Je dier gaat niet mee op vakantie
De meeste huisdieren blijven thuis als hun baasjes op vakantie gaan. Voor dieren die thuisblijven kun je verschillende dingen doen: naar een pension brengen, oppas aan huis vragen of ze bij familie of vrienden brengen.
Naar het pension
In een pension is je kat of hond veilig en in goede handen. Omdat pensions vaak al snel zijn volgeboekt, moet je er op tijd bij zijn. Het is slim om er eerst eens rond te kijken, dan weet je een beetje hoe het er is. Is het er schoon en zitten de dieren er goed bij? Een goed dierenpension houdt honden en katten apart. Een pension met altijd een bewijs van vakbekwaamheid kunnen laten zien, dan weet je dat dit mensen zijn die goed voor dieren kunnen zorgen.
Een hond moet van tevoren ingeënt zijn tegen ziektes als parvo en hondenziekte en een kat tegen niesziekte en kattenziekte. Ook moet je dier van tevoren zijn behandeld tegen parasieten zoals wormen en vlooien.
Een pension moet van alle dieren die er logeren, het dierenpaspoort hebben, dus ook dat moet je afgeven. Sommige pensions willen ook dat de hond of kat gechipt of getatoeëerd is. Vraag daar ruim van tevoren naar, anders heb je misschien een probleem.
Waar moet je op letten in het pension?
- Hebben ze een ‘bewijs van vakbekwaamheid’?
- Hebben ze een keurmerk van Stichting Dierbaar?
- Is het er schoon en opgeruimd?
- Hoe zien de hokken eruit?
- Als je met meer dieren komt, kunnen die dan samen zitten?
- Hoe worden de dieren precies verzorgd?
- Kunnen de dieren er lekker bewegen?
- Kun je je eigen voer meebrengen?
- Als je dier medicijnen krijgt, wil het pension die dan ook geven?
- Komt er vaak een dierenarts in het pension kijken?
- Wat doet het pension als één van de dieren ziek wordt?
- Welke inentingen moet je dier hebben gehad?
- Moet je dier gechipt of getatoeëerd zijn?
- Moet je dier behandeld zijn tegen vlooien en wormen?
Oppas aan huis
Dieren zoals katten, vogels, konijnen en knaagdieren, willen liever niet van huis weg. En andere dieren die bijvoorbeeld in een aquarium of terrarium leven, kun je moeilijk ergens anders brengen. Voor deze dieren kun je beter zorgen voor een oppas aan huis. Het is natuurlijk mooi als je vrienden, familie, of buren voor je dier willen zorgen. Maar als dat niet kan, kun je bijvoorbeeld een betaalde huisoppasser vragen. Dan komt er iemand in jouw vakantie in jullie huis wonen om op het huis en je dieren te passen. Deze mensen leer je dan natuurlijk wel van tevoren kennen, zodat je weet of het mensen zijn die je vertrouwt en die goed voor je dier kunnen zorgen.
Je dier uit logeren bij familie of vrienden
Je kunt je dier ook laten logeren bij familie of vrienden. Zorg dan dat je alle belangrijke spullen meegeeft en dat je met je vrienden bespreekt of het goed is dat je dier los in huis loopt of vliegt en dat je kijkt of er dingen in huis staan die problemen kunnen opleveren: staan er meubels waar je kat of pup aan gaat krabbelen of knagen? Zijn er giftige planten waar je kat van kan snoepen of snoeren waar je konijn zijn tanden in kan zetten?
Goed voorbereiden
Spullen klaarzetten
Als er iemand voor je dier komt zorgen, moet je wel zorgen dat die alle spullen heeft om goed voor het dier te zorgen. Zorg voor genoeg voer, kattenbakkorrels voor de kat, genoeg hooi, stro of andere bodembedekking voor je konijnen, knaagdier of vogel. Zorg ook dat je hond of kat gechipt is en met de juiste gegevens bij een portaal is geregistreerd. Loopt hij dan weg als jij er niet bent, dan kan hij weer snel bij jullie teruggebracht worden. Chippen doe je bij de dierenarts.
