Sluiten

Spreekbeurt gouldamadine

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de gouldamadine. Handig als je een gouldamadine wilt hebben, maar ook als je een spreekbeurt over de gouldamadine gaat houden!

Maak kennis met de gouldamadine

Hoe ziet de gouldamadineeruit?

Gouldamadines zijn kleurrijke tropische vogels en familie van de vink. Ze leven in groepen en stellen hoge eisen aan huisvesting en verzorging. De gouldamadine komt in het wild in drie kleurslagen voor: de roodkop, de zwartkop en de oranjekop. Om de kop heen ligt een smalle lichtblauwe band. De borst is paars, de onderborst oranjegeel, op de buik lichter wordend tot wit. Rug en vleugels zijn grasgroen. Bij het vrouwtje zijn de kleuren rood en oranjegeel wat minder fel, haar borst is lichter paars dan die van het mannetje. De vogel wordt ongeveer 12 tot 14 centimeter groot en haalt een leeftijd van ongeveer 8 jaar.

Hoe leeft de gouldamadine?

De gouldamadine komt oorspronkelijk uit Australië, waar hij leeft in de open grasvlakten met hoge bomen, en in mangrovebossen. De dieren maken nesten in holle bomen, in mierenheuvels of in hoog gras. Ze leven in groepen van soms wel 500 tot 1.000 vogels. Ze maken weinig geluid, leven vreedzaam bij elkaar en kiezen hun woonplaats liefst ver van de bewoonde wereld. Gouldamadines zijn behoorlijk schuw. Ze worden in het wild ernstig bedreigd en daarom mogen wilde gouldamadines sinds 1960 niet meer vanuit Australië verhandeld worden.

Voortplanting

Gouldamadines kunnen jongen krijgen als ze een jaar oud zijn. In de paartijd (‘baltstijd’) roept het mannetje het vrouwtje door zachtjes voor haar te zingen en te dansen. De vogels beginnen met broeden als het vierde eitje is gelegd. Na veertien dagen broeden komen de eieren uit. Ze worden dan door allebei de ouders gevoerd. Na 21 tot 24 dagen vliegen de jongen uit. Daarna worden ze nog twee tot drie weken door de ouders gevoerd.

Bijzonderheden over de gouldamadine

Gouldamadines worden vooral door liefhebbers gekweekt en zijn heel af en toe ook in een dierenwinkel te koop. Om een goede kweker te vinden kun je het beste advies vragen aan een vogelvereniging in de buurt.

Nog slimmer is het om lid te worden van een vogelvereniging, omdat binnen zo’n vereniging veel mensen zijn die ervaring hebben met deze vogels.

De beste tijd om gouldamadines aan te schaffen is als de jonge vogel zijn echte kleur heeft gekregen, na 3 tot 4 maanden, of na de ruiperiode, omstreeks oktober/november.

Deze vogels zijn groepsdieren, dus moet je er altijd twee of meer houden. In hun eentje worden ze heel ongelukkig. Haal een paartje niet zomaar uit elkaar.

Verzorging van de gouldamadine

een verblijf voor de gouldamadine

Gouldamadines voelen zich het prettigst in een volière. Deze kan binnen, maar ook buiten staan. Als je ze in een buitenvolière houdt, moet je wel zorgen voor een verwarmd, droog en tochtvrij binnenhok. Zet niet te veel dieren in één ruimte, anders gaan de dieren vechten. In de volière zitten de vogels het liefst op echte takken. Op de bodem van een buitenvolière gebruik je metselzand, in een binnenvolière kan ook schelpenzand. Gouldamadines houden van zon. Als je de vogels binnen houdt, moet je daglichtlampen ophangen om het zonlicht te vervangen. Zorg voor ongeveer 14 uur daglicht. De vochtigheidsgraad moet tussen de 50 en 70 procent zijn. Wordt het te droog, dan kun je het best af en toe met een plantenspuit sproeien.

wat eet een gouldamadine

De gouldamadine eet vooral tropenzaad met milletzaad, aangevuld met witzaad en levende of gedroogde insecten. Ook kun je een bakje met onkruidzaden erbij geven. Geef elke dag wat eivoer, liefst een beetje vochtig gemaakt met water.
Er bestaan ook pellets (voerstaafjes) speciaal voor gouldamadines, waar alles in zit wat ze nodig hebben. Die kun je kopen bij de dierenarts. Je geeft ze bij het andere voer.
Een lekkernij vinden de vogels groenvoer zoals vogelmuur, jonge paardenbloemblaadjes of trosgierst. Geef ze ook af en toe fijne maagkiezel en oestergrit en eventueel sepia.
Zorg altijd voor elke dag schoon drinkwater, eventueel met een beetje appelazijn erdoor, tegen bacteriën.

een gouldamadine verzorgen

Gouldamadines zijn gevoelig voor parasieten, dus moet je ze daar regelmatig op controleren. Geef de vogels elke dag schoon drinkwater en vervang het voer. Maak minstens een keer per week het drinkbakje goed schoon. Haal regelmatig voerresten en ontlasting weg. Elke maand moet de volière helemaal schoongemaakt worden, dus ook de bodembedekking vervangen. Voor het schoonmaken van kooien, zitstokken en takken kun je speciale schoonmaakmiddelen kopen.

Vogels als de gouldamadine laten niet snel merken dat ze ziek zijn. Als ze met opgezette veren gaan zitten ('bol') op de bodem van de volière, is er iets mis. Vaak is het dan al te laat. Houd de vogels dus goed in de gaten en vraag de dierenarts om advies als je het niet vertrouwt.

Is de gouldamadine een huisdier voor jou?

Ja, maar niet zonder hulp van volwassenen. Om deze vogel goed te kunnen houden, moet je weten wat hij nodig heeft en hoe je voor hem moet zorgen. Het is slim om van tevoren eens te praten met een ervaren vogelkweker.

Wat wel en wat niet!

NIET … chocolade of avocado voeren, daar worden vogels ziek van.

WEL… zorgen dat je vriendjes wordt door veel met de vogels bezig te zijn en rustig te bewegen; dan kun je ze voorzichtig met een handdoekje of vangnetje vangen zonder dat ze in paniek raken.

NIET … eivoer te lang laten staan, want het bederft snel. Maak het elke dag vers.

WEL… regelmatig je vogels controleren op parasieten.

Leuke weetjes over gouldamadines

Jonge gouldamadines ‘lichten hun ouders bij’ in de donkere nestholte met twee knopjes naast hun snavel die licht weerkaatsen.

Hun naam hebben gouldamadines van de vrouw van de vogelonderzoeker John Gould, die de vogels in 1844 beschreef. Zij heette Amadina Gould.

Jonge gouldamadines zijn nog bruinachtig van kleur. Pas na lange tijd, soms wel negen maanden, krijgen ze de kleuren van hun ouders.