel vezels: hooi, gras en sommige planten. Als ze te weinig vezels eten, gaan hun darmen langzamer werken. Dat kun je zien doordat de keuteltjes steeds kleiner en harder worden, in plaats van mooi groot, rond en vezelig. Hun darmen raken dan verstopt en dat kan pijn doen.
Je konijn krijgt ook buikpijn van voer dat bedorven is, of van verkeerde groenten zoals prei en kool, of van groente die hij niet gewend is. Geef hem liever geen brood, koekjes of hele knaagstaven, want daar kan hij ook buikpijn van krijgen.
En als je konijn te weinig vocht (water) binnenkrijgt, kan hij ook verstopt raken.
Last van tanden en kiezen of andere pijn
De tanden en kiezen van een konijn groeien altijd door. Ze slijten af doordat ze over elkaar heen gaan bij het kauwen. Als ze niet netjes recht staan, dan slijten ze scheef af. Dan kunnen er haakjes aan de kiezen komen, die in de tong of wang van je konijn prikken en wondjes maken. Of de voortanden steken uit de bek en prikken in zijn lip. Dat doet natuurlijk pijn. Dan wil je konijn niet meer eten en werken zijn darmen niet goed meer.
Ook pijn op een andere plek in zijn lijf kan ervoor zorgen dat hij niet wil eten, waardoor z’n darmen trager worden.
Stress
Stress door angst of schrik kan ook buikpijn veroorzaken. Een konijn kan bijvoorbeeld stress hebben als er steeds honden of katten bij het konijnenhok komen, of als hij vaak wordt opgetild terwijl hij dat eng vindt, of als hij harde, enge geluiden hoort.
Te weinig beweging
Ook als je konijn te weinig beweegt, zoals rennen en graven, kan hij buikpijn krijgen. Het is dus heel belangrijk dat hij uit zijn hok mag, in een grote ren of in een veilige kamer (zonder snoeren en giftige planten natuurlijk!).
Darmen verstopt
Soms raken de darmen verstopt doordat er iets in zit wat niet verder kan en wat niet kan worden afgebroken door de darmen. Dat kan bijvoorbeeld een propje haar zijn. Vooral langharige konijnen kunnen daar last van hebben en konijnen in de rui. Soms eet het konijn iets op wat niet eetbaar is dat de darmen verstopt, zoals stukjes tapijt of rubber die hij ergens afgeknaagd heeft. Als de darm echt helemaal verstopt is, doet dat erge pijn en kan het konijn erg ziek worden.
Hoe zie je dat je konijn buikpijn heeft?
Een konijn met buikpijn wil niet meer eten. Hij gaat stilletjes in een hoekje zitten, of gaat steeds op een andere manier liggen, bijvoorbeeld met zijn voorlijf plat maar zijn billen omhoog. Soms hoor je zijn buik hard borrelen, soms hoor je juist helemaal niets. Soms knarst hij met z’n tanden, zit te trillen of ademt heel snel. Soms is zijn buik bol omdat er gas in zit. Dan wil hij daar niet aangeraakt worden, omdat het zeer doet.
Soms komt buikpijn opeens opzetten en wordt snel erger. Het konijn heeft pijn en reageert niet op wat jij doet. Dan kan zijn darm verstopt zijn.
Soms gaat het langzaam en worden zijn keuteltjes steeds kleiner en gaat hij steeds slechter eten. Dan weet je dat hij ziek zal worden en kun je de dierenarts waarschuwen.
Heeft je konijn wel trek, maar stopt hij na een hapje met eten, dan zou hij wel eens last van zijn gebit kunnen hebben. Dan heeft hij wel honger, maar doet eten pijn.
Wat moet je doen?
Niet willen eten en buikpijn bij konijnen is altijd een noodgeval, er moet zo snel mogelijk iets aan worden gedaan! Als je te lang wacht, kan het fout gaan. Want als zijn darmen helemaal stil gaan liggen, komen er steeds meer gassen in zijn buik en afvalstoffen in zijn lijf en wordt het steeds erger.
Dus wil je konijn langer dan twee uur niet eten, ook niet iets wat hij erg lekker vindt, laat dan je ouders de dierenarts bellen. De dierenarts geeft dan meestal meteen iets tegen de pijn, want door pijn wordt het alleen maar erger. Dan geeft hij iets om de darmen weer aan de gang te krijgen en hij legt uit hoe je het konijn nu verder moet verzorgen. En soms is het nodig dat het konijn bij de dierenarts blijft zodat hij hem in de gaten kan houden. Komt de buikpijn door tandproblemen, dan zal de dierenarts naar het gebit kijken en daar iets aan doen zodat het konijn weer normaal kan eten.
Dwangvoeren
Een konijn mag niet te lang zonder eten, dat is gevaarlijk. Als hij te lang niet wil eten, is het soms nodig om hem met dwang te voeren. De dierenarts helpt daarbij met speciaal voer, waarin veel vezels zitten. Dwangvoeren laat je door je ouders doen. Dat kan met een speciaal spuitje. De dierenarts kan dit voordoen.
Verzorging
Een ziek konijn moet je heel goed in de gaten houden. Als hij niet zelf eet, moeten je ouders hem blijven dwangvoeren totdat hij weer helemaal zelf eet en normale keutels heeft. Hij mag niet te veel afkoelen, dus houd hem warm! Als het konijn wil lopen is dat prima, want beweging zorgt ervoor dat de darmen goed gaan werken. Ook voor een ziek konijn geldt: als hij een konijnenvriendje heeft, helpt dat heel erg.
Tips tegen konijnenbuikpijn
- Kijk voortaan goed naar wat je je konijn te eten geeft en hoeveel.
- Zorg voor voedsel met voldoende vezels! Je konijn moet altijd vers hooi in zijn hok hebben.
- Geef elke dag vers drinkwater en kijk of het konijn dat ook opdrinkt.
- Als je een konijn een groente geeft die hij nog niet kent, geef dan eerst een paar dagen hele kleine stukjes zodat hij kan wennen. En let op: niet alle groenten zijn goed, dus zoek eerst op of hij het wel mag hebben.
- Laat je ouders af en toe naar de voortanden van je konijn kijken, en laat de dierenarts zijn gebit controleren als je daar toch bent voor de jaarlijkse inenting. De kiezen kun je zelf namelijk niet zien. En heeft je konijn al eens last van zijn tanden en kiezen gehad, dan moet je dat regelmatig laten nakijken!
- Laat je konijn goed bewegen, dus laat hem regelmatig uit zijn hok zodat hij kan rennen. Zorg voor zo weinig mogelijk schrik en onrust.
- Haal overtollig haar weg uit zijn hok, en kam je konijn (wel voorzichtig en niet trekken!), zeker als je een langharig konijn hebt en vooral in de rui-tijd.
- Pas op dat je konijn niet aan verkeerde dingen kan knagen zodat hij geen stukjes binnenkrijgt die zijn darmen kunnen verstoppen.