Vertellen hoe het moet
Maak een briefje voor de oppas waar op staat hoe je dier verzorgd moet worden. Vertel ook wat er moet gebeuren als er iets vervelends met je dier gebeurt. Moet de oppas dan opbellen of moet hij wachten tot je weer thuis bent? Je moet natuurlijk ook je telefoonnummer en vakantieadres achterlaten en zorgen dat je daar ook echt te bereiken bent. Laat ook het telefoonnummer en adres van jullie dierenarts achter, een duidelijke foto van je huisdier en het dierenpaspoort. Geef de oppas het telefoonnummer van iemand die hij kan bellen als er echt een noodgeval is; dat kan het nummer zijn van familie of een goede vriend.
Hoe regel je oppas per diersoort?
Vissen
Vissen worden in de vakantie meestal verzorgd door buren of vrienden. Over een paar dingen moet je dan wel goed hebben nagedacht.
Om op te letten bij aquariumvissen:
- Probeer iemand te vinden die veel weet over vissen en aquaria.
- Vertel aan de verzorger hoe hij water bij kan vullen en hoe het water op de juiste temperatuur komt.
- Maak een lijstje van de vissoorten die er in het aquarium zitten en hoe ze eruitzien.
- Schrijf op papier wat de verzorger allemaal moet doen.
- Maak een tekening van het aquarium, met alle apparaten (zoals filters en verlichting) en vertel hoe het werkt.
- Zorg voor een extra voorraad voer (diepvries en droogvoer)
- Schrijf alles op, zodat de oppas het nog eens kan nalezen.
Fretten, konijnen en knaagdieren
Fretten hebben veel aandacht nodig en niet iedereen kan of wil op deze dieren passen. Gelukkig zijn er steeds meer speciale opvangadressen voor fretten.
Als je geen oppas aan huis of opvang binnen de familie kunt vinden, kun je konijnen en kleine knaagdieren ook bij knaagdierenpensions laten logeren. Voor chinchilla's en andere gevoelige dieren is het beter als ze in hun eigen vertrouwde omgeving blijven. Vertel heel duidelijk wat de dieren wel en niet mogen eten, want te veel of verkeerde voeding kan ze al snel ziek maken.
Vogels
Als iemand in de vakantie voor je vogels wil zorgen, laat hem dan eerst een paar keer meekijken als je ze verzorgt. Zorg voor voldoende voer voor de hele vakantie. Schrijf alle weetjes en bijzonderheden op, zodat de verzorger het nog eens kan nalezen. Laat ook een adres achter van de dierenspeciaalzaak waar de vogels zijn gekocht of van iemand die veel van vogels afweet, zodat die zo nodig kan helpen. Papegaaien en parkieten hebben extra aandacht nodig. Alleen voeren is voor deze vogels niet genoeg.
Reptielen, amfibieën en ongewervelde dieren
Voor deze dieren kun je het best een oppas aan huis vragen, liefst iemand die wat meer van deze dieren afweet. Voor sommige dieren is een kwartiertje per drie dagen voldoende, maar bij andere soorten kan de verzorging wel twee uur per dag kosten. Zorg dat er genoeg voer is en schrijf op wat er moet gebeuren. Het adres van iemand achterlaten die veel over deze dieren weet, is erg handig!
Paard
Niet iedereen kan zomaar voor een paard zorgen. Als je geen oppas kunt krijgen, kun je je paard naar een paardenpension brengen. Daar wordt hij goed verzorgd. Blijft je paard thuis, dan moet er een paar keer per dag iemand komen die ervaring heeft met het verzorgen van paarden en liefst ook van jouw paard! Laat de telefoonnummers van jullie vakantieadres, van de dierenarts en van de hoefsmid achter.